V pečici pečen sladki krompir s pistacijevo metinim pestom in mladim sirčkom

Kljub temu, da je trenutno na vrtu ogromno mlade sveže zelenjave, ki jo seveda pridno pobiram in sem neskončno vesela, da letos prav vse tako lepo in bogato uspeva, pa vseeno ne morem brez mojega ljubega sladkega krompirja.

Mlad bel krompir, sploh kifeljčar je odličen, a v zadnjih štirinajstih dneh sem ga jedla skoraj vsak dan. V enolončicah, kuhanega z maslom in peteršiljem, pečenega z rožmarino,. česnom in grobo morsko soljo… Zato so bili danes na voljo veliki oranžni gomolji.

Sladek krompir ni iz našega vrta, čeprav je tam seveda tudi že posajen, a pri nas še ni čas za izkop. Kupila sem slovenskega, od kmetov, ki se z njim že lahko ponašajo. Nad tistim, ki pride iz Združenih držav ali Peruja pač nisem preveč nadušena.

Je pa meta tista, ki je bila nabrana tik pred zdajci. Medtem, ko se je krompir že pridno pekel. Meta, daleč najboljšega okusa je naša domača. Nikoli je nismo sejali, nekako se je kar sama pojavila na robu nekaterih gredic. Poskusila sem že več met, nekajkrat (ko ni bilo sezone domače sveže mete) sem jo celo kupila, a bila vedno razočarana. Kupljene imajo večinoma povsem drugaečn okus od tistega, ki sem ga vajena. Pri večini se mi zdi, da okus že nekoliko spominja na spermint. Svežo meto, domačo meto, imam neskončno rada. Tako lepo dopolnjuje marsikatere jedi. Jogurte in skuto, grah, stročji fižol, meso, ribe, zelenjavne rižote. Uporabljam jo tudi pri izdelavi domačih čokoladnih sladolednih lučkah.

Meta pa se zelo lepo razume tudi s pistacijo, zato sem jo tokrat uporabila pri pripravi pesta. Kombinirala sem jo še s peteršiljem, a zgolj zato, ker mi je bilo škoda, da bi jo preveč porezala in tako prehitro ostala brez nje 😉 Razmerje med zeliščema tako lahko prilagodiš čisto po svoje – priporočam v prid meti. Slan pesto, prijetno sladek krompirček, kremasta skuta, skupaj s kakovostnim oljčnim oljem, ki je del pesta ter pika na i celotni jedi, je bila enkratna, hranljiva, zdrava in okusna večerja.

Sestavine:

 • 2 manjša ali en velik sladek krompir
 • avokadovo ali oljčno olje
 • sol
 • nekaj žlic pistacijinega pesta
 • 50 g ricotte*
 • sveži listki mete
 • nekaj kapljic oljčnega olja za piko na i

*ricotta ali po naše, almuniska skuta je odličen, nežen mlad sirček. Kozja albumisnka skuta je moja najljubša, lahko pa izbereš tudi katero drugo.

za pistacijin pesto…

 • 25 g oluščenih slanih pistacij*
 • 10 g svežih zelišč (pol mete in pol peteršilja)
 • malce naribanega česna
 • 25 ml olivnega olja** (po potrebi in okusu lahko tudi nekaj več)
 • 15 ml limoninega soka (po potrebi in okusu lahko nekaj več)
 • četrtina čž sveže fino naribane lupinice bio limone

*olušči pistacijo in odstrani čim več kožice, ki obdaja oreščke. Odmeri 25 g pistacije in jih uporabi za pripravo pesta.

**izbira ekološkega, kvalitetnega oljčnega olja je pametna poteza ne le z vidika zdravja, pač pa tudi okusa

Postopek:

Gomolj sladkega krompirja pod tekočo vodo dobro skrtačiš, a ga ne lupiš. Osušiš s servietom in narežeš na slab centimeter debele kolobarje. Krompirjeve cekine preliješ z nekaj olja in soliš. Z rokami premešaš in krompir razporediš po pekaču, obloženem s peki papirjem. Pečeš približno pol ure, oziroma dokler se ne zmehča in rahlo porjavi. Med peko krompir enkrat obrneš na drugo stran.

Hkrati pripraviš pesto. V sesekljalnik streseš olupljneno slano pistacijo, dodaš oprano in dobro osušeno meto ter peteršilj, naribaš malce sveže lupinice ekološke limone in česna ter vse skupaj na hitro sesekjaš. Nato priliješ olje in limonin sok ter ponovno zmiksaš. Pesto sproti poizkušaš ter ga prilagodiš svojemu okusu. Če ti je všeč več kislosti, stisi še malce limone, več česna bo pričaralo bolj intenziven, rahlo pekoč okus, za bolj slan pesto pa dodaš še malo soli. Pesto naj ne bo preredek, če pa se ti vseeno zdi pregost, lahko dodaš še malce olja.

Pečen krompir razporediš po krožniku ter daš pesto ter čez vse skupaj razdrobiš (kozjo) albuminsko skuto. Priliješ še nekaj kapljic oljčnega olja, okrasiš s celimi majhnimi metinimi lističi in po želji začiniš s ščepcem soli.

Dodaj odgovor