Sočni gamberi s pečenim mladim krompirčkom in sladkim stročjim grahom

1

Enostavni  obroki so največkrat res najokusnejši! Brez dolgega seznama sestavin in zakompliciranih postopkov. Brez posebne predpriprave, kuharskih veščin in pretiranega stanja za štedilnikom. Poletni recepti morajo biti ravno takšni. Preprosti, sveži, enostavni, a vseeno z veliko mero okusa.

2

3

Poletje je zagotovo moj najljubši čas. Visokih temperatur sicer ne prenašam najbolje, zato je letos (vsaj zaenkrat) poletje resnično po moji meri. Ena izmed stvari, ki jih v tem letnem času še posebno pozdravljam je obilica sveže zelenjave, če se le da z domačega vrta. Naš vrtiček z veseljem vsak dan obiščkem (in to večkrat dnevno) ter si naberem tisto, kar trenutno ponuja. Čeprav imamo na njem vsako leto posajenih več različnih stvari, pa je 1. julij vseeno šele začetek vsega, kar bo v prihodnjih mesecih uspevalo. Mnoga zelenjava je še čisto (pre)mlada, ali pa niti zoreti še ni začela. Na korenje in bučke bo potrebno še počakati, tudi paradižnik, kumare in paprika pridejo na vrsto nekoliko pozneje. Enako je s porom, koromačem, brokolijem in cvetačo. In seveda s tistimi sladkimi, oranžnimi pozopoletnimi oz. jesenskimi bučami. In prav je, da vse ne dozori naenkrat. Tako je kuhinja lahko vedno polna drugačnih, svežih plodov.

5

Že nekaj časa pa lahko uživam v mladi špinači in rukoli, sveži solati, mladi čebulici, pa rdeči pesi in seveda kopici zelišč. Prav tako lahko ponosno naberem veliko skledo mladega krompirčka (kifelčarja) in sladkega stročjega graha. In ravno to dvoje sem danes združila in si pripravila lahko in okusno poletno večerjo. Krompirju in grahu sem dodala nekaj gamberov (repkov kozic) in šopek nasekljanih zelišč. Skupaj s skledo hrustljave zelene solate je bila večerja pripravljena v pičlih dvajsetih minutah. Jed s tremi sestavinami bo zagotovo očarala tudi tebe – sploh, če ti je morska hrana blizu, v kuhinji ne maraš kompliciranja in prisegaš na preprostost in čistost okusov. Pa dober tek!

4

6

Potrebuješ:

  • mlad krompirček (najbolje kifeljčar)
  • pest sladkega stročjega graha
  • gambere

+

  • olivno olje
  • morsko sol
  • sveža zelišča (npr. drobnjak, rožmarin in peteršilj)
  • nekaj kapljic limoninega soka

8

Postopek:

Krompir očistiš, manjše pustiš cele, večje razpoloviš. Gambere (če so zamrznjeni) odtališ na sobni temperaturi, nato jih s kuhinjsko papirnato prisačko do suhega obrišeš. Zelišča nasekljaš.

Na olivnem olju v ponvi popečeš mlad krompirček in ga začiniš z nasekljanim rožmarinom in grobo morsko soljo. Tik pred koncem v ponev dodaš gambere in jih na vsaki strani pečeš kakšni dve minutki – več ni potrebno, sicer izgubijo sočnost. Začiniš jih z drobnjakom (lahko pa tudi z nasekljanim česnom). V kozici na hitro blanširaš sladki grah, da se malce zmehča.

Vse troje naložiš na krožnik, potreseš s poljubno količino zelišč (na tem mestu za svežino dodaš tudi peteršilj), pokapljaš z nekaj kapljicami limone in po želji priliješ še kakšno kapljico kvalitetnega oljčnega olja. Za okras pa mladi poganjki svežega graha. Ker jemo tudi z očmi 😉

7

9

Dodaj odgovor