Sončnični kruh ali prav posebne majhne štručke

IMG_5868

Ljubi kruhek. Kako rada ga imam! Sploh domačega. Dolgoletni peki pirinega ali ajdovega kruha, so se v zadnjih mesecih pridrižili še nekoliko drugačni recepti in prav vsi so se izkazali za več kot odlične. Če jih še nisi zasledil(a), te bo en sam klik na spodnji seznam pripeljal direktno do njih.

IMG_5877

In čas je bil, da poskusim z novim. Brskala sem po spletu in iskala idejo za kakšnega, zopet nekoliko posebnega. Ter hkrati seveda zdravega, ker slabo pa ne bomo jedli, kajne? 😉 Na koncu sem se odločila za idejo o kruhu iz sončničnih semen. Osnovni recept sem malce prikrojila in tako vedno obstaja verjetnost da ne bo uspel, sploh ker je dokaj netipičen, sestavine zanj pa zagotovo niso takšne, kot pri običajnem kruhu. Ne vsebuje namreč nobenih žit (in s tem običajne moke) in je torej brez glutena. Prav tako je brez oreščkov (ki so sicer zdravi, surovi in pečeni pa malce manj) in je zato eden redkih brezžitnih kruhov, ki ne vsebuje mandljeve moke, ki, vsaj če je kakovostna zna biti precejšen finančni zalogaj.

IMG_5932

Nisem zagovornik ekstremnih diet (razen seveda, če niso prakticirane iz zdravstvenih razlogov), vem pa, da je bila še pred leti izjemno popularna paleo dieta, danes pa je najbolj ‘in’ t.i. LCHF dieta (ali ketonska dieta, ki v ospredje postavlja uživanje beljakovin in maščob…), pa tudi brezglutenska je dokaj popularna (za nekatere pač obvezna, za druge pa bolj ‘modna muha’). No, da zadovoljim vse, ki sledite katerikoli izmed zgoraj naštetih – kruh je primerne za vse!

IMG_5858

V zadnjih letih se je pri meni doma nabralo kar nekaj pekačkov in vedno ko se lotim peke se odločam katerega bom uporabila. Že sem imela v roki enega dokaj običajnega za peko kruha, a se se v trenutku premislila.

Že pred dnevi sem namreč dobila nov pekaček. Takšnega, ki ga ne moreš kupiti kar povsod. Svojega si lahko zagotoviš na spletni strani MojMuffin, ki je, mimogrede, raj za vse ljubitelje peke. Pekač je podoben tistemu a muffine, le da v njem ni okroglih luknjic temveč devet enako velikih pravokotnih ‘prostorčkov’. Primeren je predvsem za peko individualnih tortic oz. drugih slaščic in za ta namen ga bom v prihodnje uporabila tudi sama. Verjetno več kot le enkrat 😉

IMG_5872

Testirala pa sem ga kar pri peki kruha. Pač ne bo kruh kot tak, ampak nekakšne štručke – kar je še boljše! Ne samo, da so štručke veliko hitreje pečene kot večja štruca kruha, tudi veliko bolj simpatične so. Ker je recept nekoliko specifičen in nisem bila prepričana, kako lepe rezine bom lahko narezala (pri brezglutenskih kruhih to ni nič nenavadnega), so male štručke veliko bolj prijazna in ‘sigurna’ oblika peke – konec koncev je ni treba rezati in jo lahko pohrustaš kar tako. Poleg tega so majhne štručke super za pripravo simpatičnih majhnih sendvič prigrizkov za na pot ali ličnih kanapejov.

S končnim rezultatom sem zadovoljna. Čeprav sem vajena gostejšega kruha, pa je ta presenetljivo rahel. Štručke so puhaste kot oblaček, polne zračnih mehurčkov in zelo lahke, tako da se jih brez slabe vesti lahko resnično naješ.

Količine: 10 majhnih štručk pečenih v pekaču Petite Loaf Pan (klik) ali kruh, pečen v manjšem pravokotnem pekaču za kruh.

Sestavine:

 • 4 cela jajca + 2 dodatna beljaka
 • 30 ml sezamovega olja
 • 30 ml stopljenega masla, še bolje kuhanega masla oz. gheeja (priporočam slovenskega – klik)
 • cca. 120 ml tople vode
 • 80 g indijskega trpotca (praha, ne celih luščin)
 • 40 g mletih lanenih semen
 • 2 čž vinskega kamna
 • 1 čž sode bikarbone
 • 1 čž kumine (po želji)
 • 1 čž soli
 • 70 g sončničnih semen

Pečico ogreješ na 175 stopinj Celzija.

Ločiš rumenjake od beljakov. Rumenjake zmešaš z oljem, gheejem in vodo. Beljake (od štirih jajc in še dva dodatna) z električnim mešalnikom stepeš, vendar ne čisto do trtega. Med miksanjem dodaš polovico vinskega kamna.

V večji skledi zmešaš prah indijskega trpotca, laneno moko, sol, kumino, sodo bikarbono in preostali vinski kamen. Dodaš rumenjakovo zmes ter polovico nežno stepenih beljakov ter kar z električnim mikserčem premešaš. Nato ročno vmešaš še preostal sneg in sončnična semena.

Modelček za kruh res dobro premažeš z oljem. Zaželena je uporaba peki paprija (ali papirnatih modelčkov), ki jih prav tako premažeš z maščobo. Zmes nadevaš v manjše modelčke, potreseš z nekaj dodatnimi sončnicami in pečeš 20-25 minut. Če boš uporabil(a) večji model in ne takšnega, za ‘štručke’, potem se bo kruh pekel dlje.

IMG_5861

Kruhu se resnično ne morem upreti in nekaj žemljic je izginilo še predn so se dodobra ohladile 🙂 So pa veliko boljše, če jih iz spodnje strani še dodatno popečeš. Tako dobijo tisto prijetno hrustljavost. Že kos surovega masla je dovolj, lahko pa jih seveda ješ s čimerkoli želiš. S čim boš ti nadgradil(a) svoje rezine kruha je seveda povsem tvoja izbira.

Nekaj meni ljubih predlogov:

* surovo ekološko maslo z domačo malinino marmelado

* skuta, premešana z žlico jogurta, kapljico limoninega soka, soljo in kančkom popra + mlade surove kumaricami, potresene z nasekljanim kopercem

* zdrav čokoladni namaz (klik)

* pretlačen avokado z rezinami paradižnika in svežo baziliko (klik)

* rezine kozjega sira s popečenimi bučkami in origanom

One comment

Dodaj odgovor