Sezamovi krekerji

Obožujem vse kar malce hrusta. Zato so hrustljavi kruhki oziroma krekerji nekaj, kar z veseljem, pa čeprav premalokrat pripravim tudi sama. Trgovinski so namreč polni hidrogeniziranih maščob, kvasa in glutena, kar mojemu telesu pač ne ustreza. In v bistvu niso okej za nikogar. Nekateri so sicer odlični in če ima kakšne okusne slučajno kdo pri sebi, kakšnega izmaknem, jih pa ne kupujem.

Raje jih spečem sama, po svojem okusu. Na tej strani lahko najdeš kar nekaj receptov za hrustljave kruhke. Nekateri so tanki kot papir, drugi malce debelejši, pa vseeno ne več kot nekaj milimetrov. Pogosto jim dodajam različna semena, začimbe in zelišča, vsakokrat pa se poigravam tudi z različno izbiro moke (ali kaše), brez katere pač kruhkov ni. Vse moje izbire so za krekerje brezglutenske. Ne kupujem že pripravljenih mešanic mok, pač pa izbiram žita in moke, ki že same po sebi ne vsebujejo glutena. Tako so krekerji lažje prebavljivi, nikakor pa niso primerni le za tiste, ki imamo težave z glutenom, za alergike ter tiste, ki se lepku želijo ogniti iz takšnih ali drugačnih razlogov. V njih brez skrbi lahko uživajo vsi, tako kot pravzaprav v vseh brezglutenskih receptih.

Tokratni recept mi je zaupala prijateljica. Seveda sem ga naredila malce po svoje, glavni sestavini pa ostajata enaki. Sezamova semena ter tahini, ki ni nič drugega kot fino zmlet sezam oziroma sezamova pasta. Receptu sem dodala malce več soli (po pojem mnenju krekarji pač morajo biti slani), večjo žlico suhih zelišč (ker jih obožujem in ker je s pravo kombinacijo zelišč vse še toliko boljše), seveda pa ni šlo niti brez zamenjave moke. Uporabila se kar tri različne, kar pa ne pomeni, da jih moraš tudi ti. Lahko se namreč odločiš zgolj za eno vrsto moke, ki je zapisana spodaj, ustvariš svojo kombinacijo različnih mok ali pa uporabiš kakšno čisto drugo. Tisto, ki tebi najbolj ustreza. Odločitev za kombinacijo mok je bila v danšnjem primeru bolj kot ne nujna – saj veš, kako je v kuhinji – vsega zmanjka naenkrat. Zato sem porabila vso riževo moko, ki sem jo še imela, prav tako sem našla nekaj malega prosene moke, da pa bi se približala priporočljivi količini, sem dodala še nekaj svetle, nepražene ajdove moke, ki je, mimogrede, veliko nežnejšega in prijetnejšega okusa od tiste druge.

Iz spodnjih količin dobiš kar lepo število krekerjev. Seveda pa je vse odvisno od tega kako tankih ali debelih si želiš ter na kako velike koščke bodo razrezani. Tanjši kot bodo krekerji, bolj hrustljavi bodo 😉

Sestavine:

  • 100 g belega sezama
  • 100 g moke (npr. 50 g riževe, 25 prosene ter 25 nepražene ajdove moke)
  • čajna žlička soli
  • jedilna žlica suhih zelišč (kot so origano, timijan in rožmarin)
  • 15 g chia semen
  • 15 g luščin indijskega trpotca
  • 40 g tahinija (priporočam svetlega, oz. ‘light’, ki je narejen iz oluščenih semen)
  • 100 – 125 ml vode
  • bel in črn sezam za posip

Postopek:

Pečico segrej na 175 stopinj.

V skledi zmešaj vse suhe sestavine, nato vmešaš še tahini (pred uporabo moraš sezamovo pasto vedno dobro premešati). Postopno dodajaj vodo in pri tem ves čas mešaj. Tekočino dodajaj po občutku. Zmes ne sme biti presuha, pa tudi preveč pacljiva ne. Ko dobro premešaš z žlico, uporabi še roke, ter sestavine zgneti v kepo. To položi na peki paprir, z dlanjo splošči v disk, prekrij s še enim kosom peki paprija ter preko njega z valjarjem razvaljaj poljubno tanko testo.

Zgornji papir odstrani, posuj s sezamom (in o želji z grobo morsko soljo) ter še enkrat nežno povaljaj, da se semena vtisnejo v testo. Z nožem razreži na poljubno velike kose, papir za peko previdno prestavi na pekač ter peci približno 40 minut (odvisno od debeline in velikosti kruhkov). Ti so pečeni, ko se lepo obarvajo. Če nisi prepričan/a kdaj so nared, enega poskusi 😉

Dodaj odgovor