Riževi rezanci z gamberi in kokosovo smetano

1Jutri je že september! Pa saj ne morem verjeti. Kam je šlo to poletje? Glede na to, da ga je v večini zaznamoval dež in (pre)nizke temperature, imam občutek kot da se sploh še ni začelo. Pravzaprav se mi zdi, kot da bi nam nekdo ukradel najbolj vroč letni čas. In danes, danes se poslavljam od avgusta. In ravno danes je vreme prečudovito (vsaj zaenkrat, popoldan se namreč že obetajo padavine).

2Kosilce v prijetni senci na terasi je bilo torej kot naročeno. Izbrala sem si nekaj morskega. Za zadnji agustovski dan se kaj drugega sploh ne spodobi 😉

In čeprav sem od včeraj bogatejša za nekaj sveže ulovljenih rib iz slovenske obale, sem tokrat raje izbrala gambere. Tiste, malo večje seveda, zamrznjene in ujete, uf, recimo le, da precej stran od našega morja.

3Skupaj z nekaj sveže zelenjave, riževimi rezanci in odlično kokosovo smetano je bilo kosilce zadetek v polno. Tako hitro pripravljeno, a polno okusov. Recept sledi, a naj ti kar takoj povem, da se ga nikakor ni potrebno držati do potankosti. Pri vseh jedeh namreč velja – kreativnost šteje največ. Če ti iz sestavin, ki jih imaš na voljo, vselej uspe pričarati okusen obrok, si zmagal(a)! In kuhanje je ravno to – ena sama velika kreativnost. Malce drugače velja pri sladicah, a o tem kdaj drugič.

4

Za eno osebo potrebuješ:

* 50 g tankih riževih rezancev

* približno 10 večjih gamberov

* nekaj rezin rumene in zelene paprike

* en večji paradižnik (ali dva manjša)

* nekaj sladkega graha

* strok česna

* por

* ščepec kurkume in kajenskega popra

* sol in poper

* nekaj žlic kokosove smetane (jaz sem svojo dobila v trgovini Dobra Misel v Lescah; všeč mi je, ker je ekološka in skoraj povsem brez dodatkov)

* liste sveže bazilike

* žlico črnega sezama

* rezino limone

5

Pa se lotimo…

Da se izogneš stresu v kuhinji je najbolje, da najprej skuhaš  riževe rezance. Kako? Po navodilih z embalaže. Moji  za kuhanje potrebujejo približno 3 minute, nato jih ohladim pod tekočo vodo ter odcedim in postavim na stran.

Na kokosovem olju popražiš na rezine narezan por (tukaj je por v enakovrednem razmerju z ostalo zelenjavo in ne zgolj nadomestek česna ali čebule). Por soliš in dušiš. Dodaš, kurkumo, sveže mlet črni poper, kajenski poper ter na drobno nasekljan strok česen. Ko zadiši v lonec dodaš na kocke narezan paradižnik in nekaj nasekljanih listov bazilike. Zaliješ z malo vode in nekaj žlicami kokosove smetane. Kmalu zatem dodaš še na trakce narezano papriko in sladki grah. Gameri potrebujejo le nekaj minut in zdaj je pravi čas zanje. Ni jih potrebno odtaljevati, v lonec jih lahko vržeš še zamrznjene. Ko se obarvajo rožnato so gotovi. Dodaš še malce smetane, vnaprej kuhane rezance ter postrežeš.

6Nekaj listov sveže bazilike, žlica črnega sezama ter nekaj kapljic limoninega soka. To je vse. Lahko, hitro in okusno 🙂

Kokosova smetana je res enkratna. Tako prijetnega, sladkega okusa je. Ravno zaradi tega lahko malce pretiravaš s pikantnostjo. Kokos jo bo zagotovo omilil.

Čeprav je septembra še vedno poletje, vsaj tisto, koledarsko, pa ga je zame vedno nekako konec s prvim dnem septembra. Upam da nas bo narava obdarila vsaj z indijanskim poletjem. Uf, takšen september bi bil zares čudovit!

p.s.: po kosilcu se vedno prileže nekaj sladkega. Mene čakajo presne tortice (recept objavim že v naslednjih dneh), za nekaj idej pa pobrskaj po mojem blogu. Zagotovo se bo našlo nekaj zate 😉

0 comments

Dodaj odgovor