Predvelikonočni sendvič

1Pomlad, pomlad! Končno! Zunaj je že prijetno toplo. Jutra so sicer še precej hladna, pa tudi zvečer se shladi. Celo toliko, da komaj čakam da v hiši zakurimo, saj ko je toplo, je življenje veliko bolj prijetno 😉

Čez dan pa kurjava ni potrebna. Sonce je že dovolj toplo in prav užitek je gledati ljudi, ki se lahkotno sprehajajo po ulici. Ja, pomlad resnično trka na vrata. In kmalu bo velika noč! Na kar niti ne bi pomislila, če se danes v trgovini ne bi skorajda zaletela v kup hrenovih korenin, ki so jih ponujali po ugodni ceni. Takoj sem pomislila – hmm, mogoče pa bi si enega privoščila? In seveda je že bil v nakupovalni košarici. Kaj točno bom naredila z njim takrat še nisem vedela, sem pa na poti domov že kovala načrt za popoldanski sendvič.

2V trgovini sem poleg hrena kupila še vložen grah (v kozarcu, ne v pločevinki) ter dve različni žemljici (navadno sicer jem kruh, ki ga sama pečem, a je zaloga že pošla, časa za peko novega pa včeraj ni bilo).

In ker sem bila danes grozno lačna – verjetno ker sem imela kosilo že zelo zgodaj (zelo zgodaj, beri: ob pol dvanajstih!), sem se ob pol štirih že dobesedno tresla od lakote 🙂 Tako sem na poti do doma kovala načrt za sendvič. In če je velika noč res že blizu, pa popoldanski prigrizek že danes rahlo spominja na praznike, ki prihajajo.

3In kadar pomislim na veliko noč, se seveda najprej spomnim na kuhana jajčka, pa seveda na hren. Tudi šparglji so v tem času navadno že na voljo in ker jih še nekaj pridno čaka v hladilniku, bodo na vrsto prišli kot sočna priloga moji malici.

Sendvič brez namaza ni pravi sendvič. Je preveč suh, preveč dolgočasen. In še sreča, da imam namaze tudi zelo rada, sploh takšne, ki jih pripravim sama! Že skromno maslo je sicer dovolj, da mi nariše nasmeh na obraz. Obožujem ga in lahko bi ga jedla vsak dan, na debelo namazanega na svežem kruhu. Sama pa si pogosto naredim humus- namaz iz čičerike, pa enega prav posebnega iz sončničnih semen. In skutnega z zelišči (čez katerega obvezno potresem prepražene bučnice), pa tistega avokadovega z grškim jogurtom in limoninim sokom! Ti so moji najljubši. A danes je čas, da poskusim nekaj novega. Grahov namaz bo! Vloženemu grahu sem dodala malce čičerike (joj joj, pri meni brez nje res ne gre 😉 ), začimbe in seveda hren. Za moj predvelikonočni sendvič 😉

4

Za grahov namaz s hrenom potrebuješ:

* 85 g vloženega graha v slanici (iz kozarca, ne pločevinke)

* 35 g vložene čičerike

* drobno nariban svež hren

* sol in poper

* česen in čebulo v prahu

* olivno olje

* limonin sok

* malo suhega origana

Vse sestavine zmiksaš v mešalniku. Količine hrena, soli, popra in začimb so poljubne. Limono dodajaj po okusu, olivno olje pa tako, da bo namaz lepo mazljiv, a ne preredek.

5

Za sendvič potrebuješ:

* polnozrnate oz. polnovredne žemljice

* sir

* solatni list

* bučke

* grahov namaz

* v slanici vložene artičoke

* kuhano jajce

* sveže šparglje

* sol in poper

* malo naribanega hrena

* nekaj kapljic olivnega olja

Žemljice obložiš s sirom, solatnim listom, rezinami bučk. Na debelo premažeš z namazom, obložiš z odcejenimi atičokami in kuhanim jajčkom. Soliš, popraš, dodaš še malce hrena in nekaj kapljic olivnega olja. Postrežeš s kuhanimi svežimi šparglji.

Preden napolniš žemljice le-te lahko tudi popečeš. V toasterju ali na ponvi. Če se odločiš za ponev, priporočam tisto za žar. Žemljice pred tem premaži z olivnim oljem. Božansko!

6Takšen sendvič bi zlahka nadomestil tudi velikonočni zajtrk. Lahko ga nadgradiš še z rezino kvalitetne šunke ali koščkom popečene slanine.

p.s.: ne vem ali je krivo to, da sem bila tako zelo lačna, ali pa je bil okus res tako zelo dober 🙂 Dva sendviča sem namreč zmazala v pičlih nekaj minutah. Fotografirala sem na hitro, se mi je preveč mudilo, sicer pa tudi popoldanska svetloba ni bila takšna, da bi bilo vredno izgubljati čas, sem raje zagriznila in uau…  Okus je torej vsekakor boljši kot izgled. Prisežem! 🙂

2 comments

Dodaj odgovor