Solatni krožnik s sladkimi breskvami in nežno slanim sirom

1

Verjetno imamo vsi obdobja, ko nam enkrat določena hrana prija bolj drugič manj. Pri meni so takšni zagotovo mlečni izdelki. Največ jih pojem poleti in številni pravijo, da je poletje resnično najprimernejši čas zanje, saj naj bi hladili. Kravjih izdelkov ne uživam, sem pa toliko bolj nora na kozje! Všeč so mi gosti kozji jogurti, nežne skute (predvsem albuminska), po novem pa sem velika fenica kozjega sira za žar. Ne vem, če ga v Sloveniji sploh ponuja kdo drug kot kmetija Beka. Všeč mi je, da se njihove kozice pasejo na slovenskih tleh, predvsem pa, da njihovi izdelki niso homogenizirani, kar je z vidika zdravja še kako pomembno.

2

Odkar sem prvič poskusila sir za žar, me je njegov okus popolnoma zasvojil. Sicer sir lahko ješ tudi nepopečen, a ravno s pečenjem še dodatno pridobi na okusu. Jaz ga pripravim kar na ponvi za žar na domačem štedilniku. Lahko si ga privoščiš tudi z žara na oglje. Verjetno bo okus sira nekoliko drugačen, kdo ve, morda še celo boljši! Če nimaš ne ponve, ne žara, ga pbrez težav lahko popečeš tudi na povsem navadni ponvici. Le malo olivnega olja dodaj, da se slučajno ne prismodi.

3

Sir je izjemno nežnega in prijetnega okusa. Je rahlo slan, seveda, nikakor pa ne preveč. Odličen je kot sestavina zelenjavnih ali piščančjih nabodal, lahko popečeš večji kos in ga dodaš poletni paradižnikovi solati. Noro okusno! In ravno zdajle mi je na misel prišla še ena kombinacija, za katero sem prepričana, da bi znala biti nadvse okusna. Obljubim, da svojo idejo kmalu preizkusim in če me bo prepričala, recept z veseljem delim tudi s teboj.

5

Zdaj pa k današnjemu receptu. Gre za nekoliko drugačen solatni krožnik. Jaz sem si ga privoščila za dopoldansko malico, zlahka pa ga postrežeš kot predjed glavnemu obroku. Gre za kombinacijo rahlo pikantne rukole, sladke pečene breskve, nežno slanega sira ter hrustljavo popečenih pinjol. Svežino je dodal limonski timijan, če pa tega nimaš, uporabi navadnega, za pridih sočnosti pa solato pokapljaj z nekaj kapljicami sveže limone.

In če so ti všeč lahke in ne presladke sladice, bo ta isti recept dobra ideja za malce drugačen posladek. ‘Solato’ le še prelij z nekaj tekočega medu in uživaj!

4

Količina: za 1 osebo

Potrebuješ:

  • pest sveže rukole
  • 1 čvrsto breskev
  • kos kozjega sira za žar
  • nekaj vejic limonskega timijana (če ga nimaš, preberi nasvet nekaj vrstic višje)
  • jedilno žlico pinjol
  • žličko oljčnega olja

6

7

Postopek:

Rukolo operi in dobro osuši ter jo razporedi po krožniku. Navadno ponev segrej na srednjo temperaturo in na njej nekam ninut praži pinjole – ravno toliko, da se nežno obarvajo, zadišijo in postanejo lepo hrustljave.

Ponev za žar močno segrej. Na njej iz obeh strani popeci večji kos sira za žar. Ko je pečen, ga preloži na krožnik in pokrij z aluminijasto folijo, da ostane topel. Breskev razreži na krhlje. Rahlo jih premaži z oljem in popeci na ponvi. Pazi, da jih ne popečeš preveč, sploh, če je breskev nekoliko bolj zrela.

Pečene breskve raporedi po rukoli, sir pa kar z rokami raztrgaj na manjše košče in dodaj solati. Potresi pinjole in dodaj nekaj vejic limonskega timijana.

Predlog:

Če nisi bral(a) celotnega besedila… Za lahko poletno sladico ponudi enako pripravljen solatni krožnik, le da ga prelij z nekaj žlicami cvetličnega medu.

8

Tudi če nisi ljubitelj(ica) kozjih izdelkov, ti toplo priporočam, da poskusiš tale sirček. Prepričana sem, da ti bo všeč!

Pred nekaj dnevi sem objavila recept za nabodala z šampinjoni, bučkami in sirom (klik), tekom poletja pa se zbirki zagotovo dodam še kakšenega 😉

IMG_5768

One comment

Dodaj odgovor