Kvašene žemljice iz mešanice različnih brezglutenskih mok

Navadno pečem kruh brez kvasa. Z drožmi vsak teden, rada pa preizkušam tudi drugačne načine peke. Za vzhajalno sredstvo pogosto uporabim ekološki pecilni prašek ali kombinacijo vinskega kamna in sode bikarbone, ki deluje na enak način. Kvas skoraj nikoli ni v moji shrambi, a nekoč sem vrečko ekološkega suhegakvasa očitno kupila, pa nikoli ne uporabila. Do danes…

Kruh mi vedno paše. Tudi če sem že sita, mi kos kruha (še posebno če ga dodatno popečem v opekaču) vedno ugaja. Ker sem bila danes že pridna in si naredila zelo okusne nekoliko debelejše zelenjavne polpete (ki bi jim zlahka rekla tudi vege burgerji), sem seveda potrebovala bombetko, ki bo polpet varovala do jutrišnje malice.

Bombetke so brezglutenske – to je pri meni že nekako logično. Nise uporabila kupljene brezglutenske mešanice, pač pa sem združila tri žita, ki po svoji naravi glutena ne vsebujejo.

Takšen je (pa čeprav marsikdo trdi drugače, oziroma se glede tega vedno porajajo dileme) tudi oves. Sam po sebi oves glutena ne vsebuje, vseeno pa so ljudje s celiakijo lahko občutljivi nanj. Je pa res, da je veliko ovsenih kosmičev (in s tem seveda tudi ovsene moke), ki je na voljo na tržiču, že ‘okužene’. To pomeni, da je bil oves kontiminiran z drugimi žiti – zakaj? Ker je rasel na istih poljih kot na primer pšenica in se mlel na istih mlinih. Se pa tudi pri nas lahko dobijo certificirano brezglutenski kosmiči (drobni in grobi) in ravno takšne sem uporabila za današnje žemljice.

Poleg kosmičev (del njih sem zmiksala v moko) sem za kruhke potrebovala še ajdovo moko. Včasih sem prisegala na polnovredno, saj je bil kruh, ki sem ga pekla z radensko z njo prav odličen. Odkar pa pečem z drožmi, vedno in brez izjeme uporabljam svetlo, nepraženo, sveže mleto ajdovo moko (kje jo lahko dobiš, ti seveda lahko zaupam, kar piši mi). Žemljice so potrebovale še malo nežne bele riževe moke in nekaj, kar bo brezglutenske žitarice držalo skupaj. Tukaj se vedno znova lepo izkažejo luščine indijskega trpotca. Zveni eksotično, pa ni. In trpotec danes res lahko dobiš že skoraj v vsaki trgovini.

Sestavine:

  • 300 g ovsenih kosmičev, zmletih v moko
  • 45 g ovsenih kosmičev
  • 45 g svetle ajdove moke
  • 50 g riževe moke
  • 10 g indijskega trpotca
  • žlička (cca 6 g) suhega kvasa
  • 500 g vode
  • 10 g soli
  • okras: kosmiči, mak… ali karkoli ti je ljubo

Postopek:

Trpotec zmešaj z vodo.

V večji skledi dobro zmešaj vse sestavine, dodaj trpotec in pusti da zmes počiva pol ure.

Nato z vlažnimi rokami oblikuj bombetke, jih po želj potresi s kosmiči, semeni in soljo, ter jih polagaj na pekač, obložen s peki papirjem.

Peci na 200 stopinjah dokler kruh (odvisno od velikosti in tipa pečice) ni pečen. Pečen je takrat, ko po trku na spodnji strani votlo zadoni.

Bombetke ohlajaj na rešetki, saj s tem omogočiš da zrak ves čas kroži in se spodnji del kruha ne zmoči. Prereži šele, ko je kruh popolnoma ohlajen.

Dodaj odgovor