Borovničeva sladoledna skleda

Hvala. Kako pogosto izrečeš to besedo? Verjetno premalokrat. Tako kot večina izmed nas. Ko smo bili majhni so nam govorili, da je hvala čudežna beseda. In res je. Obogati in razveseli tistega, ki mu je namenjena, še bolj pa bogati nas same. In hvaležnost je nekaj, čemur zagotovo ne posvečamo dovolj pozornosti.

Ne berem veliko, če že, potem vsaj poleti v roke vzamem kakšen simpatičen in zabavno napisan, lahkoten ljubezenski roman (ja vem, lahko in rahlo osladno branje 😉 ), všeč pa so mi tudi knjige za osebnostno rast. Predvsem lahko razumljivo in dobro napisano čtivo. In nedolgo nazaj sem od prijateljice dobila prav posebno knjigo z naslovom Čarobnost. Govori o hvaležnosti ter o tem, kako pomembna je in kaj vse s tako preprosto stvarjo lahko pridobimo. Predvsem hvaležnost do tistih najmanjših, samoumevnih stvari. Odkar jo berem (ostalo mi je le še nekaj strani) se res trudim da se iz mojih ust bolj pogosto sliši beseda hvala. Predvsem pa se učim tega, da se pogosteje zahvalim tudi sama sebi, kar je nekaj, kar mi nikoli ni bilo lahko.

This image has an empty alt attribute; its file name is 142121254_108062944509117_7037579653485560793_n-768x1024.jpg

En velik hvala pa si zaslužijo tudi vsi dobri ljudje, ki sledijo svojim sanjam in z vsem srcem izdelujejo stvari, ki polepšajo naše domove. Te je vredno podpreti. In se jim zahvaliti. Hvaležnost bo zagotovo obojestranska.

Ena takšnih je Nina, ki stoji za izdelki pod blagovno znamko Nitka. Nina šiva čudovita oblačila, tako za otroke kot odrasle, v svojo ponudbo pa je uvrstila tudi različne dodatke ter izdelke za dom. Ene takšnih so ljubke krpe, narejene iz na otip izredno prijetnega blaga – takšnega, ki te tudi v praksu ne pousti na cedilu. Še več – svoje delo opravi bolje kot kakršnakoli druga krpa. Priznam, da mi jih je za namen brisanja pultov in posode kar malce škoda, sploh ker so moje krpe (ne vem zakaj in kako? 😉 ) vedno polne madežev, ki jih niti pralni stroj ne reši 🙂 Vsaj za začetek jih bm raje uporabila kako drugače – kot čudovite pogrinjke ali le dekorativni element svoje kuhinjice. Danes pa kot zaščito rok pred ledeno hladno smoothie skledo.

Kljub nizkim temperaturam namreč vsak da jem sladoled. Večinoma so to doma narejene nemlečne lučke ali le zamrznjeni koščki dobro zrele banane, ki jih, preden vanje zapičim zobotrebček, ki služi namesto pribora, pokapljam še z limetinim sokom. Ti zamrznjeni sadni bonbončki se v mojih ustih prijetno topijo večkrat dnevno. Odlične so za hiter popoldanski ‘prigrizek’ ali kar direktno po kosilu, namesto sladice. Prijetno osvežijo, ohladijo in posladkajo. Ter celo ponoči – takrat so najslajši 🙂 Banana vsebuje ogromno kalija, ki je izredno pomemben za pravilno delovanje vseh celic, tkiv in organov termagnezija, ki pomirja in pomaga zaspati. Meni resnično pomaga – ali pa je to le dober izgovor? :

Nisem ravno ljubitelj smoothijev, kar pa ne velja ko gre za ‘sladoledne’ smoothie sklede. Zgolj nekaj sestavin in že lahko uživaš v hladni sadni dobroti. Z zelo zrelo banano gre tudi povsem brez sladil.

Sestavine:

  • 2 zreli, narezani in vnaprej zamrznjeni zelo zreli banani oz. 150 g sadeža
  • 25 g gozdnih borovnic
  • 125 g kokosovega jogurta
  • 1 vrečka hidrokolagena Novelius Medical
  • ena manjša banana, pest mešanega zamrznjenega ter žlica kokosa za ‘okras’

Postopek:

Banani olupi, nareži na koščke in v vrečkici zamrzni preko noči.

V mešalnik stresi borovnice-sveže ali rahlo odtaljene, dodaj zamrznjene koščke banane, jogurt in vrečko kolagena v prahu.

Zmiksaj v kremasto, sadno in prijetno hladno in zdravo sladico.

Na vrh dodaj še nekaj rezin (nezamrznjene) banane ter ledeno hladno mešanico gozdnih sadežev. Če želiš, vse skupaj posuj z malce kokosa, skledo pa lahko obogatiš tudi z doma pripravljeno granolo.

Če si zares sladkosned/a v svoj hladni smoothie seveda lahko dodaš še žličko ali dve medu, javorjevega ali agavinega sirupa. Prav tako ga lahko začiniš s ščepcem cimeta ali mlete vanilije. Za več svežine lahko v mikserček kaneš kakšno kapljico limone (ali limete). Kar bi zagotovo naredila tudi sama, če ne bi raje uporabila kar vrečke hidrokolagena. Noveliusov je zakon. Ni le eden najkvalitetnejših, ki jih lahko najdeš na tržišču, pač pa tudi izredno okusen. Nekoliko sladek, pa vseeno s prijetnim okusom po agrumih – pomaranči. Čeprav kolagen ni obvezna sestavina, pa jo toplo priporočam. Ne le zaradi okusa, pač pa zato, ker bodo takšne ‘sladice’ veseli tudi tvoji lasje, nohti, sklepi, tkiva… Torej vse tisto, ki za svoje optimalno delovanje (in izgled) potrebuje dovolj kolagena.

In še nekaj. Zahvali se! Tokrat sebi, ker si si vzela minutko časa za pripravo preproste, okusne in zdrave sladice. Hvala.

Dodaj odgovor