Matchatella

Kako naj drugače poimenujem sladek namaz iz preškov in matche, vse bolj priljubljenega in hkrati najkvalitetnejšega zelenega čaja? Matchatella, kako pa 🙂

Matcha ni navaden zeleni čaj, gre namreč za prah oz. fino zmlete čajne lističe. Ko piješ (ali ješ) matcho, vase dobiš celotno rastlino in ne le okus zelenega čaja, kakor na primer pri čajnih vrečkah. Že sama vzgoja oz. predelava teh čajnih lističev je povsem drugačna, a to pravzaprav ni pomembno. Pomembno je to, da je matcha čaj izredno kvaliteten (izberi ekološkega!) in poln antioksidantov ter drugih zdravju koristnih snovi.

Ideja o sladkem matcha namazu je nastala zato, ker mi je zmanjkalo mleka. Matcho namreč vedno pijem z veliko fino spenjenega mleka. V mojem primeru je to rastlinski napitek in kadar si privoščim matcho, če se le da izberem kombinacijo riževo-mandljevega napitka (znamke Isola), saj je kljub temu da ni sladkan izredno sladek. ter gost in kremast. Pred uporabo ga moraš sicer dobro pretresti, nato pa ga s pomočjo penilca za mleko (sama imam povsem preprostega, ročnega, na baterije, a se obnese neverjetno dobro) spremeniš v sanjske penice.

In ker mleka nisem imela, matcha, prelita le z vročo vodo, pa mi nikakor ni okej, sem raje naredila en fin namaz. Tega sem nato uporabila na popečenih krihkih iz polnovredne ajdove moke (zato so tako temni) in obložila z rezinami banane. Osnova namaza je veganska slaščičarska vanilijeva krema, ki sem jo naredila že nekaj časa nazaj. Javorjev sirup sem tokrat zamenjal za med, dodala pa le še matcho. Čisto po občutku oz. po okusu.

Sestavine:

  • 75 g indijskih oreščkov
  • 65 ml vode
  • 1 čž limoninega soka
  • 20 g medu
  • ščep prave burbonske vanilije v prahu
  • cca. 1 čž matche

Postopek:

Oreške čez noč (ali vsaj za nekaj ur) namoči v vodi. Nato jh preko cedila speri in stresi v mešalnik. Na hitro zmiksaj, nato dodaj vse ostale sestavine razen matche. Zmiksaj do gladkega oz. kolikor je to s tvojim mešalnikom mogoče. V zmes z žličko vmešaj matcho, nato mešalnik ponovno zaženi, da se sestavine dobro premešajo.

Matcho dodajaj postopoma in sproti preizkušaj in prilagajaj svojemu okusu. Nekateri so nanjo navajeni in bodo z mletimi lističi zelenega čaja bolj pogumni, drugi pač malo manj. Kolikor je idealno zate, tako bo najbolje 🙂

Dodaj odgovor