Juha iz pastinaka

1

Poznaš pastinak? Ta, skorajda že pozabljena vrtnina, ni prav nobena noviteta. Tudi pri nas so ga uporabljali in goili so ga že vrsto let nazaj. Gre za koren bele barve, podoben peteršiljevi korenini, le da je precej večji. Morda nekoliko bolj spominja na korenje, tako po obliki, malce pa tudi po okusu. Ta je prijetno sladek, a vseeno nekoliko specifičen. Zato ga je vsekakor (vsaj na začetku) pametno uporabljati v manjših količinah ali pa ga kombinirati skupaj z drugo zelenjavo. tako kot sem ga v moji kremni juhici tudi jaz.

3

Tako kot vedno so moje juhe precej goste in skoraj vedno do gladkega spasirane. Takšne so mi pač najbolj všeč. Z le malce manj tekočine bi zlahka konkurirale raznim pirejem. vseeno ‘pazim’ da niso pregoste, oziroma, da jih še vedno lahko jem z žlico.

4Za osnovo juhe sem uporabila por, ki ga imam grozno rada. Res, vedno bolj. Saj tudi proti čebuli nimam nič, ampak por… Por je tako prijetno sladek in okusen, sploh če ga nekaj časa dušiš. Odličen je! In to v različnih receptih.

Poleg pastinaka sem uporabila še malce krompirja in cvetače. Pa en majhen korenček se je tudi znašel vmes in res majhna vejica stebelne zelene.  Juho sem začinila s kislo smetano, timijanom, poprom… Kljub različni zelenjavi pa sem še vedno čutila okus pastinaka. Ne preveč, ravno prav. Juha zgolj iz tega korena, pa mi verjetno ne bi bila všeč, ali pa bi se morala na njegov okus še malce privaditi.

soup
Za skodelico juhe sem potrebovala:

* nekaj žlic nasekljanega pora

* koren pastinaka

* manjše korenje

* krompir

* nekaj cvetkov cvetače

* malo stebelne zelene (res malo)

* olje

* kislo smetano (lahko jo nadomestiš z ovseno ali riževo smetano)

* sol in poper

* svež timijan in majeron

Na olju sem počasi prepražila por, nato dodala še vso ostalo zelenjavo, narezano na manjše koščke ter solila. Nekaj časa sem dušila, vmes večkrat premešala.  Nato sem zelenavo zalila z vrelo vodo, le toliko, da je bila pokrita z njo. Juho sem zavrela, nato pa temperatutro znižala, da je rahlo vrela še približno 20 minut, oziroma, dokler vsa zelenjava ni bila popolnoma mehka. Juho sem nato spasirala s paličnim mešalnikom, jo vrnila na štedilnik, začinila s svežim timijanom, malce majerona ter veliko žlico kisle smetane. Še minutka na štedilniku potem pa je juha nared za postrežbo. Malo kisle smetane, timijana, svežega mletega črnega popra ter nekaj kapljic olivnega olja vse okuse lepo zaokrožijo.

Opomba: vsa zelenjava, ki sem jo uporabila je sama po sebi precej sladka. Zato (tokrat) kar pogumno s soljo 😉

7

8Pa še nekaj zanimivosti o pastinaku (morda te prepričajo da z njim poskusiš tudi ti). Pastinak je odličen vir prehranskih vlaknin, folne kisline, vitaminov, mineralov in rudnin. Kljub temu, da gre za škrobnato zelenjavo vsebuje malo kalorij, zato ga nekateri občasno zamenjajo kar za krompir, sploh v raznih pirejih.

Dodaj odgovor