Ajda z jogurtom in pečenimi slivami

Pa naj še kdo reče, da zdravio ni okusno. Ker tole vsekakor je. Tole na primer je preprosta malica, zdrava sladica ali morda, v malce večji količini, tudi okusen prvi jutranji obrok in eden izmed receptov, ki ga bom v letošnji sezoni (domačih) ‘češpelj’ ponavljala znova in znova.

Vse skupaj res ne vzame veliko časa. Potrebuješ le nekaj sestavin, pa še te lahko prilagodiš trenutni zalogi v domači shrambi in hladilniku ali pa seveda le svojemu okusu.

Glavna je ajda. In ajdova kaša ni enaka ajdovi kaši. O čem govorim? Ja, večina kaš je rjavkaste barve, kar je znak, da je bila ajda pražena ali kako drugače obdelana. Morda pa je le druge vrsta takšna, ne vem. Vem pa, da prisegam le na eno, in ni boljše od te. Gre za ajdovo kašo rahlo zelenkaste barve. Zrna so lepo napeta in malce bolj okrogla od stoščaste rjave ajde. Napisala bom celo kje jo kupim oziroma bolje rečeno katero. Znamko Biotop, ki jo v 300 gramski rjavi vrečki lahko kupiš skorajda v vseh glavnih verigah živilskih trgovin. Je pa res da se zanjo vedno ‘zagrebem’ kadar je v ponudbi v Hoferju, saj je cena neprimerno nižja. Samo kot namig 😉 In ne, ne delam reklame za Hofer 🙂 Zadnje čase jo imajo vedno, tako da je morda po novem celo v redni ponudbi. Enako dobro imajo sicer še nekatere znamke, če se prav spomnim je tudi tista od lastne Bio DM-ove znamke super.

Poleg ajde je obvezen dodatek tudi gost naraven jogurt. Če ajdo skuhaš še rahlo na zob, bo ta poskrbela za tisti prijetni ugriz, medtem ko bo jogurt sladičko spremenil v kremasto dobroto. Lahko izbereš grški jogurt, če pa mlečnih izdelkov ne uživaš, ga zamenjaj za gosto kokosovo kremo, oziroma kokosov jogurt.

In nenazadnje – slive. Domače, ravno prav zrele slive. Slive, ki jih, prelite z javorjem ter potresene z začimbicami spečeš v pečici in tako okrepiš njihovo sočnost in prijetno sladkobo. Javorjev sirup lahko zamenjaš za agavo, med ali sirup datljev, namesto cimeta, klinčkov ter kardamoma pa izbereš kaj drugega. S svojo pikantnostjo bi bil na primer ingver več kot odičen, morda tudi posušena ali sveže naribana pomarančna lupinica.

Pika na i: nekaj oreščkov. Sama sem izbrala lešnike. Pražene in olupljene, ti so najboljši. Seveda jih lahko nadomestiš tudi z mandlji, orehi, brazilskimi oreščki… Zakaj? Ker je vedno prijetno če je dodano nekaj kar malo zahrusta. Izbira oreščkov je seveda čisto po tvoji želji.

Vidiš, četudi nimaš točno teh sestavin kot sem jih danes imela na zalogi jaz, lahko uživaš v kreiranju svojih okusov in pripraviš sladičko po ideji spodnjega recepta.

Sestavine:

  • 65 g ajdove kaše
  • dve do tri slive
  • žlica javorjevega sirupa
  • začimbe, npr: cimet, kardamom in nagljeve žbice (klinčki)
  • nekaj praženih olupljenih lešnikov
  • žlica ali dve kokosovega jogurta

*izbira ajde je pomembna. o njej se preberi med objav; začimbe izberi po svojem okusu; namesto lešnikov lahko uporabiš druge hrustljave oreščke; kokosov jogurt lahko nadomestiš z grškim

Postopek:

Pečico ogreješ.

Slive prerežeš na pol, odstraniš koščico, jih potreseš z začimbami in preliješ s sladilom. Z rokami premešaš ter razporediš na pekač, obložen s peki papirjem. Pečeš približno 20 minut. Pečene slive po želji še narežeš na manjše kose.

Ajdo dobro spereš in na nežnem ognju počasi kuhaš dokler se ne zmehča, a še vedno ohrani svojo obliko. Kuhano odcediš in preko cedila ohladiš pod hladno tekočo vodo.

V kozarčke naložiš plasti vseh treh sestavin. Ajde, jogurta in sliv. POtreseš z oreščki in po želji priliješ še malce sladila.

Okus (videz ne) je le še boljši, ko vse skupaj premešaš 🙂

Še nekoliko tople slive so v hladni kokosovi kremi lep in noro dober kontrast. Seveda pa jih lahko prej povsem ohladiš in uživaš v hladni malici, ki jo brez težav hraniš v hladilniku. Zato namig: povečaj količino sestavin in na en mah poskrbi za dve malici. Polovico napadi kar takoj, nekaj pa shrani v zaprt steklen kozarček. Naslednji dan ga le pograbi in tekom dopoldneva na delovnem mestu uživaj v zdravi sladici.

Dodaj odgovor