Linški ajdovi piškoti z borovničevo marmelado

Na prvo adventno nedeljo je pri nas doma vedno dišalo po piškotih. Čeprav za večno piškotov še vedno poskrbi mami, pa se decembra tudi sama lotim priprave vsaj enih. Kakšno leto mi uspe narediti več različnih, letos pa bodo linški verjetno edini.

Seveda pa to niso linški piškoti kot jih poznaš. Moji so veliko bolj zdravi in čeprav okus ni enak pšeničnim ‘sendvič’ piškotom s sladkorjem polno živo rdečo marmelado, pa so ajdovi prav tako okusni. So brez sladkorja (vsaj tistega kristalnega) in seveda brez glutena. Ni pa šlo brez marmelade, a sem izbrala takšno, ki bo všeč tudi najbolj izbirčnim. Ekološka borovničeva marmelada je slajena zgolj z jabolčim sokom, a vseeno dovolj sladka, da lahko konkurira katerem koli drugem sadnem namazu.

V originalu naj bi bila beli moki v testu za linške piškote dodani mleti mandlji (ali lešniki). Naši domači klasični piškoti oreščkov nikoli niso bili deležni, pa se vseeno kar topijo v ustih. Verjetno zato, ker mami vedno upošteva točno določeno količino masla. In seveda belega, kristalnega sladkorja. Z njim sicer ne pretirava, a meni so klasični piškoti presladki. Pa tudi z glutenom nisva najboljša prijatelja, zato sem si letos pripravila svoje. Tisti klasični pa naj ostanejo za druge 😉

In tudi moji piškotki se kar topijo v ustih. Narejeni so iz svetle (ne iz pražene ali polnozrnate) sveže mlete ajdove moke, ekološkega masla ter nerefiniranega rjavega sladkorja. 100% borovničev premaz se okusu ajde prav lepo poda in čeprav se tako po barvi kot po okusi ne morejo primerjati s klasičnimi linškimi piškoti, so prav tako odlični. Pa še veliko bolj zdravi so.

Piškoti so takšni kot morajo biti. Nežni, masleni, krhki. Hkrati pa rahlo hrustljavi, ter za moj okus ravno prav sladki. Predvsem pa so veliko bolj zdravi od klasičnih in za vse, ki želijo uživati v naravno brezglutenskih sladicah, odlična izbira za prvo decembrsko sladico.

Iz spodnjih sestavin lahko pripraviš 20 – 22 linških piškotov.

Sestavine:

  • 120 svetle ajdove moke*
  • ščepe soli
  • pol čajne žličke mletega cejlonskega cimeta
  • kanček sveže nastrgane limonine lupinice
  • 100 masla
  • 65 rjavega sladkorja
  • 1 rumenjak

*če ne veš kje kupiti zares dobro ajdovo moko, mi piši in z veseljem te usmerim na ravo mesto

Priprava:

Maslo in sladkor z električnim mešalnikom kremasto vmešaj. Nato dodaj rumenjak in ponovno zmiksaj. Sledi moka s ščepcem soli, z limonino lupinico in cimetom ter miksanje, dokler ne dobiš kepe testa. Kepo z rokami oblikuj v kroglo, nato jo rahlo splošči ter zavij v prozorno kuhinjsko folijo. V hladilniku naj počiva približno pol ure.

Testo razvaljaj med dvem peki papirjema, ki ju prej enakomerno potresi z moko. Z modelčki izsekaj piškote, polovici izsekaj tudi ‘očesce’. Delikatno testo ne prestavljaj na nov peki papir, pač pa jih speci kar na tem. Odvečno testo (testo okoli piškota) odstrani, pred pult postavi pekač ter papir počasi potegni nanj.

Piškote peci v ogreti pečici na 185 stopinjah približno 10 minut oziroma dokler se primerno ne obarvajo. Po peki bodo piškoti še mehki, a se po hlajenju učvrstijo.

Piškote brez sredinjskega izreza premaži z marmelado ter pokrij s preluknjanim piškotom. Ohlajene posuj z mletim brezovim sladkorjem.

Hrani jih v pločevinasti posodi.

In tako sem na prvo adventno nedeljo tudi jaz pekla piškote. In se z njimi ves dan sladkala. Hkrati sem pripravila venček (svečko bom prižgala malce pozneje, ko se stemni), na plan privlekla vso božično novoletno dekoracijo, okrasila drevešek, poklepetala s teto, ki mi je z rahlo zamudo prišla voščit za rojstni dan, naredila kosilo za svojo mamo (v zameno za odlična pražena jetrca, ki jih je ona pripravila zame – obvlada!), zase pa pripravila še zajtrke, malice ter kosila za naslednje tri dni. V službi bo namreč ta teden precej pestro, pa še kup drugih obveznosti imam. Mislim, da bom za naslednje dni morala prihraniti tudi kakšen piškotek, saj bo dodatna energija več kot dobrodošla. Upam le, da mi uspe 😉

Dodaj odgovor