Maslen piščanec s hummusom pečene paprike ter zelenjavno proseno kašo

Piščančji file je tisti kos mesa, ki ga izbere večina tistih, ki želi pripraviti zdrav obrok. Ker je okus belega dela piščanca nežen in neizrazit je meso primerna izbira tudi za vse, ki so sicer bolj ljubitelji vegetarijanskih krožnikov. File piščanca je hitro pripravljen in zato odlična izbira za kosilo ali večerjo tudi takrat, ko zanju ni veliko časa.

Po drugi strani pa se hitro lahko zgodi, da je svetlo meso piščančjih zrezkov preveč pečeno in zato tudi preveč izsušeno. Pri perutnini je potrebno paziti, da je pečena dovolj – tu rahlo rožnati odtenki mesa odpadejo – vseeno pa mora ostati sočno.

To včasih ni lahko, te pa na srečo lahko rešijo druge stvari, ki bodo takšnemu piščancu vrnile nekaj sočnostti. Razne vroče in hladne omake na primer.

Kljub temu da moj današnji kos piščanca ni bil suh, pa je ob njem zelo lepo pasala tudi pomaka. Ni ajvar, čeprav barva, morda pa čisto malo tudi okus, vsaj malo spominjata nanj. Za prilogo sem uporabila preostanek hummusa, ki sem ga pripravila sama. Tokrat z dodatkom pečene paprike. Za recept klikni tukaj.

Kremni čičirikin namaz se je lepo podal piščancu, pa tudi proseni kaši, ki sem jo pripravila kot prilogo mesu. Kuhano sem premešala z nekaj pečene zelenjave (korenja), rahlo dušenim ohrovtom ter narezanimi v oljčnem olju vloženimi paradižniki.

Sem pa tokrat piščanca pripravila malenkost drugače kot sicer. Običajno ga namreč spečem zgolj na olju, tokrat sem mu dodala še nekaj masla ter strok nasekljanega česna, malce sveže nastrgane limonine lupinice in nekaj kapljic njenega soka.

Sestavine:

 • piščančji file
 • oljčno olje
 • žlička masla
 • malce sveže nastrgane limonine lupinice
 • limonin sok
 • sol in sveže mlet črni poper
 • 75 g prosene kaše
 • dva srednje velika korenja
 • nekaj v oljčnem olju vloženih paradižnikov
 • list kodrolistnatega ohrovta
 • sveže nasekljan peteršilj
 • nekaj žlic hummusa s pečeno papriko

Postopek:

Namočeno* proseno kašo v cedilu dobro speri, dokler skoznjo ne priteče kristalno čista voda. Skuhaj jo v vodi ali zelenjavni osnovi. Lahko je še malce na zob ali pa povsem mehka – kakor ti je ljubše.

Medtem v pečici popeci po dolgem prerezano korenje, na ponvi pa popeci meso.

Korenje prej naolji ter mu dodaj ščepec soli, po želji tudi suhih zelišč. Peci dokler se ne zmehča in rahlo obarva, nato ga nareži na grižljaj velike kose.

S soljo in poprom začini piščančji file. Če je na eni strani precej debelejši kot na drugi, pred tem z nožem zareži v debelejši del in ga razpri. Tako se bo lepše in bolj enakomerno spekel.

V ponev piilj olje, nato dodaj malce masla ter strt česen. Meso na vsaki strani peci nekaj minut, nato mu dodaj lupinico in sok limone ter peci še nekaj minut oziroma dokler ni primerno pečeno. Preloži ga na krožnik, v ponvi pa poduši na manjše koščke narezan ohrovt.

Kuhano proso zmešaj s pečenim korenjem, grobo nasekljanimi suhimi paradižniki ter ohrovtom. Dodaj malce oljčnega ojla, potresi s sveže nasekljanim peteršiljem ter po želji začini še z malce soli in popra. Kašo serviraj ob pečenem piščancu in hummusu rdeče paprike.

*če kaš običajno ne namakaš, proso le malce bolj speri in kuhaj nekaj minut dlje

Ob takšnem kosilu se prilega še skleda solate ter kozarček… Če ne drugega, vode 🙂 Pa še najbolj zdrava je. Z njo nazdravi v najlepšem kozarcu, ki ga najdeš – moj najljubši je manjši steklen kozarec iz trgovine Coincasa. Všeč mi je (tudi) zato, ker je malo manjši, saj mi prevelike količine pijače ob hrani ne ustrezajo. Kljub izredno kvalitetnem materialu je lahek in joj, res je krasen. Če klikneš na ime trgovine, kjer ga najdeš pod imenom Starla rocks. Verjamem pa, da se boš na poti do njega ustavil/a še pri mnogih drugih čudovitih artiklih.

One comment

Dodaj odgovor