Hummus s pečeno papriko

Hummus je nekaj, kar z veseljem namažem na kruh. Kremast čičirikin namaz pa hkrati nekaj, kar nikoli ne kupim. Veliko raje ga naredim sama. Eden od glavnih razlogov za to je ta, da mi kupljeni nikakor niso všeč. Pa sem jih poskusila že precej.

Ne samo da namaz lahko začiniš tako, kot je všeč (le) tebi, tudi igraš se lahko. Z začimbami, zelišči ali zelenjavnimi dodatki. Priznam, meni je najljubši povsem klasičen hummus. Poleg obvezne čičerike, tahinija (sezamovega namaza), oljčnega olja in limone v njem po mojem ‘receptu’ ne sme manjkati še dober ščep soli, ščepec mlete kumine (ne pretiravam) ter zelo pogosto še nekaj suhega origana. Včasih dodam še malce kurkume in črnega popra, ne pa vedno. Česna ne dodajam, vsaj navadno ne.

This image has an empty alt attribute; its file name is 6-6-768x1024.jpg

A današnji hummus ni tisti klasični hummus, ki ga zmiksam vsaj vsake 14 dni in ga nato jem še tri dni. Tokrat sem vanj vseeno nastrgala nekaj česna, poleg tega pa sem mu dodala še malce pečene rdeče paprike. Spekla sem jo v pečici, saj je takšna veliko okusnejša od kupljene, ki je pogosto tudi okisana.

Preden sem se lotila današnjega oranžno obavnanega čičirikinega namaza pa sem povsem po slučaju na eni izmed spletnih strani zagledala recept za hummus. Tisti je bil sicer z dodatkom različnih vrst zelenjave in začimb, v oči pa mi je padla vrstica, kjer je pisalo kako pripraviš hummus, da je zares rahel, puhast in kremast. Nasvet sem upoštevala tudi pri pripravi svojega in od sedaj naprej bom to tudi vedno storila.

Pred tem sem vedno v mešalnik vrgla kar vse sestavine hkrati in zmešala do gladkega. Menda pa moraš v mešalniku najprej kakšno minuto ‘stepati’ le tahini in limonin sok, nato pa postopoma dodati še vse ostale sestavine. Več pa o postopku spodaj.

This image has an empty alt attribute; its file name is 4-6-768x1024.jpg

Sestavine:

  • 200 g kuhane, odcejene (in olupljene) čičerike
  • 45 g tahinija
  • 45 ml limoninega soka
  • 1 manjši strok česna
  • 20 ml oljčnega olja
  • 12 čž mlete kumine
  • sol in poper
  • 25 g pečene rdeče paprike

Postopek:

Za pečeno papriko, leto rahlo naolji, položi na pekač, obložen s peki paprijem ter v pečici na 200 stopinjah peci dokler kožica že malce ne počrni. Vmes jo obrni. Pečeno papriko previdno postavi na krožnik, počakaj samo toliko, da se rahlo ohladi, nato pa iz nje potegni kožico. Odstrani semena, razreži na manjše kose ter postavi na stran.

V manjšem mikserju najprej vsaj minuto ali dve stepaj tahini z linoninim sokom. Po potrebi aparat večkrat ugasni ter iz stranic posode z žlico postrgaj seestavine proti rezilu.

Dodaj oljčno olje, pretlačen in sesekljan česen, kumino in sol. Miksaj vsaj pol minute, nato iz stranic postrgaj sestavine proti rezilu ter miksaj še enkrat toliko časa oziroma dokler ne nastane povsem gladka krema.

Sledi čičerika. Za res gladek hummus se najbolje obnese kupljena, pazi le, da kupiš čičeriko v kozarcu in ne v konzervi. Dobro jo speri pod cedilom in polovico stresi v mešalnik (sama jo pred tem še olupim, saj je potem hummus zares povsem gladek). Po kakšni minuti apšarat ustavi in zopet s žlico podrzaj večje koščke nazaj k rezilu, dodaj še preostalo čičeriko ter zmešaj v gladko kremo.

Nato dodaj približno 25 g paprike in malce popra ter ponovno zmiksaj. Po potrebi ali če želiš malo redkejši namaz, dodaj kakšno kapljico vode. Še zadnjič vključi kuhinjski aparat, nato pa hummus serviraj v skledo. Na vrhu lahko dodaš še nekaj nasekljane paprike, izbranih začimb ali zelišč.

Ponudi s kosom najljubšega kruha, z zelenjavo, ali pa uporabi kot prilogo glavni jedi. Na primer pečenemu piščancu z zelenjavno proseno kašo (klik).

One comment

Dodaj odgovor