Prosena kaša v kokosovem mleku z lešniki, suhimi dateljni, rožičevo moko in jabolkom

Rada imam tople zajtrke. In sladke. Sploh pozimi. Dajo ti novo energijo, te pogrejejo in pocrkljajo.  Ena najhitrejših možnosti so v mleku kuhani kosmiči (za raznimi dodatki seveda). A tudi kosmiči niso le eni in edini… Poleg ovsenih so tu še pirini, rženi, ječmenovi…  In ne, ne boste se jih hitro naveličali, sploh če jim vsak dan dodate nekaj novega. Kakav, med, oreščke, suh ali sveže sadje… Jih kuhate na vodi, v mleku, rastlinskem mleku (npr. lešnikovem, mandljevem, riževem, sojinem)… Seveda so zelo priročni tudi muesliji, sploh če doma navadno nimaš sestavin, s katerimi bi puste kosmiče spremenil-a v pravo jutranjo poslastico. Pa še prijetno hrustljavi so 😉 Za tiste pa, ki poleg mene, radi poskusite kaj novega, so idealne stare vrste žitaric (žal dejansko res prevečkrat pozabljene) kot sta prosena ali ajdova kaša, pa pira ali stari dobri gres (pšenični ali koruzni – polenta). Prav tako z dodatki 😉 Ali pa morda žitarice oz. semena, ki so se pri nas dobro uveljavila šele zadnja leta, kot sta kvinoja in amarant.

Sama za topli zajtrk največkrat izberem: tople (itak) sendviče s sirom, vmešana jajčka z zelenjavo, sirom in popečenim toastom, kuhane ovsene kosmiče, ki jih sama ‘spimpam’ 🙂 ter proseno kašo. Pripravim si jo tako, da jo skuham na vodi, posebaj pa skuham čežano, ki jih dodam malo inverja, veliko cimeta, kakšen klinček, žlico kokosove maščobe. To dvoje nato premešam, dodam še žlico kokosove moke ali nasekljanih lešnikov. Tako zelo dobro!

In tudi danes je na vrsto prišla prosena kaša. Jo imam pač zelo rada. Čeprav, priznam, je sama po sebi brez nekega pravega okusa, a če jo pripraviš tako, da jo združiš z drugimi okusi, je naravnost odlična!

Zjutraj sem se torej malce poigrala s to staro, slovensko kašo (ki, mimogrede, ni samo za v ‘bujto repo’).

40 g prosene kaše sem nekaj časa spirala pod tekočo vodo. Toliko, da vodo ni bila več motna. Skuhala sem jo v dobrem decilitru kokosovega mleka, dodala ščep soli, pol čajne žličke cimeta in ščep vanilije. Kuhano sem še malo pustila počivati, da je vpila vso preostalo mleko.

Medtem sem nasekljala tri predhodno namočene suhe dateljne ter eno manjše jaboko. Oboje sem vmešala v proso ter dodala še dve jušni žlici rožičeve moke, pest nasekljanih lešnikov, žlička kokosovega olja ter malce naribane ingverjeve korenine.

Pekaček (tisti, za narastke, creme bruleeje in podobne zadeve) sem dobro namastila in vanj nadevala proseno kašo. Z žličko sem jo dobro potlačila, da je bila zmes čim bolj zbita skupaj. Ja, drugače kot tako, težko razložim 🙂 Na vrh sem položila še tri rezinice jabolka in pekla na 200 stopinjah (v ogreti pečici) približno 15 minut.

Pečen ‘narastek’ sem dodatno potresla z lešniki, nato pa uživala! 🙂 Pri tem sem si seveda, čisto v mojem stilu, spekla jezik. Ne vem zakaj sem vedno tako neučakana… Je bilo pa res zelo okusno. Morda le nekoliko preveč sladko za moj okus. Čeprav je zajtrk (ki bi bil z lahkoto tudi sladica!!!) pravzaprav brez sladkorja (in začuda brez medu, ki ga zadnje dni zelo pridno zmanjkuje), je bilo vse skupaj zares izjemno sladko. Sladko je kokosovo mleko, sladki so datelji, tudi jabolka, ki jih imam, so že sami po sebi zelo sladka…

V kokosu pečena kaša zagotovo ni bila zadnjič na meniju. Naslednjič bom morda uporabila kakšen datelj manj, ali pa bom čez vse skupaj dala že žlico gostega naravnega jogurta, ki bo sladkobo omilil, vse skupaj pa prijetno osvežil. Namesto kokosovega mleka bi lahko uorabila sladko smetano (živalsko ali rastlinsko), namesto prosene kaše pa bi se lahko poigrala tudi z ajdo ali s kosmiči. Morda pa se bom kmalu res 😉

0 comments

Dodaj odgovor