Bazilikin hummus s piščančjim filejem

Če še ne poznaš hummusa, ne veš kaj zamujaš. Odličen, kremast, z beljakovinami poln namaz iz čičerike je zares enkraten. Služi kot namaz za kruh, pomaka za zelenjavo ali krekerje, je del raznih solatnih skled, dodatek testeninam, rižotam in nenazadnje tudi odličen spremljevalec belega piščančjega mesa.

Hummus je na voljo v že čisto vsaki trgovini. A dobiti res dobrega, je pravi mali projekt. Osnovne sestavine so (oziroma naj bi bile) enake. Čičerika, tahini oziroma sezamova pasta, oljčno olje, limona, česen in sol ter morda še kakšna začimba. Ne vem zakaj, a meni prav noben kupljen ni všeč. In verjemi, poskusila se jih že veliko. Vse od zelo poceni varijant pa do ekoloških in s tem tudi dražjih različic, za katere bi pričakoval tudi kvaliteten, boljši okus. Pa ni nujno tako. Ne rečem, da ti svoj najljubši lonček hummusa ne boš mogel/mogla najti, ker večina ljudi ga, a meni kupljeni res niso všeč. Zato hummus vedno pripravim sama. V resnici je zelo enostavno, pa tudi ceneje. Poleg tega namaz lahko sproti preizkušaš ter mu dodajaš kar mu po tvojem okusu manjka. Več limone, soli, začimb… Vsakokrat ga lahko pripraviš nekoliko drugače. Mu dodaš druge začimbe, morda vanj vtihotapiš tudi kakšno zelenjavo (peso, pečeno rdečo papriko, grah, korenje…) in tako uživaš v različnih veganskih namazih.

Največkrat naredim povsem osnovnega. Le da za razliko od originalnih receptov v njem skoraj nikoli ni česna. Tokratni pa je vseeno nekoliko drugačen. Verjetno te je že barva prepričala, da je temu tako. Ker imam na vrtu velik grmiček bazilike, sem jo nekaj namenila tudi druženju s čičeriko. Tokrat sem malce česna vseeno dodala, saj se mi zdi, da gre z baziliko zares lepo. Pa tudi s preprosto pečenim piščančjim filejem, ki sem ga postregla na zelenem kremnem namazu.

Zraven takšnega kosila zelo lepo paše pečen krompirček, s katerim lahko iz krožnika pomažeš prav vsako sled zelene omake. Sama sem si namesto solate privoščila kar manjšo skledo pečenega mladega krompirja in če bi vedela, kako dobro bo šel z drugimi sestavinami, bi ga zagotovo dodala direktno na krožnik in ti tako še dodatno zbudila skomine.

Kosilo je v resnici precej preprosto, a tako zelo okusno. Moja edina velika napaka je, da jem prehitro. veliko prehitro. Ne uživam v vsakem grižljaju tako, kot je prav, da bi. Sem si pa obrok vseeno polepšala s pogledom na čudovito ilustracijo Studia Tamaraaa in napisom, ki še kako zelo drži. Za vse in za vsakogar.

Sestavine:

hummus…

 • 200 g vloženein odcejene čičerike
 • 45 ml oljčnega olja Morgan
 • 30 ml vode
 • 20-25 ml limoninega soka
 • 5 g svetlega tahinija
 • 1 manjši strok česna
 • 10 g bazilike
 • sol
 • dodatna voda po potrebi

meso…

 • piščančji fileji
 • žlička suhega origana
 • sol
 • oljčno olje za peko

Postopek:

hummus...

Zmiksaj vse sestavine do kremasto gladke strukture. Po potrebi dodajaj sestavine – limono, olje, sol.. čisto po svojem okusu.

meso…

Piščančje fileje dobro osuši, nato jih iz obeh strani posoli in dodaj še med prsi zdrobljen suh origano. Speci jih na oljčnem olju. Sprva je temperatura lahko nekoliko višja, nato pa jo znižaj, da se meso ne bo presušilo – naj ostane sočno, saj je takšno najboljše.

postrežba…

Poljubna količina hummusa in še toplo meso. Odlično gresta s pečenim mladim krompirjem, pa tudi svež, na hitro pokuhan brokoli ni slaba ideja. Oboje skupaj? Še toliko bolje!

One comment

Dodaj odgovor