File postrvi na ajdovi kaši z zelenjavo in bučnicami

Imam to srečo, da imam že od malega ves čas na voljo postrvi. Oče je namreč ribič. V sezoni je skoraj vsak vikend odšel na bližnjo reko in tam zapravil nekaj uric, domov pa prinesel svoj ulov. Čeprav ga zadnje čase bolj navdušuje morski ribolov, se tu pa tam vseeno odpravi ‘na Savo’ kjer nalovi sveže postrvi. Nato jih zamrznemo in v skrinji pridno počakajo na trenutek, ko se odločimo za ribje kosilce.

Običajno, pravzaprav skoraj vedno, spečem celo ribo. Pečeno prelijem z olivnim oljem, pokapljam z limono in potresem z drobno sesekljanim svežim peteršiljem. Včasih dodam še nekaj česna, ne pa preveč. Česen namreč preveč zakrije prekrije okus po ribi. Ob postrvi še vedno najbolj paše povsem klasična priloga: hladna krompirjeva solata.

Vseeno pa krompir ni edini, ki ga lahko postrežemo k ribam. Morskim se odlično poda riž, v nekaterih primerih (ko gre za majhne ribice ali na koščke popečeno ribo) tudi peresniki ali špageti ali pač katerakoli druga vrsta testenin. Rečne ribe, kakršna je postrv, pa so odlična kombinacija ajdi.

Ko gre za ajdovo kašo prav vedno poudarjam, da kupujem le zeleno ajdo in nikakor ne tiste pražene, rjave ajde. Ta ima po mojem mnenju preveč močan, oreščkast okus, medtem ko je svetla ajda nežna in ker nima tako specifičnega in močnega okusa, je odlična tako v sladih kot tudi sladkih jedeh. Skoraj vedno kupim ajdo znamke Biotop – tole (klik). Pa še nasvet: pogosto jo imajo v posebni ponudbi v Hoferju. In takrat je veliko cenejša kot drugje, zato se splača kupiti vsaj dve 😉

Ajdova kaša je še boljša, če je v njej veliko sveže poletne zelenjave. In nekaj bučnicami. Čeprav sem vse skupaj pripravljala in začinila z mojim ljubim ‘olivčkom’ pa sem na koncu dodala še malo 100-odstotnega bučnega olja. Ne tistega, jedilnega, ki je mešanica pretežno rafiniranega sončničnega olja, bučnic pa je le za odtenek. Hladno stiskano bučno olje in samo bučno olje, je nekaj čisto drugega in je zares odlično!

Recept skorajda ne potrebuje recepta 🙂 Vsaj točnih količin ne. Vse je odvisno od tvojega okusa in seveda apetita. Naj ti zato spodnje količine služijo zgolj kot okvir. Primerne so za eno osebo, za lahko, poletno večerjo.

Sestavine:

 • file postrvi
 • 75 g ajdove kaše *
 • pest češnjevih paradižnikov
 • pol rumene cukini bučke **
 • pest ozkega mladega stročjega fižola
 • strok česna
 • oljčno olje
 • nekaj vejic svežega peteršilja
 • sol in poper
 • pražena bučna semena
 • bučno olje
 • za okras pa po želji še nekaj cvetočega origana ***

*več o pravi izbiri ajde malo višje

**rumene bučke so veliko bolj čvrste poleg tega pa ustvarijo lep barvni kontrast

*** za okus in zato, ker je tako ‘cort’ 😉

Postopek:

Na nežnem ognju v slani vodi počasi skuhaj ajdo. Zrna naj bodo mehka, a še vedno malce na zob. Naj se ne razkuhajo. Odcedi in kašo postavi na stran.

V kozici v vreli slani vodi skuhaj stročji fižol. Naj bo kuhan, a še vedno malce na zob. Kuhanega splakni pod tekočo ledeno vodo, da ohraniš barvo ter preprečiš nadaljno mehčanje.

V ponvi rahlo popraži strt česen da zadiši, nato popeci narezano zelenjavo. Soli in popraj.

Medtem pa v drugi ponvi na olivnem olju popeci soljene ribje fileje. Najprej s kožo navzdol, ko se zapečene, pa ribo le za nekaj sekund prevrni še na drugo stran.

Med zelenjavo zmešaj kašo, preloži na krožnik ter nanjo položi postrv. Potresi z nasekljanim peteršiljem in s hrustljavimi bučnicami ter vse skupaj pokapljaj z bučnim oljem.

Dodaj odgovor