Ješprenj s korenjem, rozinami in mandlji

1Ješprenj s korenjem, rozinami in mandlji. Ter še z nekaterimi drugimi dobrotami 🙂 Ne vem ali je to solata ali rižota. Je priloga ali glavna jed? Malica, kosilo ali večerja? Verjetno odvisno od okusa in količine. 

Ješprenj je izredno okusen, a žal ga večinoma jem le v ričetu. Tako kot verjetno večina od vas. Nekajkrat sem že naredila ješprenovo rižoto – torej enak postopek kot pri rižoti, le da je riž zamenjal ješprenj. Tudi za prilogo sem si ga že naredila, vendar že zelo dolgo časa nazaj. Ješprenj se lahko uporabi tudi v sladkih jedeh. Nekoč sem že pripravila takšnega, skupaj s svežim in suhim sadjem, medom in praženimi lešniki.

2Danes sem si po dolgem (res, zelo dolgem času) zaželela ravno ješprenj. Nazadnje sem ga jedla zgodaj spomladi, s čemažem. Recept najdeš tukaj.

Ješprenj imamo vedno doma, a nanj kar malce pozabljam. Nisem vedela kaj naj naredim, pa sem se odločila da malo eksperimentiram z različnimi okusi. Naredila sem si hladno ješprenovo ‘solato’, lahko jo imenuješ tudi rižoto (oz. ričoto 😉 ). Čeprav so v njej različne začimbe, ki sodijo predvsem v slane jedi, pa sem solati dodala še nekaj kontrastnih okusov. Sladke rozine in dateljne ter mandljeve lističe.

Okusi so bili zanimivi, malce drugačni od tistega kar sem vajena, pa čeprav prav vse sestavine tudi sicer redno uporabljam (še najmanj ravno ješprenj).

Danes sem zagotovo potrebovala ravno to. Nasitno hladno solato, ki jo večinoma sestavlja ješprenj, družbo pa mu dela nekaj ostrih začimb, malce limonine kisline ter nekaj, kar vse skupaj posladka.

3Za eno skledo (zadostuje za eno glavno jed ali za prilogo za dva), potrebuješ:

* 75 g ješprenčka

* 3 korenja

* pest mandljevih lističev

* svež peteršilj

* malo pora

* pest rozin

* 2 dateljna

* kumino

* koriandrova semena

* kurkumo, rdečo mleto papriko, sol in sveže mlet črni poper

* nekaj limoninega in malo manj svežega pomarančnega soka

* olivno olje

4Ješprenj skuhaš v slani vodi ter ga ohladiš (lahko ga posplahneš pod hladno tekočo vodo, da bo hitreje). Za nekaj minut v topli vodi namočiš rozine in datlje. V suhi ponvi prpražiš kumino ter koriandrova semena. Naribaš korenje, ga premešaš z grobo sesekljanim peteršiljem, dvema ščepcema kurkume in sladke mlete paprike, soljo in poprom. Dodaš še malce nasekljanega popra, kumino in koriander, odcejene rozine ter na tanke palčke narezana datlja. Dodaš nekaj kapljic limoninega in malce manj pomarančnega soka ter olivno olje. Potreseš z mandljevimi lističi in vmešaš ohlajen ješprenj. Vse skupaj premešaš in po potrebi še malce soliš.

Po želji solati dodaš še na tanke rezine narezan ingver. sama bi ga zagotovo, saj se mi zdi, da bi se tako korenju kot sladkemu suhemu sadju dobro prilegam. A ga nisem, ker ga ni bilo doma (pa še nedelja je, tako da ga niti kupiti nisem mogla).

Namesto peteršilja lahko uporabiš sveže liste koriandra. Meni njihov okus ni všeč, zato ostajam pri dobrem starem peteršilju 🙂

5

Dodaj odgovor