Brezglutenski krofi s temno čokolado in pistacijo

V zadnjih dneh so police prodajaln preplavili krofi. In to niso zgolj tisti klasični, polnjeni z marelično marmelado, ki so po mojem mnenju edini pravi pustni krofi. Ne. Vse več je krofov, ki s svojim izgledom (in verjamem tudi z okusom) močno izstopajo.

Govorim predvsem o celi paleti barv, s katerimi so okrašeni. Vse od bele in rjave, do rožnate, nebeško modre, celo nežno zelene in rumene. Ker barva ni dovolj, jih posujejo z izdatno količino pisanih mrvic, sladkornih perlic, svetlečih biserčkov, zvezdic in vsem drugim kičem, ki ga najdejo v svojih slaščičarskih shrambah. Če se ob pogledu nanje komu zasvetijo oči, naj si jih le privošči, meni se pač zdijo povsem neprivlačni in neužitni.

V času, ko sem klasične, ocvrte krofe še jedla (nikoli jih nisem ravno oboževala), so poleg običajnih ponujali še polnjene z vanilijo, s precej debelim čokoladnim premazom. Takšne krofe smo včasih dobili celo za šolsko malico, a meni so se vedno upirali. S sladkorjem posute marelične sem pojedla, čokoladne ne. Oziroma le s težavo. Večina sošolcev je bila nad njimi navdušena, meni pa že vonj zgornje čokoladne plasti ni prav nič dišal. Pa sem imela (in še vedno imam) čokolado zelo rada.

Krofov že leta ne jem. Ne klasičnih, vanilijevih še toliko manj. Ne samo zaradi pšenične moke, ki je moje telo ne sprejme ravno najbolje, in niti ne toliko zaradi obilice sladkorja ali cvrtja… zlahka se jim odrečem zato, ker mi zanje ni. Preprosto me ne ganejo. In če so bili vanilijevi krofi s čokolado v mojih otroških letih skorajda eksotika, za današnjo ‘mladino’ niso. Še več, zdijo se jim normalni. Še več – večina je tudi pisane krofe s številnimi okraski prav lepo sprejela in zato zlahka prepriča starše, da jim kakšnega tudi kupijo. Kaj točno vse se skriva v njih, predvsem v tistih mavričnih prelivih, raje niti ne pomislim. In že ob misli, da bi ugriznila v takšnega, me zobje kar zaskelijo.

Seveda obstajajo tudi bolj zdrave različice krofov, ki jih ponujajo bolj ozaveščene, po večini ekološke trgovinice. Krofi pečeni v pečici namesto ocvrti v najcenejšem rafiniranem olju, pripravljeni iz pirine ali kamutove moke ter polnjeni z domačo, manj sladkano marmelado so zagotovo dobra izbira. Takšnega bi si (vsaj za pusta, ker se pač spodobi 🙂 ), z veseljem privoščila tudi sama, a v našem kraju tovrstne ponudbe ni. In ker danes že prehajanje med občinami pomeni pravi mali izziv, podkrepljen z natančnim premislekom o tem, kaj si boš napisal na podpisano izjavnico, si bom kaj sladkega raje spekla sama.

Še vedno trdim, da so pravi pustni krofi le eni. Moji današnji krofki jim po videzu niso prav nič podobni in ne pričakuj, da bo okus spominjal nanje, ker ne. A to ne pomeni, da ti mali, zdravi, v pečici pečeni zalogajčki, ki so mimogrede brez glutena, laktoze in belega sladkorja niso okusni. Ker so. Marmelada v njih ni, vanilijeve kreme še manj. So pa obliti s čokolado. In ta čokolada ni čokolada neprijetnega okusa, kakršne se spominjam, pač pa dišeča, kvalitetna temna čokolada, ki je namesto z umetnimi sladkornimi kristalčki posuta z nasekljano, neslano pistacijo, ščepcem brusničnega prahu (mletih brusnic) in ščepcem suhih vrtničnih lističev. Ne zato, ker so ekološke in užitne pač pa zato, da so krofki še malce bolj ‘luštni’, a vseeno ne prekičasti. In romantični. Konec koncev to leto pustna nedelja sovpada z valentinovim in tako lahko oba praznika združiš v eni sladici. Če seveda ne narediš še okusnih presnih rezin s sladkimi začimbnicami, ki te čakajo v eni izmed prejšnjih objav.

