Piščančji kari z zelenjavo v kokosovem mleku z rdečim rižem

Piščančji kariPiščančji kari je jed, ki sem jo že dolgo želela pripraviti. In danes je bil idealen dan zanj. Zunaj že nekaj dni neprestano dežuje, v hladilniku čakajo piščančji fileji, veliko različne zelenjave (in vsake le za vzorec), odprta konzerva čičerike in polovica pločevinke kokosovega mleka (ki je ostalo od božične večerje – naredila sem bel jasminov kokosov riž ter pikantne gambere + eno super zelenjavno prilogo). Vse zgoraj našteto pa je bilo potrebno čim prej porabiti, zato je bila odločitev lahka. Danes bo piščančji kari. Končno!

Piščančji kariPrebrala sem si nekaj receptov, na koncu pa uporabila tisto, kar sem imela na voljo. In tiste sestavine, ki jih imam rada. Vse skupaj je narejeno hitro, je pa zato predpriprava malce daljša. A dobra predpriprava je še kako pomembna!

Piščančji kariIn to iz večih razlogov. Če si, še predno se lotiš kuhanja, vse lepo pripraviš, je kuhanje veliko bolj enostavno. Ni ti potrebno hiteti z rezanjem te ali one zelenjave ter mesa, ni potrebno splakovanje čičerike, trenje začimb, hitro sekljanje čebule, sprotno dodajanje različnih začimb, ko na koncu ne veš več kaj si že vrgel v lonec in kaj še manjka… Poleg tega lahko vse (ali vsaj večino) odpadkov, ki nastanejo pri rezljanju pospraviš še pred začetkom kuhanja, hkrati pa pomiješ in pobrišeš delovno površino (torej pult), ki pozneje ni ves pokapljan ter potresen s praški različnih barv (beri: z začimbami kot sto kurkuma – grozno oranžni madeži, pa na primer rdeča mleta paprika). In če je okolica štedilnika čista in brez nepotrebnih rezalnih desk, nožev in ostalih pripomočkov, je kuhanje resnično velik užitek.

Piščančji kariZato sem se danes kuhe lotila zelo sistematično (priznam, to ni moja vrlina – vse prevečkrat hitim in za sabo pustim kuhinjski kaos – ki ga, v svoj zagovor, vedno pospravim, pa čeprav pogosto šele, ko pojem – pač, rada jem, ko je še vroče 😉 )

                                                                     *   *   *

Naj najprej povem kaj vse sem potrebovala za moj skoraj tikprednovoletni kari. Sicer sem kuhala le zase, vendar bi se z lahkoto najedla dva.

* čebulo, česen ter ingver

* začimbe kot so: kumina, koriander, gorčična semena, kurkuma, mleta rdeča paprika, poper, kajenski poper ter ščep kupljene mešanice indijskih začimb

* dva piščančja fileja

* malce paradižnikovega koncentrata

* različno zelenjavo: korenje, cvetačo, zeleno in rdečo papriko, koromač, stročji fižol, bučko, paradižnik

* sol in poper

* pest kuhane čičerike (iz pločevinke)

* dober deciliter piščančje osnove

* približno dva decilitra kokosovega mleka (ne kupuj light različice, ker zares ni dobra)

* približno 75 g rdečega riža

* malo peteršilja in nekaj listov bazilike

* kislo smetano in limeto

Pa sem začela. Najprej sem narezala vso zelenjavo. Čebulo, česen in peteršilj čim bolj na drobno, ingver sem nastrgala. Vso preostalo zelenjavo sem narezala na približno enake kose. V suhi ponvi sem prepražila kumino, koriandrova in gorčična semena. Toliko da so zadišala. Strla sem jih s terilnikom in zmešala s preostalimi začimbami v prahu. Narezala sem še piščančja fileja ter dobro splaknila že kuhano čičeriko. Kokosovo mleko sem že zjutraj postavila iz hladilnika, da se ga pred uporabo lahko dobro premešala. V hladilniku se namreč loči na dva različno gosta dela. Iz zamrzovalne skrinje sem vzela piščančjo osnovo ter zamrznjen stročji fižol.

Zaradi pomanjkanja prostora na štedilniku (vzporedno se je kuhalo še kosilo za babico), sem že vnaprej skuhala riž. Pri tem nisem kompicirala. Samo vrela soljena voda in to je to.

Piščančji kariNato sem začela s karijem. Na olju sem prepražila drobno naseklano čebulo. Ko se je spustila, sem dodala nasekljan česen in nariban ingver. Kmalu zatem so sledile začimbe. Vse skupaj sem pražila še minutko ali dve, nato pa v lonec dodala zelenjavo (kar vso naenkrat) ter piščančje meso. Solila, poprala, ter zalila s piščančjo osnovo ter malo vroče vode. Seveda lahko uporabiš že pripravljeno curry začimbno mešanico. Jaz je nimam, zato sem pač morala združiti več različnih začimb.

Vse skupaj se je kuhalo približno dvajset minut, nakar sem dodala še malo paradižnikovega koncentrata. Kuhala sem še nekaj minut oziroma toliko časa, da je bila zelenjava primerno zmehčana. V lonec sem prilila še kokosovo mleko ter odcejeno kuhano čičeriko.

Nato sem na hitro pogrela vnaprej kuhan riž. Naložila sem ga v skledico ter potresla z nasekljanim peteršilejem. Piščančji kari sem si postregla v jušnem krožniku ter okrasila z nekaj listi bazilike.

Piščančji kariV posebni skodelici sem si pripravila kislo smetano, ki sem si jo sproti dozirala na krožnik. Ker je jed že tako dovolj kremna, z njo nisem pretiravala. Limeta je bila pri meni zgolj za okras 😉 Brala sem, da si z njo lahko osvežiš jed, vendar sem nanjo kasneje kar malce pozabila. Tako da o tem, ali se jedi poda ali ne, ne morem govoriti.

Piščančji kariNekateri kari ponudijo direktno na rižu, drugi v posebni skledici. Jaz sem se odločila za drugo možnost. Riž sem nato sproti dodajala k obari, da je ostal dokaj čvrt in ne povsem razmočen od kokosove tekočine. Nič hudega če se medtem v skledici ohladi. Ravno juha je tista, ki ga v trenutku spet pogreje.

Nisem vedela koliko začimb lahko dodam, da kari ne bo prepikanten. vem, da je kokosovo mleko (pa tudi riž i nkisla smetana) tisto, ki oblaži pikantnost, avseeno pretiravati nisem upala. Naslednjič bom z začimbami bolj pogumna. Morda se bo v loncu znašel tudi ščepec ali dva pekočega čilija.

Sicer pa je bilo današnje kosilo povsem po mojem okusu. Veliko različne zelenjave, piščančje meso, čičerika, riž in koksos. Ter veliko začimb. same moje najljubše reči 🙂

Seveda pa sem skuhala veliko preveč. A ker je bilo tako okusno, pač nisem mogla pustiti za pozneje. Po kosilu sem bila tako zelo sita, da sem se najprej malce ulegla pred TV (a ni fino, ko si na takšne dan to privoščiš popolnoma brez slabe vesti? 😉 ) ter pogledala film. Slovensko klasiko – Ne joči Peter 🙂

Kavica in sladica pa sledita zdaj, dve urici po kosilu, ko mi bosta zares teknili.

Imejte lep praznični dan in skuhajte si kaj dobrega! 😉

0 comments

Dodaj odgovor