Lubenica s feto in meto

Nikoli nisem imela rada lubenice. Res. Mislim, da je to edini sadež, ki mi res ‘ne sede’. No, še hujša je melona. Ne ena ne druga zame nista nič drugega kot sladka voda.

Da o peškah ne izgubljam besed. Morda tebe ne motijo in jih mimogrede pomečeš iz sadeža in jih morda lahko celo poješ. Mene so vedno motile. Če sem, nazadnje okt otrok, kos lubenice slučajno kdaj pojedla, sem peške pljuvala naokoli. Ne ravno lepo, vem, a resnično.

Nikoli, res nikoli, pa lubenice nisem kupila sama. Sem si raje privoščila kaj drugega. Tudi tokrat ni pristala v moji košarici, sem pa lubenico dobila kot darilo. No, priznati moram, da lepa pa je 🙂 Dobila sme tisto majhno, ki je povsem okrogla, kot nekakšna žoga. Tudi prerezana je bila čudovita, in z le malo semeni, pa še to le na enem delu lubenice. Pa sem ji dala priložnost. Naj se izkaže 😉

In se je! Že sam okus je bil boljši, kot sem pričakovala vseeno pa me ni prepričala toliko, da bi si jo privoščila samostojno. Ker sem doma ravno imela enega mojih zelo ljubih sirov (kozji sir Sonček sirarstva Videc), ki neverjetno spominja na feto, sem si (prvič) pripravila sicer že dokaj uveljavljeno kombinacijo lubenice in slanega mladega sirčka. Dodala sem še nekaj svežih lističev mete, sveže mlet črni poper in kvalitetno oljčno olje.

In zdaj vem, zakaj sladko vodeno sadje in slana feta tako dobro pašeta skupaj – ker je tole res zelo okusno. In v tej kombinaciji mi je, ne boš verjel/a, lubenica zelo zelo okusna! Seveda sem prej odtranila vse tiste nadležne peške, ki me tako zelo motijo, tako da sem nato lahko le še uživala. Sprva v majhnih nabodalcih, pozneje pa z malce več olja in mete še v okusni poletni solati!

Sestavine:

  • lubenica
  • feta sir
  • sveži lističi mete
  • sveže lmet črni poper
  • ekstra deviško oljčno olje

Postopek:

Lubenico narežeš na kocke in odtraniš peščice. na enako velike kocke narežeš še feto. V primeru nabodalc ju skupaj z lističem mete napičiš nanju, dodaš sveže mlet črni poper ter preliješ z nekaj kapljicami olja. Ali pa koščke lubenice in fete streseš v skledo, dodaš meto (lahko cele liste ali nasekljane), začiniš s poperom ter preliješ z oljem. Premešaš in dobro ohlajeno serviraš.

Namig: oljčno olje po želji lahko nadomestiš s temnim balzamičnim kisom ali pa uporabiš kar oba.

Dodaj odgovor