Solatni krožnik z rdečo peso, avokadom in pomarančo

Skoraj ni dneva, da ne bi ob glavni jedi pojedla šveliko skledo solate. Moje nikoli niso sestavljene zgolj iz zelenih listov, temveč se v solati znajde še marsikaj drugega. Pa ne le druga surova, kuhana ali pečena zelenjava, pač pa tudi koščki mesa, sira, celo ribe. pa seveda semena, oreški in včasih tudi kakšen sadež. seveda vse naštetp ne gre v isto skledo, temveč v različnih, barvitih in okusnih kombinacijah.

V današnjem solatnem krožniku pa solate skorajda ni. Pravzaprav to niti ni solata kot taka, pač pa okusna predjed ali prigrizek. Odlična s koščki sveže pečenega kruha. Za barvo in nekaj rahlo pikantnega, poprastega okusa sem jo okrasila z le nekaj listov rukole. Pozneje sem jo resda dodala še nekaj več in čeprav mi rukola sicer ni najboljša solatnica, pa je v tej sladko slani kombinaciji naravnost odlična.

In če na enem krožniku še nikoli nisi poskusil/a združiti sadja in zelenjave, ne veš kaj zamujaš. Sama to že nekaj let počnem (tudi meni se je prej zdelo to precej čudno) in sladko slani okusi me nikoli ne razočarajo. Sadje (sveže ali duho) ni odlično le v solatah, pač pa tudi v kombinaciji z različnimi kosi mesa. Pomarančo sem tokrat dodala pesi, ki sem jo ‘skuhala’ kar v pečici, dodala odlčen naravno kremast avokado (nekateri še vedno mislijo da je avokado zelenjava, a temu ni tako), prijetno slan feta sir pa je vse skupaj začinil. Za piko na i pa še nekaj hrustljavih lešnikov- daleč najboljši so praženi in olupljeni!

Sestavine:

  • 1 večja ali dve manjši rdeči pesi
  • 1 ravno prav zrel avokado
  • 1 pomaranča
  • 50 g feta sira
  • oljčno olje
  • jabolčni kis (ali limonin sok)
  • sol in poper
  • malce rukole
  • pest praženih, olupljenih lešnikov

Postopek:

Pečico ogrej na 180 stopinj. V globjo ognjevarno posodo postavi z gobico očiščeno (a ne olupljeno!) peso ter dolij toliko vode, da bo segala do polovice pese. Začini z žlico olčnega olja, soljo in poprom. Posodo pokrij z kosom alu folije ter jo stisni ob rob posode da para ne bo uhajala. Peso kuhaj približno 20 minut oziorma dokler se ne zmehča (preveriš lahko s konico noža).

Medtem olupi pomarančo. Njprej odreži zgornji in spodnji del. Pomarančo postavi na desko ter z nožem obreži vso lupino, skupaj z belo membrano. Nato z otrim nožkom iz pomaranče izreži še krhlje, zopet brez bele membrane. Iz dela pomaranče, ki ostane, iztisni sok. Sok zmešaj z oljčnim oljem, jabolčnim kisom, soljo in poprom. poskusi in prilagodi okusu.

Avokado razreži na debelejše rezine, lešnike pa grobo sesekljaj.

Kuhani pesi odlij vodo in rahlo ohladi. Še topli olupi. Kožico lahko preprosto odtraniš že z prsti (priporočam uporao rokavic). Nato gomolj razreži na krhlje ter prelij z pomarančnim prelivom.

Sestavljanje solatnega krožnika: krhlji pese, pomaranče in avokada, med prsti nadrobljena feta, malce rukole ter nasekljali oreščki. Za piko na i pa še nekaj oljčnega olja ter po želji sveže mletega popra.

Ne pozabi uporabiti kvalitetnega olja. Ceneno olivno olje zna biti precej grenko in lahko pokvari še tako dobro jed. Sama prisegam na ekološko ekstra deviško oljčno olje iz slovenske Istre. Poleg klasičnih sta moja priljubljena še Morganovo limonino ter pomarančno oljčno olje. Prvo za slane jedi, drugo pa kot pika na i raznoraznim jutranjim kosmičem, kašam s svežim ali suhim sadjem, pa kot ‘preliv’ čez palačinke, sladoled, peciva…

Dodaj odgovor