Vanilijev kolač s hruškami in cimetom

1Že od nekdaj sem rada pekla. Pravzaprav včasih še raje, predvsem pa pogosteje kot sedaj. Že v osnovni, predvsem pa v srednji šoli sem za domače z veseljem pekla torte, peciva, muffine… Vse to mešanje in miksanje, predvsem pa končno okraševanje, name deluje izjemno terapevtsko. Res, prav pomirja me. Ko sladek vonj doma pripravljenega peciva napolni celo kuhinjo, ma kaj kuhinjo, celo hišo, je to nekaj najlepšega. Sploh v hladnejših mesecih, ko se zaradi tople pečice prostor še dodatno ogreje. In sladke dobrote so tudi odlično darilo! Tako za rojstni dan kot za konec leta. Torte, muffini, sploh pa lično zaviti piškotki, ki sem jih sama začela peči šele nedavno.

Zadnje čase pečem vse manj. Veliko bolj se posvečam kuhi. Pa tudi ko se spravim k sladicam, so te zelo preproste. Spomnim se, ko sem pred skoraj desetimi leti delala veliko zahtevnejše sladice. Različne strukture, plasti, tudi tehnike… Čeprav je bil končni izdelek okusen, pa sem ugotovila, da so prav tako dobre tudi zelo enostavne sladice (če ne še boljše). V vsakem primeru gredo v naši hiši sladice hitro v promet, ne glede na to ali zanje porabim celo popoldan in kup dragih sestavin, ali pa je vse skupaj pripravljeno v roku ene ure, s sestavinami, ki so na dosegu roke ali pa zanje ni potrebno odšteti veliko denarja.

Nikoli nisem bila pristaš umetnih mas, praškov s sumljivimi sestavinami in raznih barvil v peki. Uporabljam izključno osnovne sestavine, kot so mleko, moka, sladkor in jajca. Še največji ‘prekršek’ so instant pudingi, ki jih tu pa tam uporabim kot del kreme pri peki določenih biskvitov. Čokoladne sladice so sicer pri nas veliko večkrat na meniju, se pa tu pa tam odločim tudi za kaj sadnega. Tukaj navadno uporabljam sveže ali zamrznjeno sadje, kompot pa le občasno.

2

3V jesenskih mesecih sem navadno največ sadnih sladic pripravljala s slivami in jabolki. Ker imamo to sadje na vrtu za (in pred) hišo in ga je bilo pač potrebno (koristno) porabiti. Letos sliv ni bilo prav veliko, tako da smo jih večinoma pojedli kar sproti.

Jabolka so večinoma popadala na tla in ker so takšna neprimerna za ozimnico, smo z njimi v zadnjem času veliko pekli. Predvsem pite in jabolčne zavitke (pravzaprav le to dvoje 😉 ).

Za pecivo s hruškami pa se kljub pogosti domači peki še nikoli nismo ogreli. Pa sem se odločila – ta vikend bom pekla! Nekaj preprostega, hitrega in nekaj s hruškami!

Po pregledu knjig in internetnih strani sem končno našla recept, ki je a) enostaven b) hiter c) vsebuje hruške d) ne vsebuje ničesar, kar že ne bi imela v domači shrami (torej nobenih ‘fensi’ sestavin). Peciva skorajda ni več, kar je znak, da je na videz preprost kolač okusen in vreden objave.

4Sestavine:

* 115 g zmehčanega masla

* 135 g sladkorja

* 2 jajci

* zavitek vanilijevega sladkorja

* pol čajne žličke prave vanilije v prahu

* 195 g moke

* 10 g pecilnega praška

* ščepec soli

* pol čajne žličke mletega cimeta (lahko tudi več)

* 175 ml mleka

* dve hruški, ravno prav zreli

* 200 ml sladke smetane

* žlica mletega sladkorja

* cimet za posip

5

6

Postopek:

Pečico ogreješ na 175 stopnj Celzija. Pekač, premera 22-24 cm dobro premažeš z maslom in narahlo potreseš z moko.

Moko preseješ in premešaš s pecilnim praškom, ščepcem soli, cimetom in vanilijo v prahu. Hruški opereš in narežeš na poljubno velike koščke.

Do kremaste strukture z električnim mešalnikom stepeš maslo,  sladkor in vanilijev sladkor. Med mešanjem postopama dodajaš jajci.

Ročno in izmenično v jajčno zmes vmešaš mešanico z moko in mleko.

Maso vliješ v pekač in čez zmes razporediš hruške. Pečeš približno pol ure oziroma do zlatorumene barve. Pecivo je pečeno, ko zobotrebec, ki ga zapičiš v sredino kolača, ostane suh.

Pecivo popolnoma ohladiš. Najprej v pekaču, nato na rešeti. Medtem stepeš sladko smetano, skupaj s sladkorjem v prahu.

S smetano premažeš ohlajen kolač ter ga po želji še dodatno potreseš s cimetom v prahu.

7

One comment

Dodaj odgovor