Hrustljavo pečen pražen krompir po Jamiejevo

Pražen krompir ni nekaj novega. Poznamo in radi ga imamo vsi. Vsaj večina. Je skorajda obvezen del nedeljskega kosila, vsaj tistega, slovensko tipičnega. Tudi jaz ga imam rada. Vanj sicer ne dajem masti in ocvirkov, pač pa kuhan, ohlajen in na lističe narezan fino ‘potenstam’ na zmehčani čebulici. Včasih jo nadomestim s porom – meni je všeč. Za praženje navadno uporabljam povsem navaden bel krompir. Na posamezne vrste se ne spoznam ravno najbolje, čeprav vem, da je vsaka vrsta namenjena določeni pripravi krompirja.

Kako pa se stvari loti Jamie? Jamie Oliver krompirček pripravlja krompirček na dokaj podoben način, vsaj v receptu, ki sledi. Medtem ko ga pri nas skuhamo do mehkega ter nato hitro prepražimo, on naredi ravno obratno. Krompirček le na hitro pokuha, nato pa ga praži nekoliko dlje. Namesto bele čebulice uporabi raje rdečo, doda še nekaj svežega timijana in, kakor je pri njem že v navadi, rdečega čilija. Ta seveda ni obvezen, a fino začini pražen krompir, ki je sam po sebi malce slajši. Tokrat je namreč uporabil kombinacijo sladkega in navadnega krompirja (kakor tudi jaz), zato sem se z njegovim predlogom za malce čilija, kar lepo strinjala 🙂

Tako kot on sem ga tudi sama pripravila na oljčnem olju. Ne vem kakšnega uporablja on, a moj je vrhunski. Uporabljam namreč ekološko, pri nas in v tujini (večkrat!) nagrajeno oljčno olje Morgan. Za praženje mi ga je bilo najprej sicer kar malce škoda, po drugi strani pa verjamem, da je ravno izbira olja, tako kot vedno, tudi pri praženju za končen okus precej precej pomembna.

Tudi izbira olja pripomore, da je krompirček odličen že sam po sebi, za nedeljsko kosilo pa seveda ob kakšen dobro zapečenem kosu (po možnosti ekološkega) mesa. Če si bolj za ‘vege’ pa med peko krompirčka lahko dodaš nekaj žlic vnaprej kuhane, dobro odcejene čičerike ter jo popražiš skupaj z njim. Lahko pa, čez krompirček serviraš poširano ali na oko pečeno jajce.

Sestavine:

  • 200 g sladkega krompirja, olupljenega in narezanega na centimeter do dva velike kose
  • 200 g navadnega belega krompirja, olupljenega in narezanega na centimeter do dva velike kose
  • 1 manjša rdeča čebulica, drobno nasekljana
  • šopek svežega timijana
  • sol in poper
  • drobno sesekljan čili (neobvezno)
  • oljčno olje

Postopek:

V slani vodi približno 5 minut kuhaj krompir, nato ga dobro odcedi.

Segrej ponev, prilij nekaj žlic olja ter na njem nežno popraži čebulico, da se zmehča in uveni. Nato dodaj timijan (iz vejice drobne lističe kar direktno osmukaj v ponev) in začini s sveže mletim črnim poprom.

Dodaj krompir in temperaturo nekoliko povečaj. Med pogostim mešanjem ga praži cca 20 minut, pri čemer ga s tlačilko za pire krompir speštaj. Proti koncu peke dodaj še čili (neobvezno) ter začini s konkretnim ščepcem soli.

Ko se krompirček lepo zapeče ga poskusi, po potrebi dodatno začini ter še vročega serviraj.

Tako pripravljen krompir je povsem zdrava in hranljiva vegetarijanska (tudi veganska) priloga. Sploh če jo pripraviš v kvalitetni posodi. Saj veš da sama prisegam na Riess, kajne? Večkrat sem že napisala zakaj in bom še enkrat: emajlirana posoda je zaradi dobrega prevajanja toplote varčna, zaradi stekla, ki je pravzaprav del emajla večna in neuničljiva, hrana, pripravljena v njej obdrži ves okus in vsa hranila, zato predstavlja enega najbolj zdravih načinov kuhanja.

Dodaj odgovor