Kokosova ovsena kaša z mandljivimi lističi in temno čokolado

1

Ne razumem zakaj se nekateri (še vedno) zmrdujejo nad ovsenimi kosmiči. Ja, tisti suhi so resda kot ‘žaganje’, a pravilno pripravljeni so nadvse okusni. Jaz prisegam nanje. Vsaj enkrat tedensko jih jem za zajtrk – poleti večinoma le namočene v mleku ali jogurtu, pozimi kuhane. Vsakič jih pripravim drugače – z različnimi začimbami, svežim ali suhim sadjem, oreščki, semeni, čokolado…

2

In čeprav so moji kosmiči skoraj vedno zelo sadni (obožujem jih s suhimi datlji ali figami, svežo banano, maline, borovnicami ter s hrustljavimi mandlji, bučnimi semeni ali pistacijo…), pa sem tokrat ‘preživela’ tudi povsem brez. Tokrat so bili kosmiči namreč kokosovi. Še ena izmed sestavin, ki jo pogosto uporabljam. Rada imam kokosovo olje, mleko, kosmiče, čips… In v teh kosmičih je zares veliko okusa po kokosu!

3

Sestavin je malo, okusa je veliko. Takšne recepte imam najraje. Sploh pa, če so hitro pripravljeni. Saj veš, zjutraj se nam vedno mudi in hitri zajtrki so kot nalašč za delovne dni. Takšna ovsena kaša te bo prijetno pogrela (kljub soncu so jutranje temperature še vedno precej nizke) in ti dala energijo ter svež delovni zalet.

4

5

Količine prilagodi svojim potrebam. Spodnji recept je namreč zgolj okvirni in služi bolj za orientacijo. So pa količine namenjene eni srednje veliki porciji.

6

Sestavine:

  • 75 g ovsenih kosmičev
  • 250 ml kokosovega mleka
  • čajna žlička kokosovega sladkorja
  • 2 jedilni žlici kokosove moke (nastrganega suhega kokosa)

ter…

  • pest mandljevih lističev
  • nekaj koščkov temne čokolade
  • čajna žlička kokosove moke

7

Postopek:

Kokosovo mleko dobro premešaj (če ga hraniš v hladilniku se namreč ločita voda in kokosova krema), nato ga nežno segrej, dodaj sladkor in v mleku med stalnim mešanjem skuhaj kosmiče. Če se prehitro zgostijo, znižaj temperaturo oz. dodaj malo vode. Ko se kosmiči že skoraj zmehčajo (potrebujejo le nekaj minut), dodaj kokos.

Kuhane kosmiči potresi z mandljevimi lističi, prej nasekljano temno čokolado in še z nekaj kokosove moke.

8

9

p.s.: če se le da, kupuje le polnomastno kokosovo mleko, ne tistih razredčenih varijant. Prav tako preveri, da sta sestavini kokosovega mleka le dve. Kokos in voda. Marsikateri proizvajalci mleku dodajajo razne zgoščevalce in umetne arome, kokosa pa je le za ‘okras’. Jaz svoje kokosovo mleku kupujem kar v Kalčku. Preverjeno okusno, pa še ekološko.

Dodaj odgovor