Panzanella z rdečo peso, pomarančo in sirom

Solate imam zelo rada, zato so obvezen dodatek vsakemu kosilu. Včasih je solata celo glavna jed, sploh kadar nanjo položim še rezine pečenih piščančjih prsi ali pa lepo merico ohlajenih testenin. Solate so pri meni vedno barvite in vedno zanimive. Skoraj nikoli pa jih ne delim s teboj. Preprosto zato, ker jih delam povsem po občutku in ‘napadem’ še preden se zavem.

Prav tako so solatne sklede vedno drugačne. Vsaj v moji kuhinji. Poletne so seveda drugačne kot jesenske in veš kaj? Jesenske so mi navadno ljubše. Res je, da je takrat obdobje trših in bolj grenkih solatnic, a to me ne moti. Vanje vmešam še topel pečen sladki krompir, kremast avokado, čičeriko in še kaj. vse skupaj rada potresem z rahlo praženimi semeni (sploh z bučnicami). Grenkim solatam zelo prija tudi kak sadež, na primer jabolko. Pa tudi pomaranča je krasna, vsaj v današnji solati je bila.

V bistvu sem solato naredila s sestavinami, ki sem jih imela trenutno pri roki. Ravno je obdobje, ko nežne in hrustljave solate na vrtu ni, radič pa je še premajhen. Našla sem le nekaj špinače in rukole.

Paradižnik in papriko sem namenoma izpustila, saj sem se ju kar malce naveličala, sem pa našla eno prav lepo kumaro, s katero sem popestrila zelene liste. Na vrtu pa imamo tudi ogromno rdeče pese, ki je v resnici, prav nihče ne je. Meni je sicer krasna, a se nanjo se premalokrat spomnim. Najraje si jo skuham čisto do mehkega in uporabim v kakšni dobri kombinaciji, pa tudi pečena v pečici je krasna. Zelo dobro se razume s siri, sploh fino slano feto.

Poleg pese in fete sem v solato dodala še nekaj tanko narezane rdeče čebulice, ki sem jo pred tem marinirala v mešanici limoninega soka, oljčnega olja in soli, za popestritev sem solati dodala še krhlje sočne pomaranče.

Ker pa obožujem hrustljavost in je današnja solata predstavljala samostojen, pa čeprav zgolj ‘premostitveni’ obrok med dopoldansko malico in kosilom, sem na oljčnem olju na hitro popekla še kocke domačega kruha – ajdovega z drožmi, mojega najljubšega.

Sestavine:

  • pest mešanice mlade špinače in rukole
  • 1 rdeča pesa
  • 1 pomaranča
  • 1 manjša kumara
  • 50- 75 g feta sira
  • 2 kosa dna starega kruha z drožmi
  • sveža bazilika in meta
  • sol in poper
  • limonin sok in oljčno olje

Postopek:

Operi solato, nareži kumare. Nareži večje kocke kruha ter jih na oljčnem olju popeci.

Peso skuhaj do mehkega, nato še toplo olupi in nareži na poljubno velike kose.

Pomarančo obreži z nožem in iz vsakega segmenta izrezi krhelj. Tako se znebiš vse kožice in rezultat je zares sočen sadež. Reži nad skledo, da uloviš morebiten sok pomaranče – prihrani ga.

Naredi polivko. Sok pomaranče dobro zmešaj z limono, oljčnim oljem, soljo in poprom. Poskusi in prilagodi okusu.

Združi vse sestavine – solato, peso, pomarančo, kumare, kruh. Dodaj tudi na kocke narezano ali grobo razdrobljeno feto. Prelij s prelivom in z rokami nežno premešaj. Okrasi s svežo baziliko in meto ter po želji še malce začini s soljo in sveže mletim poprom.

Lahko ponudiš takoj (če želiš, da kocke kruha ostanejo še hrustljave) ali pa pustiš, da se sestavine med seboj povežejo, kruh pa nekoliko zmehča.

Dodaj odgovor