Malinine presne mini tortice

Te sladke, a ne presladke majhne torice, so nastale nekaj dni nazaj in so pripravljene iz tistih sestavin, ki sem jih našla doma. Podlaga je preprosta mešanica oreščkov in suhega sadja, osnova kreme so indijski oreščki, sladkani z javorjevim sirupom ter začinjeni z malce limone ter ščepcem mlete vanilije.

Zgornja plast je enaka spodnji, le da so v njej maline. Ne sveže, ampak zamrznjene, odtaljene. Zakaj? Ker veliko raje kot sveže, nesezonsko sadje, uvoženo iz daljnih krajev, izberem zamrznjeno. Sploh maline, ki so nežne in občutljive in zato sveže še toliko bolj kemično obdelane. Le takšne lahko preživijo dolgo pot do slovenskih polic. Zamrznjene pa so obrane takrat, ko naravno dozorijo. Te maline so namesto umetnih luči videle vsaj kakšen sončni žarek. Sadeže brez lupin vedno kupujem iz ekološke pridelave, torej povsem brez nepotrebnih pesticidov. Bio ali ne bio, z zamrzovanjem zagotovo izgubijo nekaj hranil, a so vseeno veliko boljša izbira od svežih. Svežih februarskih seveda.

V moji kuhiji se ves čas nekaj dogaja. Reže, miksa, kuha, peče. Za štedilnikom sem kar nekajkrat na dan.

Čez vikend začnem že navsezgodaj zjutraj, ker se pač zbujam zelo zgodaj in sem navajena, da je zajtrk prva stvar, za katero poskrbim ko se zbudim. Tekom tedna se kuhanje prestavi na popoldanski čas. Je pa takrat še toliko bolj veselo. Hkrati pripravljam več različnih obrokov, ki jih naslednji dan nesem s seboj v službo in od tega je vsaj en kuhan. Sproti seveda še kaj prigriznem in še preden vse postorim že kuham večerjo. Ker ja, večerje so pri meni vedno kuhane. Lahko bi si poenostavila, skuhala nekaj v večji količini ter isto jed jedla več dni. A si ne. Ker obožujem pestrost in ker ne glede na to koliko skuham, težko prihranim kaj še za ‘pozneje’.

Po vsej kuhariji ter vsem pomivanju (kaj je to pomivalni stroj? 😉 ) ostane časa za kaj drugega bolj malo, če pa se to že zgodi, potem se hitro lotim še kakšne sladičke. Iskreno, le kdo po kosilu nima prostora za vsaj kakšen sladki grižljaj?

To, da je moja kuharija precej zdrava, predvsem pa hranljiva in, vsaj zame seveda, zelo okusna, je seveda velik plus. Kar pa ne velja za čas ko sedem za mizo. V stoje sicer nikoli ne jem, jem pa hitro, zelo zelo hitro, veliko prehitro. Se trudim da temu ne bi bilo tako, pa je težko. Še ena od mojih slabih lastnosti je tudi ta, da ob jedi počnem še marsikaj. Če ne drugega delam zapiske za naslednji dan, sestavljam sezname za nakup živil, klepetam, brskam po internetu… In tako se sploh ne zavem kdaj je krožnik prazen.

Pri sladicah je skorajda enako, v njih ne uživam tako, kot bi lahko. Sem se pa tokrat potrudila in sladke malinine tortice pojedla tako, kot je treba. Počasi in z užitkom.

Vsaj s prvo je bilo tako, pri drugi pa sem na hitrost že pozabila, vklopila računalnik in na hitro preverila elektronsko pošto. Vse to kar v sede, z laptopom v naročju.

Na srečo me pri tem rešuje vsaj blazinica, ki prepreči kar 90% sevanja elektronskih naprav. Ker, iskreno… le kaj ti bo vsa zdrava hrana (in telovadba, če je ta del tvoje rutine- moje žal (še) ni), če se zastrupljaš s sevanjem, ki je skoraj povsod okoli nas. Zato ti, še preden zapišem recept, s katerim se lahko povsem brez slabe vesti pocrkljaš, predlagam, da si vzameš čas in na spletu preveriš inovativen slovenski izdelek – mehke in udobne estetsko dovršene blazine za pametne naprave, s katerimi si zaščitiš svoje telo. Te se povsem prilagodijo tvojemu telesu, tako da je delo na računalniku še toliko lažje in udobnejše. Klikna na lotussafe.com in preveri še vso ostalo ponudbo. Potem pa si počasi, z užitkom in stran od vseh naprav le privošči svojo tortico.

Sestavine:

  • 55 g mandljev
  • 40 g datljev in 40 g suhih fig (ali 80 g enega ali drugega)
  • 150 indijskih oreščkov
  • 25 ml limone
  • večji ščep prave burbonske vanilije v prahu
  • 45 ml javorjevega sirupa
  • 45 ml kokosovega olja
  • 35-40 g malin
  • dodatni 2 JŽ javorjevega sirupa
  • dodatni 2čž kokosovega olja

Postopek:

Indijske oreščke za nekaj ur (še bolje pa kar čez noč) namoči v večji količini vode. Pripravi silikonski pekač za muffine, ki ne potrebuje papirčkov ali dodatne maščobe, dobro ohlajene tortice pa iz njega zlahka odstraniš.

Za podlago v mikserčku razdrobi mandlje. Dodaj na manjše koščke narezano suho sadje in zmiksaj dokler se sestavine ne sprimejo skupaj. S približno 1 JŽ zmesi nadevaj modelčke za muffine. S prsti zmes dobro pritisni ob podlago ter postavi v hladilnik.

V očiščen mikser stresi sprane in dobro odcejene indijske oreščke ter jih čim bolj fino zmelji. Nato dodaj sladilo, limono, vanilijo in raztopljeno olje ter miksaj dokler ne dobiš povsem gladke kreme. Poskusi jo in po želji dodaj še malce limone ali sladila. Polovico kreme razporedi v modelčke, ter za pol ure postavi v zamrzovalnik da se utrdi.

Drugi polovici kreme dodaj odtaljene maline, žlico ali dve javorjevega sirupa ter malo olja, ponovno premešaj in nadevaj na belo kremo. S pekačem nežno udari ob pult da se krema razporedi ter za uro ali dve vrni v zamrzovalnik.

Tortice odstrani iz pekača ter do postrežbe hrani v hladilniku.

Za piko na i svoje sladičke še poljubno okrasi. Moja izbira: ameriške borovnice, liofilizirane maline, popki vrtničnega čaja, proseni ‘napihančki’… Kakšna pa bo tvoja kombinacija?

Dodaj odgovor