Medene hruške, polnjene s kvinojo, oreščki in suhim sadjem

1Doma imamo precej jablan, hruške nobene. Letos je z jabolki dobro kazalo. drevesa so bila polna, jaboka velika in sijoča. Pa je prišlo deževno in vetrovno obdobje (ki je kar trajalo in trajalo), jabolka pa so bila tista, ki so prva ‘nastradala’. Popadala so z dreves, se poškodovala, gnila… Vsak dan sproti smo jih pobirali in na drevesu se jih je na koncu obdržalo le malo. Ozimnica domačih jabolk torej ni velika. Škoda, ker jih imam rada. Najbolj surova ali pa pripravljena na čežano, premešana s kuhano proseno kašo, na primer. Odlično.

2

3Hrušk nikoli nismo imeli. Nekaj malega sta sicer vsako leto prinesla babica in dedek, z vikenda na Dolenjskem. Ker od letos nista več lastnika tamkajšnje zidanice, tako tudi s tistimi hruškicami nič ne bo. Bile so sicer zelo majhne (pač taka vrsta), a okusne.

In ker je jesen pravi čas za hruške, sem si jih zadnjič tako zelo zželela, da sem samo zaradi njih odšla v trgovino 😉 Kupila sem si zavojček hrušk. Viljamovk seveda, namreč te so tiste, ki so mi najbolj všeč. Meso hrušk je sočno in nežno, in brez tistih drobnih zrnc, ki jih imajo nekatere druge vrste hrušk.

4Sem pa tokrat prvič hruške pekla v pečici. Napolnila sem jih z mojimi najljubšimi sestavinami in si tako pripravila okusen, topel in zelo ‘jesenski’ zajtrk 🙂

5Ena je bila povsem dovolj, sploh ker sem pripravila precej nadeva, poleg tega pa sem si pečeno hruško privoščila skupaj z gostim grškim jogurtom (tistim pravim, ovčjim).

Za nadev sem uporabila dve različni kvinoji (belo in rdečo), pa mešanico suhega sadja in oreškov, kokosov čips in cimet. Lahko uporabiš le eno vrsto, seveda, jaz sem imela bele, ki sem jo dobila v trgovini Dobra misel, še čisto malo, zato ni bilo drugega, kot da malce pokombiniram (plus, všeč mi je nekoliko trša različica rdeče kvinoje).

Seznam sestavin in postopek recepta pa v nadaljevanju…

6

78Za eno osebo potrebuješ:

* 1 večjo ravno prav zrelo hruško, sorte viljamovka

* 25 g kvinoje (jaz sem uporabila 3/4 bele in 1/4 rdeče)

* pest mešanih oreškov (mandlji, lešniki in orehi)

* pest mešanega suhega sadja (brusnice, rozine, suhe višnje)

* nekaj kokosovega čipsa

* pol čajne žličke cimeta

* 2-3 jedilni žlici stopljenega kokosovega olja

* jedilno žlico cvetličnega medu

* grški jogurt ***

*** če mlečnih izdelkov ne uživaš, jogurt preprosto nadomesti z npr. sojinim, ali pa za prilogo uporabi žlico rastlinske smetane (riževe, kokosove, ovsene…)

Kvinojo skuhaš in ohladiš. Primešaš nasekljane oreške, suho sadje in na hitro prereažen kokosov čips. Dodaš čisto mali ščepec himalajske soli in čajno žličko cimeta. Primešaš se med in koksoovo olje.

Hruško razpoloviš, s pomočjo čajne žličke jo izdolbeš, malce polimonaš (da prehitro ne porjavi), po potrebi jo z nožem na spodnji strani izravnaš (da lepše stoji) ter napolniš s pripravljeno mešanico. Čez vse skupaj priliješ še žlico kokosovega olja in pečeš na 175 stopinjah približno 15 minut oziroma dokler se hruška primerno ne zmehča.

Ponudiš z grškim jogurtom.

9

10Pečena hruška je mehka, sladka in sočna. Suhe brusnice in višnje dodajo malce kislosti, oreščki poskrbijo za hrustljavost. Grški jogurt s svojo hladno kremasto strukturo pa vse skupaj lepo zaokroži.

Dodaj odgovor