Osvežujoče lučke z lubenico

1

Lubenice so edini sadež, ki ga skorajda nikoli ne jem. Preprosto mi njihov vodeno sladkast okus ni všeč, še manj pa kup črnih pešk, ki se skrivajo v njih. Edino še melone so hujše! Fuj! 😉

Je pa že nekaj dni v hladilniku ležala četrtina, sicer zelo lepe lubenice. Seveda je nisem kupila jaz, očitno pa tudi drugim kot sama ni najbolj teknila. Ker pa so zadnji dnevi precej vroči, jaz pa nora na sladoled, je bilo že skorajda logično kako bi mi šla (morda) v slast celo nepriljubljena lubenica. Ker hrane pač nikoli ne mečem proč, sem si sadež pripravila ‘po svoje’.

2

Za idejami sem tokrat pobrskala kar po spletu in našla sem jih kar nekaj. Pri nobenem receptu za lubeničin sladoled, pa ni bila sestavina zgolj in samo lubenica. Vedno v kombinaciji še s katerim sadežem. Ker si zato, da bi porabila osamljen sadež v hladilniku nisem hotela delati dodatnih stroškov, sem izbrala recept s sestavinami, ki sem jih že tako ali tako imela doma. Malce sem ga prikrojila, količine prilagodila svojemu okusu (in občutku) in se lotila. Pripravila sem osvežujoče sadne lučke, tokrat bolj podobne tistim vodenim kot kremnim ali mlečnim. Lubeničine lučke po spodnjem receptu ne vsebujejo mlečnih izdelkov, kristalnega sladkorja, sledu žit (na primer v obliki ovsenega ali riževega rastlinskega napitka) ali napitkov iz oreščkov. Sestavine so preproste, priprava enostavna. Recept sledi…

44

3

Sestavine:

  • 200 g lubenice (brez lupine in pešk)
  • sveža ingverjeva
  • vrečka hibiskusovega čaja *
  • šopek sveže mete
  • 2-3 jedilne žlice medu
  • sok manjše limone

* po želji lahko uporabiš tudi kvalitetnejši čaj, brez filter vrečk. Jaz sem vzela tisto, kar sem imela pri roki: čajno vrečko mešanice hibiskusovega in šipkovega čaja.

6

Postopek:

V decilitru vode skuhaj hibiskusov čaj. Nato vanj naribaj ingver, dodaj sveže liste mete in med. Kozico pokrij in pusti, da se vsaj 20 minut vse skupaj dobro prepoji. Nato odstrani vrečko, čaj pa precede, da se znebiš ingverja in mete.

V mikser vrži koščke lubenice, dodaj aromatiziran čaj in sok limone. Zmiksaj do gladkega. Ohlajeno zmes precede skozi stirilno gazo**, s čimer se znebiš sadne pulpe. Prelij v modelčke za lučke. Postavi v zamrzovalnik. Po uri ali uri in pol (malce preverjaj) v lučke vstavi palčke in v zamrzovalnik vrni za vsaj nekaj ur, oziroma dokler se sladoled povsem ne strdi.

Modelček na hitro potopi v vročo kopel (večjo skledo napolni z vročo vodo). Tako boš lažje vzel(a) lučke iz modelčka.

** sterilna gaza je na voljo v vsaki lekarni za le nekaj centov. Izberi čim bolj gosto, ali pa jo dvakrat prepogni – tako bodo lučke povsem brez lubeničine pulpe.

55

Opomba: količine pri določenih sestavinah (ingverju, medu in meti) so povsem poljubne. Če imaš rad(a) ingver ga uporabi več, če ti je všeč meta, jo uporabi več (ali pač manj), če si sladkosned(a) ali pa tvoja lubenica ni preveč sladka, dodaj malce več medu… Čisto po želji!

Nasvet: če ne boš vseh lučk pojedel/pojedla takoj, vsako posamično zavij v list peki papirja in vrni v zamrzovalnik.

Dodaj odgovor