Piščančja rolada z svežim kozjim sirčkom, špinačo in na soncu sušenimi paradižniki

1Mesa ne jem vsak dan, zagotovo pa na vrsto pride vsaj enkrat ali dvakrta na teden. Že dalj časa si govorim, da bom naslednjič pa res naredila rdeče meso, a nekako me vedno premami belo. Sploh piščanec. Kako tudi ne, ko je tako nežen, sočen in hitro pečen. Ker nima nekega specifičnega okusa, ga vsakič lahko pripraviš na drugačen način oziroma z drugačnimi začimbami. Tako vsaj delam jaz. Da bi piščančja prsa polnila – no, tega se do danes še nisem lotila.

2Obožujem kozje mlečne izdelke. Kdor jih še ni preizkusil ne ve, kaj zamuja 😉 Mleka resda še nisem poskusila, zelo rada pa imam trše in mehke kozje sire, skute in jogurte. Navadno jih kupim pri kmetu, jogurte pa večkrat tudi v bližnji trgovini. Svež kozji sir pa ima v ponudbi tudi Mercatorjeva Premium linija. Zares enkraten je, in če spremljaš moje objave veš, da se je v zadnjih dneh kar nekajkrat znašel v receptih, ki jih objavljam.

3Čeprav je navadno nedelja dan za meso (vsaj v naši dužini), pa sem si piščančka zaželela že danes. Bo jutri pač nekaj drugega 😉 In ker sem imela ravno dovolj časa, sem se odločila, da tokrat pa res poskusim s polnjenimi piščančjimi prsmi. Zalomilo se je že takoj na začetku. Po temeljitem pregledu zamrzovalne skrinje, kjer kraljuje večinoma domače in ne trgovinsko meso (ki je mimogrede povsem brez okusa), sem ugotovila, da je od piščanca ostalo bore malo. Nobenih celih prsi, samo še tanki piščančji fileji. A nisem se tako hitro dala. Mesa pač ne bom polnila, ampak zvila v rolado. Premazala ga bom z mojimi najljubšimi sestavinami (hkrati pa tistimi, ki jih imam trenutno na voljo). Na sobni temperaturi sem odtalila dva tanjša zrezka, nato pa se lotila dela.

4Še pred tem sem seveda pomislila na prilogo. Riž? Ja, bi bil super, a z v mislim ga imam za jutri. Krompir? No, pa naj bo krompir, ga že dolgo nisem jedla. Sprva mi je na misel prišel pire, a sem se raje odločila,, da ga bom skupaj z nekaj kosi koromača in rdeče čebulice spekla v pečici. Tako se bom lažje posvetila mesu.

Za pripravo piščančjih roladic sem potrebovala (sestavine so za eno osebo):

* 2 tanjša piščančja fileja

* 35 g svežega kozjega sira

* pest svežih špinačnih listov

* pest suhih paradižnikov (sušenih na soncu, ne vloženih!)

* kokosovo olje za peko

Za prilogo sem potrebovala:

* večji krompir

* tri kose koromača (to je približno polovica celotnega gomolja)

* nekaj kosov rdeče čebule (približno dobra polovica le-te)

* sol, poper

* kokosovo olje

* nekaj vejic timijana, koromačevega zelenja in sveže špinače

5Piščančje fileje po potrebi potolci, da postanejo čim tanjši. V skledici zmešaj svež kozji sir, na tanke traove narezano špinačo ter nasekljane na soncu sušene paradižnike, ki si jih pred tem za vsaj 10 minut namočil(a) v vodi (tako zopet postanejo mehki). z zmesjo namaži piščančja fileja, jih zavij v roladico in z navadnim cvirnom prevezi, da se med peko ne razprejo.

Krompir na hito okuhaj v vreli vodi, nato ga razreži na večje rezine. Na rezine nareži še koromač in rdečo čebulo. Oboje tako, da pustiš spodnji del, ki posamezne ‘lističe’ drži skupaj. Zelenjavo soliš inppopraš, reliješ s stopljeni mkokosovim oljem in pečeš v pečici. kako dolgo je odvisno od okusa. Lahko le toliko da se zmehča, lahko dlje, da zelenjava postane že rahlo hrustljava.

Ponev segreješ, v njej stopiš žlico kokosove maščobe in iz vseh strani popečeš mesni roladi. Nato temperaturo znižaš in pečeš dokler meso ni prepečeno skos in skos. Pečeno meso pustiš, da nekaj minut počiva, nato prerežeš nit in roladi razrežeš. Mesa namerno nisem solila, saj je že kozji sirček slan. Če imaš rad(a) slane jedi, piščanca pred peko posoli.

Mesne roladice s kozjim sirom, špinačo in na soncu sušenimi paradižniki postrešeš skupaj s prilogo, ki jo okrasiš s svežo špinačo, vejicami timijana in zelenjem koromača.

6

Dodaj odgovor