Pikantno sladki kokosovo – bučni kolački (brez glutena, brez žit, brez mlečnih izdelkov)

1Muffinčki so nastali zaradi že razrezane buče, ki jo je bilo potrebno čim prej porabiti. Čisto slučajno so povsem brez glutena, pravzaprav brez žit. Namesto moke sem namreč uporabila zolj kokosovo moko, kokos pa seveda ne sodi med žita. Ker gre za drugačno vrsto ‘moke’ je tudi struktura kolačkov nekoliko drugačna. Malce bolj gosta morda. Kar pa nikakor ne pomeni, da kolački niso rahli… Le bolj polni so.

2Recept je nastal že pred časom, fotografije pa so pozabljene ostale v eni izmed mapic, ki jih imam na desctopu občutno preveč. Kljub temu da se trudim in namizje dokaj redno čistim, se mi nekako zgodi, da se vsak dan znova napolni 🙂  In pri enem čiščenje sem tako naletela na tele mafinčke. Postregla sem jih na krožnikih, ki sem jih dobila od babice, ko sta z dedkom pred časom prodala vikend na Dolenjskem. Ker imam rada stare stvari, sploh pa razne krožnike, skledice, pribor in druge malenkosti (če se ti doma kje valjajo, me prosim kar kontaktiraj, rade volje sprejmem 🙂 ), sem jih, in to prvič, uporabila za fotografiranje bučnih kolačkov. Žal pa nimam več dveh, ampak le en tak krožnik. Eden se je namreč razbil. Kriva nisem bila jaz, a to ni pomembno. Čeprav sem bila malce slabe volje (ker sem ostala brez edinega vintage komlepta- vse ostale krožnike imam le po en kos), pa pravijo, da razbit krožnik pomeni srečo (se mi zdi 😉 ).

3Kolački se super podajo k dopoldanski kavici, še bolje k popoldanskemu čaju. So ravno prav sladki in ker so slajeni z medom, veliko bolj zdravi kot če bi uporabila bel sladkor. Kljub vsemu sem jih naredila le manjšo količino.

za 4 kolačke sem potrebovala:

* 25 g kokosove moke (fino mleta, torej ne v obliki kosmičev, ampak tista, ‘v prahu’ )

* 2 velika jajca

* 30 g stopljenega kokosovega olja

* nekaj žlic bučkinega pireja

* žlico medu

* ščep cimeta, ingverja, vanilije v prahu in sode bikarbone

* čajno žličko jabolčnega kisa

4

5Najprej sem pripravila bučni pire. Uporabila sem bučo, ki ima užitno tudi lupino, tako da je ni bilo potrebno lupiti. Razrezala sem jo na manjše koščke, pokapljala z oljem in v pečici pekla do mehkega. Nato sem koščke z vilico speštala, da sem dobila pire.

Pečico sem ogrela na 190 stopinj. Zmešala sem presejeno kokosovo moko in dva velika stepena jajca. Nato sem prilila kokosovo maščobo, dodala bučni pire in med. Vmešala sem še začimbe in jabolčni kis ter dodala malo sode bikarbone.

Zmes sem porazdelila v papirčke za muffine in jih pekla približno pol urce.

6

Dodaj odgovor