Mandljev napitek (mleko)

1

Ker sem velika fanica oreškov in jih dodajam kamorkoli le lahko je razumljivo, da se tu in tam lotim tudi priprave napitkov. Čeprav pravzaprav iz katerihkoli oreščkov pripraviš domače rastlinsko mleko, pa imam sama najraje mandljevo.

Mandljev napitek je zaradi svoje sestave (hranil) najbolj prijazen telesu in zanimivo, je najbolj podoben materinem mleku.

Bogat je z magnezijem, antioksidanti, vitaminom E, selenom, kalcijem in manganom. Ne vsebuje hormonov in mlečne laktoze, zato je primeren za tiste, ki so občutljivi na laktozo ali iz kakršnihkoli drugih razlogov ne pijejo živalskega mleka (npr. za vegane).

Okus mleka je nevtralen, zato lahko nesladkan napitek pozneje uporabliš tako za sladke kot za slane jedi.

2

V Kalčku sem si zadnjič privoščila pol kilograma mandljev. V svoji ponudbi imajo različne znamke in količine oreščkov. Kljub temu da sem se odločila za najcenejšo varijanto, pa nad okusom mandljev nikakor nisem bila razočarana. In kot je za Kalček značilno, so oreščki seveda ekološki! Nekaj sem jih zato z veseljem uporabila tudi za hiter in zdrav napitek.

Nekateri oreščke zgolj zmiksajo z vodo, dodajo ščepec soli ter precedijo skozi gazo. Občasno je to sicer povsem OK, a sama ti vseeno predlagam in toplo priporočam, da si vzameš malce več časa in iz zdravih oreščkov resnično izkoristiš ves njihov potencial. To narediš tako, da mandlje prej namočiš v vodi in s tem močno zmanjšaš vsebnost inhibitatorjev encimov, ki škodujejo prebavnemu traktu in strupenih snovi v lupinicah. Šele namočeni oreški so pripravljeni za uživanje. Veliko okusnejši so, lažje prebavljivi in veliko bolj sladki. Prednost namakanja je tudi v tem, da se oreščki po tem zlahka olupijo. Miksanje ter precejanje bo hitrejše in bolj učinkovito. Poleg tega zna kožica mandljev zagreniti, pri olupljenih pa tega ne bo.

Kaj torej potrebuješ za pripravo rastlinskega napitka in kakšen je celoten postopek, pa si preberi spodaj.

4

V ozadju presni mandlji, spredaj pa so oreščki po 12-urnem namakanju…

Za približno pol litra rastlinskega napitka….

Sestavine:

  • 150 g mandljev
  • 350 ml vode
  • ščepec himalajske soli (ali solnega cveta)

Pripomočki: 

  • zmogljiv mešalnik*
  • vrč
  • sterilna gaza** ali čista kuhinjska krpa

* bolj kot je mešalnik zmogljiv, več napitka boš dobil(a). Če tvoj deluje slabše, povečaj količino mandljev, saj jih verjetno ne bo mogel razdrobiti tako fino in bo količina napitka manjša.

** sterilno gazo za le nekaj centov dobiš v lekarni

Postopek:

Mandlje čez noč namočiš v topli vodi, ki ji dodaš nekaj kapljic limone. Zjutraj jih streseš na cedilo in spereš pod tekočo vodo. Nato jih olupiš (večina jih praktično kar skoči iz kožice), streseš v mešalnik, dodaš ščepec soli in priliješ vodo. Zmiksaš do gladkega.

Čez vrč dobro napneš gazo in čeznjo počasi nalivaš dobljeno tekočino. Skozi gazo bo priteklo le čisto mleko, brez delčkov oreščkov. Da izteče prav vse, si najprej pomagaš tako, da s hrbtno stranjo žlice nežno pritisneš ob gazo (pazi, da ta ne pade v vrč), na koncu pa jo stisneš skupaj (kot culico), z rokami močno stisneš in tako izstisneš vse do zadnje kapljice okusne tekočine.

Ostane ti t.i. mandljeva pulpa – povsem suhi in razdrobljeni oreščki. Te nikar ne zavrzi! Lahko jih uporabiš kot osnovo pri presnih torticah, ali pa jo dodaš jutranjim ovseni kaši.

k

Olupljeni mandlji in sveže zmiksan rastlinski napitek, ki čaka na precejanje.

6

7

To je torej le osnovni recept za mandljev napitek, ki ga lahko uporabiš namesto mleka, kot dodatek smoothijem, pecivom, palačinkam… ali slanim jedem – na primer kremnim zelenjavnim juham in zelenjavnim pitam.

Sicer pa se z osnovnim mlekom lahko poigraš. Vsakič mu dodaš kaj novega in si tako pričaraš različne sladke, okuse in zdrave napitke. Preverjeno odlično mleko boš dobil(a), če v mikser vržeš še nekaj namočenih datljev in semena stroke vanilije.Po želji lahko dodaš še cimet in ingver, oziroma karkoli ti je ljubo…

Za čokoladni napitek v mleko vmešaj žlico pravega presnega kakava v prahu, da pa ne bo pregrenko, mu dodaj javorjev ali agavin sirup ali pa zgolj nekaj tekočega medu.

Mleku lahko namesto vode dodaš tudi ohlajen zeleni (ali matcha) čaj, pa kokos ali poljubno sveže sadje, kot so banane ali jagode.

Za katerikoli okus se boš odločil(a)… v vsakem primeru velja: pred uporabo steklenico dobro pretresi 🙂

k copy

Dodaj odgovor