Kakijev parfait

1Mmmm…kakiji. Tako zelo sladki, kremasti, medeni, božanski! Vzljubila sem jih lani (moj čisto prvi recept zanje najdeš tukaj). Seveda sem kaki morala kmalu poizkusiti tudi v palačinkah – pretlačen zlahkana domesti katerokoli marmelado. Recept za pirine palačinke s kakijem lahko najdeš tukaj. Letos sem si jih privoščila že kar nekaj in verjetno si bom še kakšnega, saj se je njihova sezona komaj dobro začela.

Kakiji veljajo za kraljevski sadež. Kako tudi ne, ko pa so poleg odličnega okusa tudi takoooo zelo zdravi. Ne verjameš? Potem beri dalje…

2Kaki ali zlato jabolko vsebuje beta karoten, kalij in magnezij, precej fluora, nekaj bakra, kalcij, fosfor, železo, vitamine  C, B1, B2, B6 in A, pa tudi jod, krom, baker, selen in še druge rudnine. Pomaga pri presnovi, koristen je za ledvice, jetra, oči. Vsebuje skoraj toliko C vitamina, kot limona in kar 30-krat več vitamina A od jabolka.

3Sama kakije najraje uživam spasirane, pretlačene, zmiksane… Skupaj z jogurtom, sladko smetano ali kepico sladoleda so kakiji zares božanski. Odlično se podajo h čokoladi in kakavu – sploh tistemu, grenkemu.

Za današnjo sladko malico pa sem kakije kombinirala z rožičevo moko (rožiči so sladki, v prahu izgledajo zelo podobno kot kakav, a okus se precej razlikuje) in mojo ljubo ajdo. Namesto mlečnih izdelkov sem tokrat uporabila gosto kokosovo smetano (takšno, ki je sicer namenjena kuhanju). In čeprav sem kakav zamenjala za rožiče, pa povsem brez njega ni šlo. Nekaj kakavovih zrn sem uporabila kot piko na i.

Naredila sem 4 kozarčke. Plan je bil, da dva pojem takoj, dva pa si prihranim za sladico po kosilu. No, na koncu se je izkazalo, da sem vse štiri pojedla naenkrat. Za po kosilu bom (sem) pač poiskala nekaj drugega 😉

4Za kakijev parfait potrebuješ (količine so za 4 manjše porcije):

* dva dobro zrela kakija

* 4 jedilne žlice rožičeve moke

* 50 g kuhane ajde (zelene, ne pražene)

* dve žlici kokosove smetane

* nekaj kakavovih zrn

5Ajdo skuhaš in ohladiš. Kakija olupiš (kar pa nikakor ni nujno potrebno) in ju spasiraš. Po želji dodaš ščep vanilije ali cimeta v prahu, jaz ju tokrat (za spremembo) nisem. Polovico zmesi premešaš z rožičevo moko, malce pa s kokosovo smetano. V kozarček po plasteh nalagaš sestavine, na koncu pa okrasiš z drobnjenimi kakavovimi zrni.

Vse kar ti preostane je le še, da uživaš! 🙂

6

Sladica je brez sladkorja, pa tudi medu ali javorjevega sirupa (ki sem ga kupilap red kratkim in me je že zasvojil) ne. Kakiji so precej sladki že sami po sebi, pa tudi kokosova smetana in rožiči poskrbijo za malce naravne sladkobe. Kaki je torej idealen sadež za trenutke, ko preprosto potrebuješ nekaj sladkega…

IMG_6526

One comment

Dodaj odgovor