Kremasti jabolčni kosmiči s suhim sadjem, kokosom in kakavovimi zrni

uvJesen je lahko zelo lepa, še več, pravljična. Sploh če je brez dežja in če temperature vztrajajo nad dvajset stopinj. Ni lepšega kot če toplo jesensko sonce osvetli liste dreves, ki s svojimi močnimi barvami krasijo naravo. Eden takšnih dreves stoji pred našo hišo. Pravzaprav ne vem, za katero drevo gre. Čez leto ga niti opazim ne, a ko pride jesen, je čas, da se pokaže v vsej svoji lepoti. Listi so naravnost čudoviti. Prelivajo se v različnih odtenkih oranžne in rdeče barve. Upam, da bo letošnja jesen lepa. Če nam že poletje ni bilo preveč naklonjeno… In že komaj čakam na prve kostanje. Dokler jih še ni, pa je čas za domača jabolka…

1Doma imamo namreč precej jablan in sprva je kazalo, da bo letos jabolk precej. A obilica dežja in vetra sta poskrbela, da so jabolka padala na tla kot za stavo. Obtolčena jabolka tako že nekaj časa pridno uporabljamo pri pripravi raznih zavitkov, sadnih kompitov in pit. Takšno sadje je tudi idealno za čežano, ki pa je veliko več kot le jed za majhne otroke. Odlična je v kombinaciji s slanim pire krompirjem, kot nadev za palačinke ali priloga carskemu pražencu. Sama jo pogosto jem skupaj s kuhano proseno kašo, na primer takole (klik).

Ker mi je domačih, povsem ekoloških jabolk, ki nikoli niso videla niti sledi raznih škropiv, zelo škoda, za shrambo pa zaradi ‘buškic’ niso primerna, jih zadnje dni jem v vsem možnih oblikah. Danes že za zajtrk, a tokrat ne s proseno kašo, niti ne v palačinkah. Kombinirala sem jih z drobnimi ovsenimi kosmiči, popoldan pa bom iz naših ubogih jabolk (zopet) naredila jabolčni zavitek s suhimi brusnicami. Jam! 🙂

2Kremasti kosmiči so za jesenska jutra odlična izbira. Sočni, sladki, a hkrati prijetno začinjeni, z dodatki, ki vsem skupaj naredijo piko na i in preprosto čežano spremenijo v pravo poslastico. Topel zajtrk resnično prija. Vsaj za vikend, če že med tednom ni časa zanj.

3Sestavine si lahko ogledaš in prebereš na spodnji fotografiji. Uporabila sem seveda domača jabolka, ovseni kosmiči so tisti, ‘ta drobni’ in brez glutena ter zelo kvalitetna ekološka kakavova zrna ter maca v prahu znamke Sunfood, ki jih lahko naročiš v Biolandiji.

uJaboka olupiš, a olupka ne zavržeš. V njem se namreč zkriva največ vitaminov, zato ga kar lepo pohrustaj 🙂 V kozici stopiš kokosovo maslo in na njem nekaj sekund pražiš nastrgan svež ingver ter nagaljevi žbici (klinčka). Dodaš na rezine narezana jabolka, malce dušiš in zaliješ z le toliko vode, da se jabolka ne prismodijo. Dodaš cimet, pokriješ in na nizkem ognju kuhaš do mehkega. Nato jabolka z vilico pretlačiš, jim dodaš žličko mace,  ovsene kosmiče ter polovico kokosove moke. Kuhaš še kakšno minutko ali dve. Medtem v možnarju razdrobiš granule cvetnega prahu, posebej pa še kakavova zrna. Ta korak lahko izpustiš, a meni sta tako cvetni prah kot kakavova zrna (kljub temu, da so že zdrobljena), v tej jedi vseeno malce prevelika za pod zob. Za minutko v malce vode namočiš goji jagode, da se prijetno zmehčajo. Jabolčno ovseno kašo postrežeš v skledico in čez njo potreseš cvetni prah, preostanek kokosove moke, kakavova zrna ter okrasiš z nekaj koščki svežega jabolka in goji jagodami.

4

0 comments

Dodaj odgovor