Prosena kaša s bučnim curryjem

1Priznam. ne vem kakšen naj bi bil ptisti pravi curry. Samo enkrat sem ga poizkusila nekje drugje kot v svoji kuhinji, kjer sem ga delala po svojem občutku in s sestavinami, ki jih imam rada. Vem, da naj bi bil curry precej pikanten, koosovo mleko pa je običajno tisto, ki pikantnost omili, skupaj s preprosto kuhanim rižem. Nekaj curryjev sem že objavila, ga pa že dolgo nisem jedla.

2Tokrat sem se zanj odločila zato, ker sem v hladilniku imela nekaj kokosove smetane za kuhanje (ki je nadomestila kokosovo mleko). Ker sem že nekaj dni zapored jedla meso (če ni bilo meso, so bile pa ribe 😉 ), sem se odločila za povsem vegetarijansko različico. In to s sestavinami, ki so trenutno v sezoni. Kot na primer jesenske buče in kodrolistnati ohrovt.

3Riž imam zelo zelo rada. Belega, rjavega, rdečega, divjega… Ni da ni 🙂 Tudi polnozrnato riževo moko pogosto uporabljam, predvsem za razne slane pite oziroma kišeje. Riževe testenine so enkratne! Sploh tiste, iz rjavega riža. Doma imam trenutno riževe špagete ter simpatične spirale. Pa tudi tanke riževe rezance imam, tiste, ki jih praktično ni potrebno kuhati in so primerne za razne obare (takšne, s pridihom kitajske in japonske kuhinje). Na zalogi imam tako bele kot rjave ‘instant’ rezance. Že dolgo pa niso prišli na vrsto, tako da sem že dobila idejo kaj približno se bo kuhalo v naslednjih dneh 😉

In čeprav, vsaj tradicionalno, h curryju postrežejo riž, sem se tokrat odločila za malce slovenskega pridiha. Uporabila sem proseno kašo in lahko ti povem, da me je kombinacija prosa s curryjem prav prijetno presenetila.

4Recept, ki sledi je zopet pisan za eno osebo. A naj te nikar ne skrbi. Tudi če kuhaš za dva (ali več), količine preprosto povečaj. Pri takem receptu ne moreš brcniti v temo. Vse je odvisno od okusa (npr. količina začimb, zelenjave in kokosa) ter velikosti želodčka 🙂

5Všeč mi je izraz ‘curry in a hurry’ 🙂 Torej curry, ki je narejen hitro in po možnosti zelo enostavno. Tudi če imaš malo časa, si lahko pripraviš odličen, polnovreden obrok. Za tole jed nisem vložila nobenega truda, potrebovala pa sem resnično zelo malo časa. A nikakor ne za ceno okusa. A ni nekaj najboljšega, da obstajajo jedi, ki jih lahko pripraviš tudi kadar nimaš časa (ali pretirane volje po kuhanju), pa so vseeno odličnega okusa, po vrhu vsega pa še zdrave in morda vsaj nekoliko drugačne od titega, kar je sicer na tvojem jedilniku?

6

77

8Potrebuješ:

* proseno kašo (približno 85 g na osebo)

* pol manjše hokaido buče

* nekaj listov kodrolistnatega ohrovta

* nekj žlic vložene, že kuhane čičerike (raje iz kozarca kot iz pločevinke)

* mešanico začimb za curry (lahko narediš tudi svojo – kurkuma, poper, kajenski poper, kumina, malo mlete paprike… – po želji)

* malo čebule (neobvezno)

* svež ingver

* kokosovo smetano za kuhanje

* sol

Proso dobro spereš in skuhaš v slani vodi. Na olju na nizki temperaturi popražiš malo drobno nastrganega svežega ingverja, po želji tudi malo čebulice, dodaš na kocke narezano bučo, začimbe in kokosovo smetano in malce vode. (Če boš namesto smetane uporabil/a koksovo mleko, vode ne dodajaj.) Ko se buča zmehča, vmešaš čičeriko in narezan ohrovt. Poskusiš, če je potrebno dosoliš. Preliješ čez kuhano proseno kašo.

9

Dodaj odgovor