Na maslu pečen topli sendvič s slanim kozjim sirom, kremastim avokadom in sladkimi figami

Božansko dober sendvič! Kombinacija, ki jo preprosto moraš preizkusiti. Jaz sem komaj čakala drugo rundo prvih (slovenskih) fig, saj sem si recept želela preizkusiti. Vem namreč, da se fige krasno podajo s slanim sirom. Včasih je že dovolj, da sladkim sadežem dodaš ščepec solnega cveta oziroma soli, če prvega ne uporabljaš (kar bi bila velika škoda). Že pred leti mi je nekdo z navdušenjem pripovedoval, da obožuje rahlo slane fige in ko sem poskusila, sem vedela zakaj. Seveda s soljo ne gre pretiravati, namesto nje pa figice lahko kombiniraš s slanimi pistacijami ali ja, kakšnim finim sirčkom.

V tem primeru ti toplo priporočam, da izbereš kakšen zares dober sir. Ravno kakršenkoli verjetno ne bo naredil takšnega učinka, kot skrbno izbran. Sama prisegam na kozje. Mojemu telesu veliko bolj odgovarjajo, so tudi lažje prebavljivi in po mojem mnenju veliko bolj okusni. Predvsem pa z manj ‘živalskega’ priokusa 😉

Enega boljših kozjih sirov ponuja sirarstvo Videc. V ponudbi imajo kar nekaj različnih tipov sira, eden mojih najljubših je mlad slani sir po imenu Sonček 🙂 Ta se med drugim lepo poda z današnjo kombinacijo, v kateri poleg sladkih fih ne manjka božansko dober, kremast avokado ter nekaj mladih svežih špinačnih listov.

In ravno zaradi svojih sestavin ta hrustljav, sladek, slan in maslen sendvič ni le noro oksuen, tudi zelo zdrav je. Čeprav smo večinoma navajeni, da takšne prigrizke pečemo v toasterju, sem tokrat izbrala drugačno pot in sendvič popekla kar v ponvici. Lahko bi ga spekla na maslu, na običajnem maslu, pa ga nisem. Raje sem izbrala kokosovo maščobo, a verjamem, da bi bilo z dobrim maslom ravno tako odlično.

Med peko se sestavine ravno prav pogrejejo. Toliko da niso prevroče in v sendvič lahko ugrizneš skorajda takoj ko zapusti ponvico. Na srečo se sir (vsaj tale moj) razpusti le toliko, da postane še bolj okusen kot je sicer, a se na vročini ne izteče iz sendviča, kot bi se verjetno to zgodilo v primežu toasterja.

Je pa še ena zadeva, ki je pri vsem skupaj dokaj pomembna. Kruh! Boljši ko bo, boljši bo sendvič. Kar je dokaj logično. Sama že leta pečem svoj kruh. Ne vem, kdaj sem ga nazadnje kupila. Jedla ja, tu in tam, na kakšnem obisku ali v restavraciji, pa še to ne ravno pogosto. Ker obožujem ajdo, pripravljam kruh zgolj iz svetle ajdove moke in sicer z drožmi. Tako je popolnoma brez glutena (ker so takšne tudi droži) ter brez kvasa. In verjetno boš težko verjel/a da je kruh mehek kot bi bil bel in prav nič zabit, kakor navadno velja za ‘težko’ ajdovo moko. Pa je. Kruh z drožmi je neverjetno okusen. Kakršenkoli, tudi bel, pa precej lažje prebavljiv. S puhasto sredico ter hrustljavo skorjico. Takole popečen, kot je bil današnji, pa je še toliko boljši. Z več okusa in več hrustjavosti. In seveda z nadavem, ki se bo v sezoni fig, še večkrat znašel med rezinama.

Sestavine:

  • rezine najljubšega kruha
  • ravno prav zrel (hass) avokado
  • pest svežih špinačnih listov
  • nekaj temnih in svetlih fig
  • debelejše rezine ravno prav slanega (kozjega) mladega sira
  • kokosovo maslo (olje) za peko

+ po želji še: sveže mlet črni poper za piko na i če imaš raje bolj začinjeno ali malce tekočega medu za bolj sladko varijanto

Postopek:

Na kos kruha položi nekaj nekajmilimetrskih rezin zrelega avokada, dodaj narezaee fige, nekaj špinačnih listov ter rezin sira. Pokrij z drugo rezino kruha.

Ponev segrej na srednjo temperaturo in dodaj maščobo (maslo ali kokosovo olje). Na ponev (najbolje s pomočjo lopatke) postavi sendvič. Pokrij s pokrovko ter peci, dokler se spodnji del kruha nekoliko ne zapeče in postane hrustljav. Odkrij ponev, sendvič pa previdno (s pomočjo lopatke ali vilice) obrni in odkrito popeci še na drugi strani.

Serviraj na krožnik ter topli sendvič po želji malce popopraj ali pa prelij z žličko tekočega medu glede na to ali si bolj za pikantno ali sladko. Sama sem bila z izbiro sestavin zelo zadovoljna, zato se nisem odločila niti za prvo niti za drugo.

Ob dobri malici se prileže tudi odlična pijača. In ne, ne mislim na alkohol, niti na sladkorja polne sokove. Že dalj časa prisegam na vodni kefir, ki ga zelo enostavno delam kar sama (klik) ali pa na kombucho. To kupim in moja daleč najljubša je Isina (klik). Tokrat sem izbrala okus maline, čeprav se še vedno ne morem odločiti kateri od dveh okusov, ki jih ponuja mi je ljubši. Tako vodni kefir kot kombucha sta naravno fermentirani probiotični pijači, s številnimi pozitivnimi učinki. Na telo in duha. Preverjeno 😉 Toplo ti priporočam, da si tu pa tam tudi ti privoščiš kakšen kozarček rahlo šumeče, oksune in zdrave pijače!

Dodaj odgovor