File orade s pečeno cvetačo po sicilijansko

Čeprav je v imenu recepta riba na prvem mestu, pa je današnja objava posvečena predvsem prilogi. Skromna cvetača je namreč pripravljana na preprost, a zelo okusen način in skupaj z ostalimi sestavinami pričara pravo harmonijo okusov. Sladkih, slanih, rahlo kislih, hrustljavo maslenih.

Namesto kuhanja sem cvetačo spekla v pečici. Tako pripravljena rahlo karamelizira in postane zares okusna. Sploh če ji dodaš še nekaj sestavin. Moje so tipično sicilijanske.

Na Siciliji v resnici še nisem bila, a po prebiranju nekaterih receptov približno vem, katere sestavine imajo radi in jih zato tudi pogosto uporabljajo. Poleg raznolike zelenjave in morskih dobrot (zato je ob prilogi ravno riba) obožujejo kapre, rozine in pinjole. In to vse troje skupaj. Morda se ti rozine zdijo nepotrebne ali celo odveč, a to nikakor ne drži. Veliko ljudi jih ne mara in tudi sama se nad njimi pogosto zmrdujem (sploh v čokoladi, le kaj počnejo tam?) pa tukaj vse skupaj prav lepo popestrijo. V nekoliko podobni kombinaciji sem jih uporabila že pred leti, o sem pripravljala odlične špagete s sardelami (klik).

Še dna izmed stvari, na katero prisegajo na sončnem otoku je oljčno olje. V trgovini lahko najdeš kar nekaj italijanskih, sama pa sem prepričana, da boljšega kot je slovensko ekološko oljčno olje Morgan tudi tam nimajo.

In še nekaj glede rozin. Izberi ekološke, nežveplane rozine.

Sestavine:

  • 200 g cvetače
  • 20 g pinjol
  • 20 g rozin
  • 1 JŽ kaper
  • 1 JŽ nasekljanega peteršilja
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 2 žlice limoninega soka
  • 1čž sveže naribane lupinice bio limone
  • sol in poper

Postopek:

Cvetačo razcvetkaj na manjše kose. Prelij jo s polovico olja, soli in popraj. Med rokami vse skupaj premešaj ter preloži na pekač, obložen s peki papirjem. V ogreti pečici jo na 220 stopinjah Celzija peci približno 15 minut, nato premešaj in peci še 10 minut.

Medtem časom na suhi ponvici na nizki tempertauri popraži pinjole, da se ralo obarvajo in zadišijo. Rozine za nekaj minut namoči v manjši količini vode, da postanejo sočne.

Pečeno, rahlo karamelizirano cvetačo premešaj s pinjolami, rozinami, odcejenimi karami, naribano lupinico ekološke limone ter nasekljanim peteršiljem. Začini s preostankom olja ter sveže iztisnjenim limoninm sokom ter po okusu začini še z nekaj popra in soli. Poskusi in začinjenost prilagodi svojemu okusu.

Pa riba? Sama sem najprej naredila dva fileja, za kar lahko posrbi tudi prodajalec rib ali pa v trgovini kupiš že pripravljene sveže ali zamrznjene ribje fileje. Ribo pred peko dobro obriši. Kožo soli in po želji malce poporaj. Dobro segrej ponev in na nekaj žlicah olja na visoki temperaturi popeci ribo s kožo navzol. Nato na hitro še na beli strani za nekaj sekund. Med peko potresi z janeževimi semeni. Rahlo popečena se k morski ribi neverjetno dobro prilegajo.

Dodaj odgovor