Lešnikovi poljubčki

Verjetno nisem edina, ki na instagramu in drugih omrežjih te dni občuduje lične, čudovito okrašene božične piškotke. Sploh če slediš kakšni svetovno znani blogarki, ki ves svoj čas posveča izpopolnjevanju receptov, in od tega prazaprav tudi živi. Ampak veš kaj? V večini primerov pa si niti ne želim, da bi tiste piškote lahko poskusila.

Ves poklon vsem, ki znajo ustvarjati sladice, ki izgledajo kot iz revije (kjer so fotografije seveda računalniško močno dodelane). Res, kaj takega meni zagotovo ne bi uspelo. A kaj, ko so najlepši ravno tisti, ki so pripravljeni iz (hecno, vem) najcenejših sestavin. Bele moke, sladkorja, obilice malenega premaza v barvah, ki pri hrani praktično nimajo kaj iskati. Pastelno modri ali rožnati piškotki, z bleščicami, mavričastimi sladkornimi posipi in drugo dekoracijo v sebi praktično nimajo nobene vrednosti.

Poleg tega jim manjka domačnosti – da dišejo kot tisti pravi, babičinni piškoti ter da se že od daleč vidi, da so narejeni v domači kuhinjici in imajo tako kot se za domače piškote spodobi, vsaj nekaj malih ‘napakic’. Razpokice in nepravilne oblike imajo vsekakor svoj čar. Se strinjaš?

Tale uvod je torej kot nalašč za moj današnji recept. Morda sem se ti z njim želela malce oddolžiti, ker piškotki, ne narobe, fotografije mojih tokratnih piškotov, zagotovo na Istagramu ne bi poželi obilice ‘všečkov’. Že samo zato, ker zanje ne potrebuješ modelčkov, ki bi poskrbeli vsaj za ‘pravilno’ obliko in ne ‘umetnih’ premazov in prelivov, ki bolj kot užitku služijo dekoraciji. So pa zato vseeno okusni, dišeči, predvsem pa domači. Po vrhu vsega pa še zelo zdravi. Piškotki brez glutena, belega sladkorja in ‘cukrastega’ lešnikovega namaza.

Naredila sem jih dvakrat. Že pred časom in tik pred novim letom. Fotografije piškotov, ki jih objavljam se zato malce razlikujejo. Prvič sem jih namreč naredila iz doma praženih, olupljenih in fino mletih lešnikov, zato je zmes svetlejša, brez delčkov kožice in manjših končkov lešnikov. Takšni so še okusnejši, pa tudi oblikuje se jih lažje. Čeprav pa so po drugi strani nekaterim malce grobje mleti lešniki bolj všeč, saj nekoliko bolj zahrustajo. V obeh primerih so masleni piškoti prijetno krhki, a nikakor ne drobljivi.

Za nadev sicer lahko uporabiš katerikoli lešnikov namaz – od tistega najcenejšega (oziroma bolje rečeno najcenenejšega), do dražjih namazov, v katerih poleg lešnikov, kakava in morda nekaj naravnega/zdravega sladila ni ničesar drugega. Ali pa kar doma narejene ‘nutelle’.

Še nekaj glede sladkorja. V prazničnih dneh si ga seveda kar lepo privošči, le pretiravati ni potrebno z njim. Če pa si vseeno proti, uporabi bolj zdravo alternativo kot sta npr. ksilitol ali sladilo Sugar Sweet, ki je mešanica stevije in eritritola in je brez kalorij ter glikemičnega indeksa. Končna izbira pa je seveda tvoja.

Sestavine:

  • 140 g mletih lešnikov*
  • 140 g bele riževe moke
  • 100 g sladkorja**
  • 100 g razmehčanega masal
  • ščep prav eburbonske vanilije v prahu
  • čokoladno lešnikov nadev***

*o lešnikih in lešnikovi moki sem pisala že zgoraj, tako da si le preberi

**tudi o sladkorju nekaj vrstic višje

***enako velja za namaz – nekaj več zgoraj, sicer pa je izira namaza povsem poljubna; seveda pa priporočam zdravo različico bolj znane ‘nutelle’

Postopek:

V skledi zmešaj lešnikovo in riževo moko ter sladkor in vailijo.

Če mlete lešnike pripravljaš sam(a) in zaradi česar bodo piškoti še boljši, naredi takole: pečico ogrej na 175 stopnij, na pekač nasuj lešnike in jih peci le toliko časa, da rahlo zadišijo in se kožica začne luščiti. rahlo jih ohladi, nato stresi na servet, vanj zavij lešnike in podrgni da se znebiš rjave kožice. tako olupljene in rahlo pražene dišeče lešnike stresi v zmogljic mešalnik in zmiksaj v gladko moko (pazi: tudi predolgo miskanje ni zaželeno, saj se začne izločati maščoba, zaradi katere se moka počasi začne spreminjati v pasto).

Dobro premešanim suhim sestavinam dodaj koščke razmehčanega masla (ne tekočega, vendar fino mehkega) in s prsti gneti, da se sestavine začnejo sprijemati skupaj. Oblikuj dve krogli, ju zavij v prozorno kuhinjskko folijo ter splošči v obliko diska. Postavi v haldilnik za kkašno uro.

Pečico ogrej na 160 stopinj. Iz obeh delov nato začni oblikovati enako velike kroglice. S prsti ‘odščipni’ del zmesi, v dlani po potrebi malce pregneti in med obema dlanema obliku kroglico. Kroglice postavljaj na pekač, obložen s peki papirjem in jih z dlanjo rahlo splošči.

Peci priblžno 12-15 minut (odvisno od pečice in velikosti kroglic). Pečene piškotke ohladi kar na pekaču (da se ne zdrobijo), nato paolovico premaži* z namazom ter pokrij z drugo polovico piškotov.

*predlagam da kremo z žlico nadevaš v dresurno vrečko (ali tršo pvc vrečko ki ji odrežeš vogalček) in tako popolnoma brez packarije enakomerno nabrizgaš kremo na piškote.

Dodaj odgovor