Kosmiči v kefirju s sadjem, lešniki in rožiči

zajtrkDanašnji zajtrk je bil prava energijska (beri: kalorična 😉 ) bomba. Bil je odličen, a bilo ga je preveč. Zlahka bi ga delila še s kom, pa bi bila oba sita. Tale zajtrk je res popoln obrok. Vsebuje vse, kar potrebuješ za dober začetek dneva. Beljakovine, ogljikove hidrate, maščobe. In še nekaj ekstra dodatkov, ki pripomorejo k odličnemu okusu, hkrati pa zajtrku dajo še nekaj zdravih komponent.

Najprej sem z zajtrkom želela napolniti steklen kozarec, da bi se po plasteh videlo, kaj vse je v njem. Pa se je izkazalo, da je bil lonček, za katerega sem sprva mislila da zna biti malce prevelik, veliko veliko premajhen. Zato sem vse skupaj preložila v skledo (ki je sicer namenjena za solato 😉 ) in dodala le še sestavine, za katere v steklenem lončku ni bilo prostora.

Torej se žal ne vidi, kaj vse sem ‘zmešala’ v moj jutranji obrok. A ker je bilo tako okusno, moram recept delilti tudi s teboj.

zajtrkPa pojdimo lepo po vrsti…

Čez noč sem v 250 ml kefirja namočila 85 gramov ovsenih kosmičev, dodala nekaj kapljic limone, ščep cimeta, vanilije in mletih klinčkov. Kosmiče sem postavila v hladilnik, da so se čez noč lepo napojili in zmehčali.

Zjutraj sem najprej pripravila vse preostale sestavine. Nasekljala sem 30 gramov lešnikov, 5 suhih datljev, narezana pomarančo in eno večjo banana. Pripravila sem kakav, rožiče v prahu, suhe brusnice.

zajtrkKot sem že napisala sem želila narediti nekakšno zloženko… Plast svežega sadja, plast kosmičev. Pa plast oreščkov, suhega sadja inzopet kosmičev, lešnikov, banane, itd. itd. Na kozarček sem že privezala pentljico, da bo lep za na fotografije 😉 A ker se je izkazalo, da je bil kozarček premajhen sem morala svoj ‘stolpič’ podreti in vse skupaj preložiti v večjo skledo. Pentljica bo torej v poštev prišla kdaja drugič…

zajtrkTako so se kosmiči zmešali s suhim in svežim sadjem. Torej z naseljanimi datlji, brusnicami, pomarančo in banano. Dodala sem še žličko rožičeve moke in malo lešnikov.  Nato sem na vrh položila še nekaj rezin banane, malo brusnic in preostanek nasekljanih lešnikov, zajtrk potresla z grenkim kakavom (hvalabogu, ker je prijetno omilil vso preostalo sladkobo 😉 ) ter malce mešanice cvetnega prahu, naribane pomarančne lupinice in cimeta.

In temu jaz pravim dober začetek dneva! 🙂 Zelo zelo nasitno, okusno, sladko. Kalorično, a verjamem, da tudi zdravo.

zajtrkPrihodnjič bom količine malce zmanjšala. Polovica mi je namreč zelo teknila, pri drugi polovici pa sem se kar malce silila.

A bilo je predobro, da bi pustila. Le redko pustim kaj na krožniku. Ne vem… Četudi mi ni najboljše se potrudim in pojem. Morda to ni najbolj prav. Da se silim tudi takrat, ko imam zares že dovolj… A hrano bi stežka metala stran. Sploh, če je jed okusna. Sicer pa nimam težav s težo (še več, vse bi dala za nekaj dodatnih kilc), zato se mi res ni treba sekirati tudi, če pojem (pre)več 😉

0 comments

 1. tril says:

  Živjo,
  že nekaj časa spremljam tvoje okusne recepte. Smem vprašat kakšne težave imaš, da se tako želiš zrediti? Meni se zdijo tvoji obroki včasih res izdatni … sama imam KVČB in včasih podobne probleme kaj jest, da zadostim kalorijam …

  lepo ustvarjaj in fotkaj še naprej, pa seveda dobro jej!

  • Katja says:

   Hej Tril!

   Najprej hvala za pohvale 😉

   In ja, te povseeeem razumem 🙂 Včasih res ni lahko. Sploh, če želiš, da je še večinoma zdravo, po vrhu pa seveda tudi hranilno bogato.

   Kaj več ti pa napišem direktno na tvoj mail.
   Velja? 😉

   Pozdravček, Katja

Dodaj odgovor