Pire z rjavim maslom in hrustljavim žajblom

1

Le kdo ne pozna pire krompirja? Še bolje… Le kdo ne mara pire krompirja? Zase vem, da ga jem že od malega. Vmes sem sicer imela krajšo pavzo, ko se nanj preprosto nisem spomnila. Zadnje čase ga ponovno in z veseljem jem. Ker je tako nežen in kremast je primeren že za zelo majhne otroke. Grizenje tukaj odpade, saj kar spolzi po grlu. Verjetno ga ima zato izjemno rada tudi moja babica 😉 Letos je praznovala že 90 let in še vedno je čila in zdrava. Kljub vsemu pa zaradi zobovja pri hrani izbira jedi, ki ne zahtevajo pretiranega žvečenja. In pire ji še kako ustreza.

2Osnovna priprava pireja je enostavna in se verjetno od gospodinjstva do gospodinjstva ne razlikuje preveč. Se je pa recept zanj z leti pri nas doma nekoliko vseeno spremenil. Včasih smo ga pripravljali z margarino, danes z maslom. Vsaj jaz ga, saj margarine ne uporabljam, sem pa toliko večja zagovornica masla. Ja, je bolj kaloričen, ja, vsebuje holesterol. Pa kaj zato? Je pa zato vsaj naraven produkt, da o okusu ne izgubljam besed. Kar se tiče masla, povsem razumem Francoze. S kančkom masla je vsaka jed boljša 😉

3Pri pireju navadno ne kompliciram. Krompir olpuim, skuham do mehkega, odcedim, solim ter skupaj s kislo smetano, maslom, malce mleka in večjim ščepcem soli pretlačim. Če želim bolj kremasto strukturo dodam več mleka, za nekoliko bolj grob pire mleka sploh ne uporabim.  Je pa okus (ter struktura) pireja precej odvisen od vrste krompirja. Trenutno sem zelo navdušena nad vrsto marabel (hvala Mercatorju, ker ponuja slovenskega!). Marabel se odlično obnese tako pri peki kot pri kuhanju. Danes pa je prvič končal v pireju. Da pa bi bil okus pireja vseeno malce drugačen od običajnega, sem ga dopolnila z rjavim maslom ter na hitro praženimi žajblovimi lističi.

4

 Za skledico pire krompirja z žajblovim maslom potrebuješ:

* nekaj olupljenih, na koščke narezanih in v slani vodi skuhanih kropirjev

* 2 žlici masla

* nekaj kapljic mleka

* žlico kisle smetane

* sol

* nekaj svežih žajblovih listov

opomba: razmerje krompir-maslo-smetana-mleko prilagodi svojemu okusu. Pravila ni!

Postopek:

Kuhan krompir odcediš, mu dodaš smetano, polovico masla, sol ter malce mleka. Pretlačiš do željene strukture. Lahko povsem, lahko malce manj. Preostanek masla segreješ na srednji temepraturi in ga kuhaš toliko časa, da se obarva zlato rjavo. Nato na maslu popražiš nekaj žajblovih listov. Maslo preliješ čez krompir ter okrasiš z žajblom.

5

6

Dodaj odgovor