Avokadova tortica brez peke s kokosovo kremo

To je zagotovo ena najbolj enostavnih sladic. Za vse skupaj potrebuješ, ne vem, morda 15-20 minut časa, potem pa tortico za nekaj uric postaviš v zamrzovalnik da se hitro strdi in da lahko čimprej uživaš v kremasti, okusni, hranljivi in zelo zdravi sladici.

Najprej se lotiš podlage. Zanjo lahko uporabiš praktično katera koli semena in/ali oreščke ter poljubno suho sadje, ki bo s svojo naravno sladkobo vse skupaj osladilo ter povezalo v zdravo ‘testo’. Z mešanico napolniš dno, pomiješ svoj mikserček ter vanj stresiš sestavine, ki jih zmešaš v gladko kremo. Moja tokratna izbrira je bila kombinacija pistacije in bučnih semen, datlji pa so tisti, ki se vedno izkažejo za dobro izbiro.

Pri kremi ima glavno vlogo avokado. Zdi se mi, da smo ljudlje kar se tiče tega supersadeža popolnoma razdvojeni. Nekateri ga naravnost obožujemo, drugi ga ne prenesejo. Zanje še vedno mislim, da to predvsem zato, ker ne znajo izbrati primerno zorjenega in/ali pa zato, ker ne vedo kako naj ga pripravijo. Je sadež, zelenjava? Pravzaprav prvo, a je danes veliko pogosteje del slanih jedeh kot sadnih kup in sladic. Sama ga uporabljam na oba načina. In ne glede na to, kam ga vtaknem, z avokadom je pač vse še toliko boljše.

Avokado sem za kremo izbrala iz več razlogov. Prvič zato, ker z njim, podobno kot z oreščki, lahko pripraviš kremo, ki je primerna za različna peciva in druge sladice, tudi presne – torej tiste brez peke. Avokadova krema je veliko lažja od krem, pripravljenih iz večjih količin indijskih oreščkov, ki so najpogostejša sestavina tovrstnih sladic. Ti so precej dražji (sploh če izbereš ekološke), pred miksanjem jih moraš za nekaj ur namočiti v vodi (če slučajno nimaš ekstra zmogljivega blenderja) in ja, če se v nedeljo popoldan odločiš za domačo sladico, jih pač moraš imeti na zalogi. Jaz jih nimam. Skoraj vedno pa imam doma avokado. Vsaj enega. Kar je skoraj dovolj za celotno torto.

Čokoladna krema z osnovo avokada je božanska, tako v sladicah kot drugih čokoladnih dobrotah. Z njo lahko premažeš kruh in palačinke ali pa jo ješ kar tako – na žlico. Tokrat avokadu namenoma nisem dodala kakava. Naj bo tortica malce lažja, pomladna, bolj osvežilna. Z debelim premazom gostega kokosovega jogurta na vrhu ter obložena z nekaj svežimi jagodami. Domačih žal še ni in čeprav v tem letnem času načeloma jagod ne kupujem, me je z gajbico ekoloških jagod presenetila meni zelo ljuba oseba. Hvala!

Spodnje količine so primerne za manjšo torto premera 16 cm. Vedno uporabljam tortni model s snemljivim dnom oz. obokom, da sladice čim lažje pridejo na plan. Za čim lepši rob je model potrebno odpreti previdno, še bolje pa je, da notranjo stranico obožiš z acetatno folijo. To lahko kupiš ali pa za manjši kos poprosiš kar cvetličarko 😉

Če nimaš primerno velikega pekača ali pekača s snemljivim dnom, nič hudega. Vse skupaj lahko zložiš v katerokoli posodo, kvadratno, pravokotno ali okroglo. Posoda je lahko plastična, glej le, da jo pred tem obložiš s prozorno kuhinjsko folijo (dno in rob), da jo boš pozneje s pomočjo folije zlahka vzel/a iz posode. Nato sledi le še rezanje in – uživanje!

Sestavine:

za dno…

 • 35 g neslane pistacije
 • 35 g bučnih semen
 • 70 g mehkih datljev

za kremo…

 • 165 g avokada (teža brez olupka in peške)
 • 125 g trdega dela kokosovega mleka
 • 25 ml limoninega soka
 • 1/2 čž vanilije
 • 45 ml agavinega ali javorjevega sirupa
 • večji ščep matche v prahu (neobvezno, količina pra tako po želji)
 • 20 – 25 ml kokosovega olja

za piko na i…

 • večji lonček kokosovega jogurta
 • nasekljana neslana pistacija
 • sveže jagode
 • vijolice

Postopek:

Predpriprava:

*kokosovo mleko za kakšen dan postavi v hladilnik. Na ta način se redkejši in gostejši del ločita.

*lonček kokosovega jogurta stresi na večje cedilo, pod njega postavi skledo. Jogurt pokrij s prozorno folijo in čez noč postavi v hladilnik. Tako bo jogurt res zelo gost in boš z njim lažje in lepše okrasil/a torto.

za dno…

V mikser stresi pistacijo in semena ter na hitro razdrobi. Nato dodaj mehke, suhe, na manjše kose razrezane datlje (če so trdi jih prej za pol ure namoči v malo tople vode). Zmiksaj v homogeno zmes. Pripravljena je, ko se sprime skupaj. Če se to ne zgodi, dodaj kakšno kapljivo vode oz. tekočine namočenih datljev.

Z zmesjo napolni dno tortnega modela in res dobro pritisni ob podlago.

za kremo…

Izdolbi avokado ter ga skupaj z gosto kremo iz kokosovega mleka, ki je po hlajenju nastala na vrhu pločevinke, zmiksaj v kremo. Dodaj limonin sok, sladilo in vanilijo. Poskusi ter sladkobo (ali kislost) prilagodi svojemu okusu. Po želji dodaj še malce matche ter vse skupaj zalij s stopljeno kokosovim oljem. Zmiksaj in s kremo napolni dno torte. Če se želiš znebiti morebitnih mehurčkov, s pekačem nekajkrat udari ob pult, da se krema lepo razporedi.

Pekač ohlapno prekrij s prozorno flijo in torto za 3-4 ure postavi v zamrzovalnik.

pika na i…

Pred serviranjem torto premaži z zgoščenim kokosovim jogurtom, potresi z nasekljano pistacijo, okrasi s poljubnim svežim jagodičevjem, za piko na i pa dodaj še kakšno ljubko pomladno cvetlico.

Vijolice so zagotovo dobra izbira in če slučajno ne veš – te lahko tudi poješ 😉

Še namig: če želiš da so pistacije na vrhu torte res živahno zelene, jih za kakšne pol ure namoči v vodi. Tako z njih brez težav odtraniš kožico, barva oreščkov pa naravnost zažari. Nasekljaj jih in pusti, da se dobro posušijo, nato z njimi okrasi svojo sladico.

Dodaj odgovor