Rižota z gobami, rukolo in ovčjim sirom

Rižota z gobami, rukolo in ovčjim siromKo konec tedna zmanjka sestavin, se je potrebno znajti. To največkrat pomeni, da je kosilo sestavljeno iz testenin ali kakšnega žita, saj je to praktično ves čas v shrambi, je nepokvarljivo in zelo priročno. Pa iz zelenjave, ki je še ostala v hladilniku, morda še s čim iz skrinje. Naj bo to riba, košček mesa ali pa…  gobice. Teh imamo doma kar nekaj. Ker jih v njihovi sezoni ne pojemo toliko, kot jih naberemo (no, jaz jih ne nabiram, jaz jih le jem – hehehe 🙂 ), pride zamrzovanje zelo prav. A zamrznjene gobe potem le malokrat pridejo na jedilnik. Imajo druge stvari prednost. Gobe imam sicer rada, a bolj kot zamrznjene mi teknejo sveže. Kakopak. A danes so mi prišle še kako prav.

Rižota z gobami, rukolo in ovčjim siromOdločila sem se za rižoto. Doma imam več različnih vrst rižev,  a ker je bilo vseh le še po malo, sem jih združila v eno samo jed. Malo belega, malo rjavega in malo rdečega riža. Pa bo dovolj. Za rižoto sem poleg riža uporabila še zelenjavo, ki sem jo našla v hladilniku ter odličen ovčji sir.

Rižota z gobami, rukolo in ovčjim siromNajprej sem na pol masla pol olivnega olja prepražila čebulo. maslo zaradi okusa, olivno olje zato, da se maslo ne prismodi 😉 Dodala sem še malo kurkume, soli in popra. Nato sem v ponev dala gobe. Nisem jih odtalila, uporabila sem kar zamrznjene. Jurčke in malo lisičk. Gobice sem popražila in dodala narezano korenje ter nasekljan peteršilj. Vse skupaj sem začinila s suhim timijanom, naribanim ovčjim sirom in pokapljala z nekaj kapljicami limone.

Rižota z gobami, rukolo in ovčjim siromRiž sem skuhala posebej. Ker so bile različne vrste, se je tudi kuhal različno dolgo, zato se mi je zdelo bolj ‘varno’ da riž skuham posebaj, da, v primeru, da bi bil kateri izmed njih še trd, ne pokvarim celotne jedi. Tako sem v vrelo vodo najprej vrgla pest rjavega riža, malo pozneje pa mu dodala še preostala dva.

Ko so bile gobice pripravljene, sem v ponev vmešala še malce rdeče paprike in nasekljane rukole. Dodala sem riž, premešala in vojla. Jed je bila gotovo.

Rižota z gobami, rukolo in ovčjim siromRižoto sem naložila na posteljico iz sveže rukole in rdečega radiča. Za malo svežine. Čeznjo sem naribala še malce ovčjega sira, rižoto pa oplemenitila z nekaj kapljicami olivnega olja in limoninega soka.

Zadovoljna in sita. Ne preveč, ampak ravno prav. Toliko, da bo prostor še za nekaj sladkega 😉

Dodaj odgovor