Če tile krofki niso pravi zate, na moji spletni strani poišči še druge recepte za zdrave in sladke krofe. Za pusta ali kar tako.

Za pripravo potrebuješ pekač za peko ameriških krofkov, a če ga nimaš, ne obupaj. Poskusi jih pripraviti kar v modelčkih za muffine. Te pa zagotovo imaš, kajne? Še več – takšne lahko napolniš še s poljubnim okusom marmelade (ali čokoladim namazom). V modelček za muffin daj žlico testa, nato žličko nadeva, ki ga prekriješ še z nekaj zmesi.

Iz spodnjih količin sem spekla 6 krofkov. Ravno prav. Ravno dovolj. Zame 🙂

Sestavine:

 • 35 g ovsenih kosmičev (predhodno zmletih v moko)
 • 60 g riževe moke (bele ali polnovredne)
 • 1 JŽ tapioke (cca. 10 g)
 • 30 g kokosovega sladkorja
 • 1/4 čž mlete burbonske vanilije
 • majhen ščepec soli
 • 1 jajce
 • 50 g bananinega pireja (cca pol večje dobro zrele banane)
 • 20 ml raztopljenega kokosovega olja
 • 60 ml riževega napitka (lahko tudi katerega drugega)

za preliv…

 • temna čokolada z žličko kokosovega olja
 • nasekljana, neslana pistacija, mlete brusnice, …

Postopek:

Pečico segrej na 175 stopinj. Pekač za peko ameriških krofov naolji s kokosovim oljem. Pomagaš si lahko s čopičem ali pa s prsti.

V skledi zmešaj vse suhe sestavine.

V mešalnik daj jajce, bananim pire, mleko in razstopljeno maščobo. Zmiksaj v gladko kremasto zmes ter jo prelij v skledo k suhim sestavinam. Dobro, a na rahlo jih premešaj.

Z zmesjo napolni modelčke, zmes poravnaj z žličko ali pa pekač preprosto udari ob pult, da se zmes poravna.

Peci dobri 20 miinut oziroma dokler zobotrebec po vbodu v pecivo ne ostane suh. S peko vseeno ne pretiravaj, da krofi ne bodo presuhi.

Po peki pekač obrni na glavo, da krofki popadajo iz modelčkov. Če se je kakšen prilepil, z nenazobčenim nožem previdno potuj okoli njega in ponovno obrni pekač.

Za obliv nad soparo stopi čim bolj okusno temno čokolado skupaj z žličko kokosove maščobe. S pomočjo žlice nato okrasi svoje krofke. Še preden se čokolada strdi jih posuj z nasekljano pistacijo in nekaj brusničnega prahu, ki bo s svojo kislino sladke krofke prijetno poživel. Seveda lahko uporabiš tudi drug posip -nasekljane lešnike, kokos oziroma karkoli imaš najraje.

Da se krofi ne izsušijo jih hrani v pločevinasti posodi.

Rožnata krpica s pikicami, ki jo vidiš na fotografijah je pravzaprav kuhinjski serviet oziroma krpica, s katero se pomita posoda izredno lahko briše (kar je zaradi uporabe različnih materialov danes že redkost in verjemi, ker nimam pomivalnega stroja, to še kako dobro vem). Muslin krpice so nežne in mehke, kako drugače tudi ne gre, saj gre za material iz katerega so nareje tudi dojenčkove povijalne in tetra pleničke. Ljubke kuhinjske krpice šiva Nitka in svojo lahko naročiš v katerikoli barvi. Takšni ki ustreza tvoji kuhinji ali preprosto – tvoji duši. Z njo pobriši posodo, kuhinjski pult ali pa jo uporabi kot pogrinjek. Morda ravno za krofek. Ali dva 🙂

Dodaj odgovor