Čokolada za božič

Chocolate December je pač čas, ko se veliko peče. Razni piškotki, potica, morda še kakšno pecivo… In ob vseh sladkarijah še vedno prija dobra stara čokolada. Navadno temna, tam okoli 70-procentna. Ne manj, ne več. Ravno takšna je moja najljubša.

Bele čokolade navadno ne maram preveč. Včasih je bila le del kinder jajčkov, potem so na trg prišle 100-gramske bele čokolade. Pa razne kombinacije mlečne z belo (letos na primer v obliki smrečic – pol mlečnih, pol belih – verjetno si jih opazil-a, so od lila kravice 😉 )

Nekako se je pri nas doma znašla bela čokolada. Vem, da jo ne bi nihče pojedel in da bi ležala v predalu tako dolgo, morda celo do preteka roka uporabnosti. Sploh zdaj, ko je na voljo toliko doma pečenih piškotov.

Pa sem čokolado malo ‘spimpala’ 🙂 In naredila božično čokolado.

Chocolate Belo čokolado sem stopila nad vodno kopeljo, stopljeno razmazala po peki papirju, nato pa čeznjo posula vnaprej nasekljane brusnice in pistacije. Še ščepec pimenta in na balkon, da se strdi.

ChocolateVšeč mi je kombinacija bele – rubinasto rdeče in zelene. Pistacija bi sicer lahko malo bolj upravičila svojo zeleno barvo, pa vseeno 😉

Na takšen način lahko preoblikuješ katerokoli čokolado. Mlečno, temno ali belo. Dodatki pa po želji. Naseljani mandlji, lešniki ali pistacije pa suho sadje kot so rozine, brusnice, nasekljane marelice… Super (tudi po videzu) je temna čokolada z rahlo zdrobljenim kokosovim čipsom. In ne pozabi na začimbe, ki dodajo piko na i. Ščepec soli v temno čokolado zarec paše. Če si za vroče, se opogumi s ščepcem popra, kajenskega popra ali celo čilija (a nikar ne pritiravaj). V božičnih čokoladah pa zagotovo ne sme manjkati cimet, pa tudi strt klinček se čokoladi odlično poda! Takšne čokolade so lahko hitro in okusno darilo v zadnjem trenutku. V lično zapakirani škatlici (v stilu naredi sam-a) bodo unikaten sladek paketek!

Dodaj odgovor