Krompirjevi burgerji s slanino, drobnjakom in polnozrnato gorčico

IMG_6328Krompir je močno podcenjen. Včasih je bil obvezen del vsakega kosila (sploh nedeljskega), danes pa se mi zdi, da se ga uporablja vse manj. Sploh med mladimi. Ne vem zakaj se ga vsi tako radi izogibajo. Če bi vedeli kako zdrav je v resnici, da telesa prav nič ne zakisli in da se iz njega lahko pripravi še kaj drugega kot le pražen krompir in pomfrit, bi mu zagotovo dali še eno priložnost.

Pod skromno lupino se skrivajo dragoceni vitamini (B-skupine, C vitamin, vitamin K) in minerali (kalcij, kalij, železo, magnezij…), rastlinske beljakovine, balastne snovi ter seveda ogljikovi hidrati, ki telo okrbijo z energijo.

Tudi sama ga včasih nisem tako zelo rada jedla. Priznam. Zadnje čase pa ga imam vse raje. V juhah, pirejih, kot samostojno jed ali prilogo. Zelo okusnega sem dobila v Mercatorju. Gre za sorto Marabel, ki je primerna tako za peko kot kuhanje. Krompirjev je namreč več vrst. Ogromno vrst, pravzaprav. Se mi zdi da preko 80. In vsi pač niso za vse jedi. Ta pa je izjemno prilagodljiv 😉

1Tokrat sem se odločila da ga preizkusim v polpetih, burgerjih. Uporabila sem še okusno slanino, ki sem jo prav tako dobila pri ‘najboljšem sosedu’ ter polnozrnato gorčico Mercator Premium. Te nikako ne gre zamenjati za delikatesno gorčico (semf po domače 😉 ). Tista mi ne kako ne gre po grlu…

Burgerčki so sicer dokaj bledi, a to ne pomeni, da niso dovolj pečeni. Beli so zaradi barve krompirja ter zato ker niso prekriti z drobtinami, ki bi po pečenju prispevale močnejšo barvo. Malce teh sem sicer uporabila v masi, sicer pa sem želela, da je okus res tisti pravi – krompirjev (s priokusom pražene slanine seveda 😉 )

IMG_6324Čebula gre s krompirjem sicer zelo dobro skupaj, tokrat pa se zanjo nisem odločila. Se mi zdi, da bi lahko prevladala. Raje sem uporabila svež drobnjak, ki ima nežen okus po česnu. Poleg tega pa burgerjem doda kanček zelene barve, kar nikakor ni slabo.

IMG_6305Za 6 burgerjev sem potrebovala:

* 250 g krompirja

* 50 g slanine

* žlico krušnih drobtin

* 1 manjše jajce

* sol in poper

* čajno žličko sesekljanega drobnjaka

* čajno žličko polnozrnate gorčice Mercator Premium (po želji lahko tudi več)

Kako jih pripraviš?

Krompir olupiš, narežeš na kocke in daš v slano hladno vodo. Nato jih kuhaš do mehkega, kuha krompir pa odcediš ter ohladiš. V ponvi prepražiš sesekljano slanino. Olja ne potrebuješ, saj bo slanina sama spustila dovolj maščobe. Pražiš jo na srednji temperaturi, da se ne zažge. Prepraženo položiš na kuhinjski serviet, da popije morebitno odvečno maščobo.

Krompir z vilico grobno pretlačiš. Dodaš nasekljan drobnjak, drobtnice, jajce, gorčico, sol in poper. Premešaš. Nato vmešaš še slanino. Zmes oblikuješ v polpete.

aPolpete (burgerje) z obeh strani potreseš z moko. Lahko jih spečeš takoj ali pa jih hraniš v hladilniku dokler ni čas za kosilo (ali večerjo).

3Na srednjo temepraturo segreješ olje (ne skopari z njim), na katerem popečeš burgerje. Po nekaj minutah jih obrneš in popečeš še z druge strani.

Odlični so! In tako zelo preprosti za pripravo. Vse kar potrebujejo je le še nekaj svežih solatnih listov. Za več sočnosti jih po želji  lahko ponudiš z žlico kisle smetane.

2


One comment

Dodaj odgovor