Božanska vanilijeva krema

Večina sladkih (slastnih) slaščičarskih omak ima nekaj skupnih točk: goro sladkorja, rumenjakov, smetane in po možnosti še bele moke ali vsaj škroba za zgostitev. Za občasno sladkanje sicer nič narobe, da pa bi v takšnih kremah užival(a) vsak teden (ali večkrat na teden, če si za sladko, tako kot jaz), vsekakor ni ok. Zato ti tokrat ponujem alternativo. Naj te ta besedica ‘alternativa’ ne prestraši prehitro – večina jo namreč, žal, še vedno enači z nečim ‘slabšim’, kar pa ta krema vsekakor ni.

Veliko bolj okusnejša je, hkrati pa tudi zdrava in hranljiva. Ne vsebuje gluetna, jajc in mlečnih izdelkov, torej je hkrati tudi vegetarijanska oz. veganska. Primerna za skoraj vse vrste ‘diet’ 🙂 No, alergiki na oreščke se ji boste vseeno morali odreči, saj je narejena ravno na njihovi osnovi. Ravno zaradi tega je omaka precej kalorična. Če torej paziš na kilogramčke, z njo kljub zdravim sestavinam ni treba pretiravati. Če pa ti je, tako kot meni, veliko pomembneje to, da je hrana, ki jo vnašaš v svoje tele hranljiva, polnovredna in ja, se ponavljam, zdrava, potem je takšna krema zadetek v polno.

Recept za vanilijevo kremo je preprost, okus pa nadvse božanski! Sama sem jo polovico pojedla kar takoj, po žlički – od navdušenja se ji sploh nisem mogla upreti, zato sem hkrati polizala še vse ‘stene’ mojega ljubega mikserčka. Preostanek sem shranila v hladilniku, kjer se bo obdržala vsaj 3 dni (čeprav vsem prepričana, da jo bo zmanjkalo že danes 😉 ).

Kremo lahko uporabiš v številnih receptih. Na primer kot preliv čez pecivo, sladoled, palačinke, jutranjo skledo kosmičev ali le namazano na popečen toast. Z njo lahko obogatiš smoothije, celo zamrzneš jo lahko – preprosto preliješ jo v modelčke za lučke in uživaš v slastnih domačih vanilijevih sladolednih lučkah. Še en način, kjer omaka pride zelo prav, pa najdeš tukaj (klik). Namig: slivovi cmoki 😉

Recept sledi. Naj ti povem, da iz omenjenih količin dobiš manjši lonček vanilijve kreme. Če bo jedcev več, priporočam, da količine podvojiš – verjemi, ne bo ti žal 😉

 

Potrebuješ:

  • 75 g indijskih oreščkov
  • 65 ml vode
  • pol čž prave burboske vanilije v prahu*
  • 15-20 ml javorjevega sirupa
  • 1 čž limoninega soka
  • ščepec soli

*ali semena stroka vanilije

 

 

 

 

 

Postopek:

Indijske oreščke čez noč namoči. Zjutraj odlij vodo, oreščke speri in pretresi v zmogljiv mešalnik. Najprej zblendaj kar same, da se čim bolj razdrobijo, nato pa prilij še vodo, javorjev sirup in limono ter začini z vanilijo in ščepcem soli. Miksaj dokler ne dobiš gladke kreme.

 

Save

4 comments

Dodaj odgovor