Toast sladkega krompirja z avokadom, hrustljavim pršutom in poširanim jajčkom

Krompirjev toast je nastal na zadnji dan v letu kot predlog za predjed kosilu ali novoletni večerji. Vsekakor pa ni rezerviran le za ta dan. Takšno jed lahko pripraviš kadarkoli, zase ali pa za goste. Teh bo v naslednjih dneh verjetno kar nekaj in če jih želiš presenetiti, morda zelo impresionirati z nečim drugačnim, slastnim in konec koncev tudi zdravim je ta recept kot nalašč. Verjetno ne bo škodilo če povem, da je priprava izredno preprosta in ti vse skupaj ne bo vzelo prav veliko časa. Medtem ko se krompir sam peče v pečici, ti z vilico le še pretlačiš dobro zrel avokado, na ponvici na hitro popečeš pršut, v velikem loncu vode pa poširaš nekaj domačih jajc.

Poširanje? Misliš da ne bo šlo? Pa bo, verjemi da bo! Tudi jaz tega kar dolgo nisem želela poskusiti, saj sem bila prepričana, da zato res potrebuješ kilometrino in da jajce uspe tako kot more, kar pomeni, da se beljak lepo ovije okoli rumenjaka, ki se, ko ga prerežeš razlije po krožniku. In čeprav rada in kar dosti kuham, pa priznam, da ne obvladam nobene prave kuharske tehnike. In je tudi ne potrebujem. Za domačo kuharijo zagotovo ne.

Poširano jajce pa se mi še nikoli ni ponesrečilo. Nisem jih naredila veliko, morda v nekaj letih 10, več zagotovo ne. Pa ne, ker bi bilo to zahtevno ali zamudno – se pač ne spomnim in jajčka raje spečem na oko ali pa jih, še raje, vmešam in skupaj z zelanjavo ter občasno kakšnim finim sirčkom, naredim bogato obloženo fritato. Pred današnjim poširanjem je torej preteklo že kar nekaj časa odkar sem jajca pripravljala na ta način. Verjetno že vsaj kakšno leto. Tu pa tam, pa me vseeno ‘zagrabi’ da se lotim kuhanja na prav poseben način. Že tako obožujem mehko kuhana jajca, s še mehkim, skorajda tekočim rumenjakom, pri poširanju pa drugače skorajda ne more biti. Jačni rumenjak je še skoraj tekoč, če jajce kuha malce dlje, seveda malo manj. Ne glede na to, kako ti bo uspelo, bo okusno! Pač z bolj ali malo manj tekočo sredico 😉

Na tanko narezane, v pečici pečene rezine sladkega krompirja sem torej dala tudi nekaj popečenih rezin kraškega pršuta. Ne jem ga pogosto, navadno za praznike, kot so božič in novo leto ter morda velika noč. Pršut razen soli navadno ne vsebuje drugih konzervansov (vsak ne precej) in je v nasprotju z grobo ali fino mletmi salamami še najmanj ‘obdelan’ mesni izdelek. Mnenja so različna, a zdi se mi, da rdečo meso ni nujno slabo. Seveda, če si privoščiš čim lepše, kvalitetne kose in da ga namesto vsak dan ješ zgolj občasno. Popečen pršut se s svojo slanostjo in hrustljavostjo odlično boda sladkemu okusu krompirja, kremastem in dokaj neizrazitemu okusu avokada in nežnemu jajčku. Špinača pa tudi ni le za okras. Poskrbi za nekaj svežine, dodatnih vitaminčkov in seveda barve 😉

Spodnji recept velja za dve osebi, če z njim postrežeš za predjed ali za eno, če ta, skupaj z veliko skledo hrustljave zelene solate, postane glavni obrok.

Sestavine:

  • večji gomolj sladkega krompirja
  • 1 dobro zrel avokado
  • nekaj rezin pršuta
  • 2 jajci
  • malce sveže mlade špinače
  • avokadovo olje (lahko tudi oljčno)
  • sol in poper

Postopek:

Pečico segrej na 200 stopinj Celzija, pekač obloži s peki papirjem.

Krompir skrtači (lupiti ga ni potrebno) in vzdolžno nareži na tanjše, nekaj milimetrske rezine. S čopičem ga z obeh strani enakomerno premaži z oljem, postavi na pekač in peci približno 15-20 minut oz. dokler se ne zmehča ter nekoliko zapeče oz. obarva, rob pa postane nekoliko hrustljav.

Medtem ko se peče krompir na žlički olja na ponvici iz popeci tanke rezine pršuta. Minutka na vsaki strani bo več kot dovolj – toliko da so hrustljave. Pazi, da ga ne prepečeš, saj hitro lahko postane suh.

Avokado prereži, odstrani koščico, meso pa z jušno žlico izdolbi v manjšo skledico. Z vilico ga pretlači.

Vsako jajce umij v čim manjšo skledico/skodelico. Zavri večji lonec vode. Ko zavre, temepraturo znižaj, toliko da voda še rahlo brbota. S kuhalnico v vodi naredi vrtinec in vanj počasi vlij jajce. Kuhaj nekaj minut, nato ga, najbolje s pomočjo penilke (večje ravne zalemalke z luknjicami) previdno poberi iz vode. Al ije primerno kuhan lahko vidiš po tem, da beljak zakrkne, del kjer je rumenjak, pa je pod prstom, na dotik, še vedno mehak. Jajce položi na raven krožnik in na enak način skuhaj še preostale.

Na večji krožnik naloži po dve rezini vročega pečenega krompirja, dodaj pretlačen avokado, nekaj opranih svežih mladih špinačnih listov, rezine pečenega pršuta in jajce. Posoli in popraj.

Sem strašna ‘krompirjevka’ 🙂 Res, lahko bi ga jedla vsak dan. V enolončnicah, solatah, kuhanega, praženega in pečenega. Je pa res, da zadnje čase večkrat jem sladkega. Ta z navadnim belim krompirjem sicer nima prav nič skupnega. Pravzaprav, strokovno gledano, to sploh ni krompir.

Živahno oranžni in precej sladki veliki gomolji se morda komu še vedno zdijo nekoliko eksotično živilo. Pa niso! Res je, da sladki kromopir ne izvira iz Slovenije, a konec koncev, tudi tisti običajni, beli krompir, brez katerega slovenci skorajda ne moremo, ni naš. Vseeno ga že leta gojimo in če smo včsladkega še pred leti zgolj uvažali, temu ni več tako. Odlični, resnično okusni in po vrhu vsega še ekološki gomolji so v tem letnem času ves čas na voljo. A ne povsod. Medtem ko Španske, Egipčanske in Ameriške lahko kupiš v katerikoli trgovini, pa sama veliko raje kupujem te, ki so zrasli pri nas. Z njimi se založim vsakič, ko obiščem Kmetijo Avšič. Tudi ekološka jajčka sem tokrat vzela kar pri njih. Poleg sadja in zelenjave namreč prodajajo tudi te, pa še veliko drugih domačih dobrot – razna olja, sirupe, semena, testenine…

One comment

Dodaj odgovor