Topla prosena kaša s šparglji, mladim porom in pistacijo

1

Topla žitna solata s šparglji je kot nalašč za ta čas. Prvi šparglji so že na voljo, tudi mlad por se že dobi in ta je tako nežen, sploh če je dušen ali soparjen. Čeprav se stopinje čez dan že vztrajno dvigujejo, pa so večeri še precej hladni. In kaj je boljšega kot to, da dan zaključiš s skledo tople, slastne, sezonske in zdrave kaše. Svež peteršilj pa je tisti, ki celotno zgodbo prijetno (pomladno) osveži.

2

IMG_3081

Za ta recept sem izbrala proseno kašo. Sama po sebi je resda prazna in morda zato nekaterim ni najbolj všeč. Skupaj z okusno zelenjavo in slastnim prelivom in suhih začimb je vse prej kot dolgočasna. Sama jo pogosto uporabljam. Tako za slane in tudi sladke jedi. Skupaj s sadjem (svežim, kuhanim ali suhim), kremastim grškim jogurtom ali toplim riževim napitkom je odlična ideja za zdrav in polnovreden zajtrk. Sploh če ji dodaš še malce mdu ali javorjevega sirupa, svoje najljubše oreščke in nekaj nasekljane temne čokolade. Mmmm…

Ob vseh živilih, ki smo jih v zadnjih nekaj letih dobili od daljnih držav (priznam, nekatera, kot je na primer kvinoja) sem kmalu vzela za svoja) je prav, da čimvečkrat uporabljamo tista, ki prihajajo iz našega okolja. Prosena kaša je zagotovo slovensko žito, ki so ga poznale in uporabljale že naše praprababice.

Je pa prosena kaša tudi zelo zdrava. Je alkalno (bazično) živilo, kar pomeni, da ne zakisa telesa. Polna je različnih vitaminov in mineralov ter je odlično živilo za zdrave lase ter trde nohte. Skuha se hitro in je ni potrebno namakati. Priporočam pa ti, da jo pred kuhanjem dobro spereš pod tekočo vodo, da odtraniš saponine, ki niso najbolj zaželeni. Spoznaš jih po penicah, ki se pojavijo med spiranjem ali kuhanjem neoprene kaše. Zaradi te snovi kaša je kaša lahko manj okusna – grenka.

3

Tako kot pri večini jedi ki jih najdeš na tej strani se ti recepta (in količine seveda) ni potrebno povsem držati. Naj ti služijo le kot ideja, ti pa pusti domišljiji svojo pot in se igraj s sestavinami, ki so ti všeč oz. so ti trenutno na voljo.

Proseno kašo tako lahko zamenjaš z pirino ali ajdino, jo nadomestiš z dobrim starim ješprenom, navsezadnje pa se lahko poigraš tudi s kvinojo ali rižem.

Če špargljev nimaš (ali jih ne maraš) jih zamenjaj za kakšno drugo zeleno zelenjavo, na primer za brokoli ali ozek okrogli stročji fižol.

Mladi por bi odlično nadomestila tudi mlada čebulica, ki je na voljo že v vsaki trgovini.

4

Za eno osebo… 

Sestavine:

Za kašo:

 • 85 g prosene kaše
 • cca. 8 špargljev
 • 1 manjši, mlad por
 • šopek svežega peteršilja

Za preliv:

 • olivno olje
 • limonin sok
 • sol in poper
 • suha zelišča (timijan in bazilika sta bila moji izbiri, lahko pa se odločiš tudi za origano ali rožmarin)
 • pol stroka česna

Za piko na i:

 • pistacija
 • limonina lupinica

5

Postopek:

Skuhaj dobro oprano proseno kašo. Upoštevaj razmerje kaše in vode, ki je napisana na embalaži. Ko kaša popije vodo in se primerno skuha, ugasni kuhalno ploščo, lonec pa pokrij s pokrovko da bo ostala topla.

Šopek peteršilja operi in dobro osuši ter ga nasekljaj.

Za preliv zmešaj olje, limonin sok, sol, poper ter suha zelišča in zmečkan ter zelo fino sesekljan česen. Poskusi in razmerje količin prilagodi svojemu okusu.

Šparglje nareži na cca. 1,5-2 cm dolge palčke, por prečno prereži na pol ali na četrtine (odvisno od njegove velikosti). Zelenjavo sopari v za to namenjeni posodi. Če soparnika nimaš, jo na hitro skuhaj v minimalni količini vode, da s tem ohraniš čim več okusa. Pazi, da zelenjava ne bo premehka in ‘spužvasta’. Por po potrebi razreži na manjše koščke (nekaj večjih pusti za okras) Zelenjavo preloži v večjo posodo.

Proseno kašo razrahljaj z vilico. Dodaj jo kuhani (odcejeni) zelenjavi (nekaj špargljev in večjih delov pora prihrani za okras). Čez kašo potresi še peteršilj in premešaj. Dobro zmešan preliv prelij čez solato ter solato z rokami nežno premešaj. Poskusi in po potrebi dodaj sol in poper, če ga imaš rad(a). Če se ti kaša zdi presuha prilij še malce olja in/ali limoninega soka.

Solato preloži na krožnik. Okrasi jo s prihranjenimi šparglji in porom ter potresi s celo ali grobo nasekljano pistacijo.* Še nekaj sveže bio limonine lupinice (zgolj rumeni del, brez belega, ker greni) in… Naj ti tekne! 🙂

* čeprav je na voljo tudi neslana pistacija je soljeno veliko lažje dobiti. Če so že oreščki slani, pazi, da ne kaše ne presoliš.

6

Pri pripravi sem namerno izpustila tako gluten kot laktozo, da z idejo ‘pocrkljam’ vse tiste ki prvega ali drugega ne smejo uživati. Če tovrstnih težav nimaš pa naj ti prišepnem, da bi se proseni kaši s šparglji odlično podala tudi nadrobljena feta (v tem primeru pazi na količino soli, saj je feta sir večinoma kar močno soljen).

Najbolje je, da jed postrežeš še toplo. Če ti bo všeč, prihodnjič količine pogumno povečaj, saj morebitne ‘ostanke’ lahko shraniš in jih kot mrzlo žitno solato naslednji dan vzameš v službo.

Dodaj odgovor