Gobova ponev

1Letos nas je narava obdarila z ogromnimi količinami stročjega fižola. Vse rajši ga imam, zato se nad tem nikakor nisem pritoževala. Uporabljala sem ga v juhah, solatah, testeninah, rižotah… Verjetno zadnji stročji fižol pa sem porabila za toplo zelenjavno ponev, v kateri se je znašlo še nekaj svežih lisičk in jurčkov.

2V takšno ponev lahko vključiš katerokoli zelenjavo želiš. Tisto, ki jo imaš na voljo ali tisto, ki jo imaš najraje. Sama sem uporabila večinoma vse iz našega vrta, nekaj kupljene domače zelenjave ter gozdnih dobrot.

2a

Čeprav je seznam sestavin dolg, pa je recept resnično preprost in kot nalašč za ta deževen dan. Je pa res, da vse skupaj zahteva nekoliko več predpriprave. Veliko rezanja in sesekljanja. A nič zato, rezultat je toliko boljši.

3

Potrebuješ:

* pol rdeče čebule

* steblo zelene

* nekaj korenja

* paprike (rdečo, zeleno in rumebno)

* dva večja in dobro zrela paradižnika (najboljša sta pelata)

* mlade zelene bučke

* mlado svežo koruzo (v stroku)

* nekaj cvetkov brokolija

* lisičke in jurčke

* sveža zelišča (peteršilj, timijan, majeron)

* začimbe (kurkuma, sol, poper)

* olje in limonin sok

IMG_2797_Fotor_Collage

Vso zelenjavo opereš in razrežeš na poljubno velike kose. Na olju popražiš čebulico, dodaš ztebelno zeleno in malo soli ter nekaj časa dušiš. Sledijo mleta kurkuma in poper Nato postopoma dodajaš zelenjavo. Najprej stročji fižol. Ko se malo poduši, dodaš paradižnik, korenje. Spet dušiš. Kar nekaj časa, pokrito in na nizki temperaturi. Dodaš še bučko, brokoli, papriko in malo koruze. Pa nekaj svežega peteršilja in mjerona.

Ko se zelenjava povsem zmehča, v ponev vmešaš še oprane gobe. Postrežeš, potreseš s svežim peteršilem in timijanom, pokapljaš z olivnim oljem in pokapljaš z malo limoninega soka. Stročji fižol mora biti povsem mehak, tako, da se v ustih topi kakor ‘puter’… Odlično!

5

IMG_2815_Fotor_CollageTake in podobne ‘mineštre’ sicer najbolj prijajo v prvih hladnih jesenskih dneh. Čeprav je uradno še vedno poletje, pa je vreme bolj oktobrskemu. Dež, megla, nizke temperature. In v takem vremenu ni boljšega kot nekaj toplega.

7Sladica sicer ni topla, bo pa vsaj ta bolj primerna za poletni čas 🙂 V zamrzovalni skrinji me je čakala še zadnja porcija sladoleda, in medtem ko objavljam recept za tople jedi, se že sladkam z najboljšim čokoladnim sladoledom 🙂

7

 

 

 

Dodaj odgovor