Palačinke s karameliziranimi hruškami

aMoja obsesija s palačinkami ne pozna meja 🙂 Slane, sladke, no, večinoma sladke, so na meniju vsaj! enkrat tedensko. Tokratne so iz ajdove moke, moje daleč najljubše. Je pa res, da sem tokrat poizkusila moko druge znamke in sicer nemškega Bauch Hof.

Ajda je sicer brez glutena, a ker jo navadno meljejo v mlinu, kjer so prisotne tudi glutenske moke, je to za celiakaše (ljudi, ki so na gluten izjemno občutljivi, alergični) velik problem. No, ta moka pa je preverjeno brez glutena. Še bolje pa je, da prihaja iz ekološke pridelave. Dobila sem jo v trgovinici Dobra Misel in takoj sem jo morala preizkusiti. Kako najlažje in najhitreje? Ja seveda, s palačinkami 🙂

In ker je ravno vikend sem si zjutraj vzela malce več časa in se pocrkljala z njimi. Za nadev sem tokrat izbrala hruške. Prvič. Kot verjetno že veš, so moje sladke palačinke vselej kombinirane  s svežim sadjem. Banana in različni gozdni sadeži pridejo na vrsto še največkrat, hruške pa….

c…ne vem, z njimi nisem še nikoli poskusila. Škoda, ker so odlične! Uporabila sem res veliko hruško, viljamovko. Bila je že dokaj zrela, zato sem vedela, da bodo palačinke še slajše. Kljub temu sem se odločila, da olupljene kose hruške še dodatno karameliziram. Pa kaj, bo pač ekstra sladek zajtrk 😉 Za protiutež sem sicer mednje naribala še malce svežega ingverja in limonine lupinice, dušila pa sem jo skupaj s kokosovo smetano, ki sem jo dobila v isti trgovini kot moko.

Palčinke bi lahko fotografirala le s hruškovim nadevom, kar bi bilo zagotovo bolj lično na pogled (ja vem, fotografije tokrat niso uspele, kriva nisem jaz, ampak neprijetna jutranja svetloba in luč, ki meče sence kamor ni treba 😉 ). A ker moj blog ni namenjen lepim fotografijam, temveč predvsem idejam in večinoma zdravim receptom, sem palačinke potresla z nekaj hrustljavimi dodatki, brez katerih praktično ne morem.

Če se ti palačinke kljub temu zdijo mamljive (verjemi, da dobre so zelo!), naj ti zaupam recept in sestavine, ki sem jih uporabila…

eZa eno osebo (oziroma 3 debelejše palačinke) potrebuješ:

* 40 g ekološke, polnozrnate ajdove moke (resnično priporočam znamko Bauch Hof, dobiš jo tukaj)

* 1 jajce

* mineralno vodo (radensko), približno 1 dcl

* ščepec soli in sode bikarbone

* ščepec cimeta in vanilije v prahu

* žličko kokosovega sladkorja

* žličko stopljenega kokosovega olja

Za nadev potrebuješ:

* eno veliko hruško

* malo naribanega svežega ingverja

* mlace naribane lupinice ekološke limone

* ščepec cimeta

* žličko kokosovega sladkorja

* kanček muškatnega oreščka

* malo kokosove smetane (v trgovini Dobra Misel sem dobila takšno, brez umetnih dodatkov in sicer znamke Isola)

Za ‘posip’ potrebuješ:

* bučna semena

* surova kakakova zrna

* kokosov čips

* ter še nekaj kapljic kokosove smetane

fMoko zmešaš s soljo, sodo, sladkorjem, cimetom in vanilijo. Dodaš razžvrkljano jajce in radensko. Zmešaš z metlico za stepanje ter pustiš počivati 15-20 minut. Medtem v suhi ponvi popražiš bučnice in kokosov čips. Na nizki temepraturi, približno 10 minut, oziroma do želene hrustljavosti. V terilniku streš nekaj surovih zdrobljenih kakavovih zrn (ta korak lahko izpustiš, a meni se zdrobljena zrna še vedno zdijo prevelika).

Hruško olupiš. V kozici stopiš kokosovo olje, dodaš ingver, cimet in muškatni orešček. Ko vse skupaj lepo zadišiš, v kozico streseš na tanjše rezine narezano hruško ter žlico sladkorja. Malce pomešaš ter zaliješ z nekaj kapljicami kokosove smetane. Dušiš nekaj minut.

Zmes za palačinke znova dobro premešaš z metlico, ter jim dodaš še žličko stopljene kokosove maščobe. Spečeš jih v ponvi, na visoki temepraturi. Da se prva ne ohladi, preden je pečena zadnja, jih dam v ogreto pečico. Vsako palačinko obložiš s tretjino hruškovega nadeva. Pokapljaš jih s kokosovo smetano ter potreseš s kokosovim čipsom, bučnicami in koščki grenkega kakava (in brez skrbi, glede na sladkobo palačink ne bodo prav nič grenka 😉 )

gPalačinke so namenoma malce debelejše, zato, da zadržijo kose, s smetano napojenih hrušk. Zato so tudi toliko bolj nasitne. A prav je, da se zjutraj dobro podkrepiš, saj veš… prazna vreča ne stoji pokonci 😉 Poleg tega pa… Kako bi se lahko uprla tako slastim palačinkam? 😉

Dodaj odgovor